Şahin Akçap

Her iyi şey insanı sevmekle başlar!

Şahin Akçap

Sait Faik Abasıyanık’ın en anlamlı sözlerinden biri “Hayat insanı sevmekle güzeldir.” Sözüdür.

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Mustafa Balbay özgürlüğüne kavuştuktan sonra bu güzel sözü sevenleriyle paylaştı.

Düşününüz beş yıl içeride yatmış, hiç de hak etmediği suçlamalar ve iddialarıyla günah keçisine dönüştürülmeye çalışılmış bir gazeteci, içeride olduğu günlerin hesabını sormak ve kin kusmak yerine Sait Faik’in bu güzel sözünü söyleme büyüklüğü ve erdemliliği gösteriyor. İçeride üç dört ay yatmışların intikamcı tavırlarının çok ama çok uzağında Yunus Emre’nin “Gelin tanış olalım” Mısralarına sarılarak gerginliği azaltma büyüklüğünü kuşanmış.

Onun içindir ki hoşgörü ve sevgi duyguları taşıyan insanlar sıra dışı insanlardır. Dünyaya bakış açılarında barış ve kardeşlik utkusu vardır. Kültürel donanımlarında evresellik ve sevi egemendir.

Balbay haklıdır… Tıpkı Sait Faik gibi… İçinde insan sevgisi olmayan bir dünyada barış ve kardeşlik, dostluk yoktur. Oysa her şey insanı ve tüm canlıları sevmekle başlar. Hayatın temel kaynağı sevgidir. Nasıl su ve hava tüm canlıların en önemli yaşamsal gereksinimiyse sevgide bu ikiliyi tamamlayan duygusal ve ruhsal bileşimidir.

Dilerdim ki mecliste genel bütçe görüşmelerinde birbirlerine sinkaflı küfürler yağdıran milletin vekilleri daha sıkça Sait Faik okusunlar, Yunus Emre şiirleri ezberlesinler. Onların yazdıklarını özümleyen insanların hayata bakış açıları çok daha iyimser ve umut dolu olur. “Ulan!” Sözcüğüyle başlayan konuşmaların yerini “sevgili” hitabıyla başlayan sözler alır.

Yazarın Diğer Yazıları