Şahin Akçap

İki farklı fotoğraf

Şahin Akçap

Türkiye’nin albümüne iki fotoğraf daha düştü.

İki ayrı sosyal olgunun fotoğraflarına bir bakalım…

Birinci fotoğraf 12 Eylül Askeri ihtilalini yapan sürüp giden davalarında suçlu bulunan askeri liderler ömür boyu (müebbet) hapis cezasına çarptırıldılar. Birisi Kenan Evren diğeri Tahsin Şahinkaya… En ağır ceza ise rütbelerinin sökülüp er olarak değerlendirilmesi oldu.

Suçları askeri darbe yapmak ve yüzlerce insanın tutukevlerinde işkenceden geçirilmesi, yaşamlarından ya da özgürlüklerinden edilmesi oldu. İhtilali yaptıklarında yere göğe konmayan generallerin hakkında verilen bu hüküm ve karar tarihe bir ibret olarak geçecektir.

Bir diğer fotoğraftaki görüntü ise yıllardır Tük ve Dünya kamuoyunu ilgilendiren ve başlangıç ile gelişme süreçlerine şüpheyle bakılan Balyoz davasıydı. Anayasa Mahkemesi vicdanlarda sürekli olarak yankılanan bu yargılamaları hukuka aykırı buldu ve Özel Mahkemelerin aldığı böylesine kararlarda büyük yanlışlıklar, hatalar ve hukuku yaralayan sonuçlar çıkacağına hükmederek tutukluların özgür bırakılmasına karar verildi.

Balyoz Davası sanıklarının özgürlüklerinin iade edilmesi toplumsal kıskacın gevşemesine neden olacak. Haksız yere tutuklanıp özgürlükleri gasp edilenlerin hem kendileri hemde dolayısıyla aileleri huzur bulacak. Ancak onları mutlu edecek tek yol tutuklanmalarına neden olan kararları verenlerin, verdirenlerin, geri plandaki muhbirlerin kısacası bu büyük kumpas için rol alanların yargı önüne çıkarılması ve yasal olarak hesap sorulmasıdır.

Özgürlüklerine kavuşanlar arasında yer alan MHP Milletvekili Engin Alan’ın serbest bırakıldığı saatlerde uzatılan mikrofonlara söylediği her sözcüğe katılmamak olanaksızdır.

Haksız yere tutuklanmış Engin Alan gibi suçu ve kabahati görevlerini yerine getirmek olan ve bunu yaparken Allah’tan başka kimseye eğilip bükülmeyen Balyoz Davası tutuklularının son nefeslerine kadar adaletin tecelli etmesi için verecekleri mücadele analarının sütü kadar hak ve helaldir.

Türkiye büyük bir yanlıştan dönerken; o yanlışları senaryolaştıran, kurgulaştırarak sahneleyen ve organize bir suç örgütü gibi en ince ayrıntısına kadar uygulayan hainleri yargılamalı ve çirkin yüzlerini halkın değer yargısına sunmalıdır.

Türkiye’nin kirden arınmasına olanak sağlayacak bu iki farklı fotoğraf ülkemizin saygınlığı açısından da hayati önem taşımaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları