Şahin Akçap

Hayat

Şahin Akçap

Neyzen Tevfik’in hayata dair güzel sözlerinden biridir:
“Hayat çatlak bardaktaki suya benzer... İçsen de tükenir, içmesen de. Bu yüzden hayattan tat almaya bak. Çünkü yaşasan da bitecek yaşamasan da...” 
Sorunlarımızı çözdüğümüzde takıntıya dönüşmez. Çözemediğimizde de bir dikenli tel olup beynimizi kanatmaya devam eder. Uykularımız bölünür, gülümsemelerimiz azalır. Oysa hayat uzun görünen, ancak göz açıp kapayıncaya kadar geçip giden bir zaman dilimi değil midir? Yaşadıklarımız ağız dolusu gülücüklerimiz ve paylaştıklarımızdır geride hoş bir anı olarak kalan.
Bazen biriktiririz... Biriktirdikçe döner zaman denen makinenin çarkları. Gençliğimiz erir, yaşama arzularımız azalır ama biriktiririz. Kaygılarımız çocuklarımız, biten de ömürlerimizdir.
Tamam, yarını düşünmeli... Çocukların geleceğini unutmamalı... Ama bütün bunları bir kaygı törpüsüne dönüştürüp hayatımıza sürmemeliyiz. Çünkü bir defalığınadır yaşadığımız. Giden zaman geri dönmeyen bir akarsuyun nehir yatağındaki damlaları gibidir. Ya akıp gider veya buharlaşıp yiter. 
Üniversitede bir hoca elindeki bardağı öğrencilerine gösterir. Sizce bu bardağın ağırlığı nedir diye sorar. Öğrencileri tahminlerde bulunur. Kimi 200 gram kimi de 500 gram. Sorularına devam eder hoca. Peki, bu bardağı bir süre böyle tutarsam ne olur der. Öğrencileri kolunuz yorulur der. Ya bir saat tutsam veya bir gün tutsam ne olur diye sorar. Bu kez öğrencileri: Kolunuzdaki ağrı sancıya dönüşür. Canınız çok yanar. Peki, nasıl kurtulmalıyım bu ağrıdan diye tekrar sorar. Öğrencileri hep bir ağıdan yanıt verir.
“Bardağı bırakın!” 
Hoca, hayata ilişkin düşüncelerini açıklamaya başlar. İşte hayatta böyle bir şeydir. Bazen her şeyi bardak örneğindeki gibi sahiplenmeye çalışırız. Ancak yoruluruz. Aklımıza takılır. Geceleri uykusuz kalırız ve ruh sağlımız bozulmaya başlar. İyisi mi bazen bardağı bırakmaktan korkmayalım çocuklar diye dersine son noktayı koyar.
Günümüzde hayatlarını çocuklarına adayan nice insanlar görürüz. Bir an olsun kendi hayatını yaşamayan ebeveynler. Hayatın uzmanları bu yüreği kocaman insanlara kendi hayatlarını da yaşamalarını fark ettirmeliler.
Ve Neyzen’in o felsefi:
“Hayat çatlak bardaktaki suya benzer... İçsen de tükenir, içmesen de. Bu yüzden hayattan tat almaya bak. Çünkü yaşasan da bitecek yaşamasan da...” Sözünü arada bir olsa da hatırlamalarını önermeliler.

Yazarın Diğer Yazıları