Şahin Akçap

Hani o eski bayramlar

Şahin Akçap

Sizi bilmem ama ben o eski bayramları çok özledim.

Bayrama daha bir hafta kala evlerde bir temizlik bir dip köşe arındırma durdurana aşk olsun. Yani ev hanımları olanakları olsa ellerine kese takıp her yana bir güzel kese çekecekler.

Bayram arifesinde çocuklar başta olmak üzere herkese yeni bir giysi alınmaya gayret edilirdi. Çünkü bayramların bir özelliği de yenilenmekti. Hiç olmazsa naylonundan çıkarılıp ayağa bir çorap bile giydirilse bayramın hayrından sayılırdı.

En sevdiğim an bayram sabahı süslenmiş bir eve uyanmaktı. Biz uyuduktan sonra anacığım son mesaisini evi bayrama hazırlamak için yapardı. Dantelli örtüler değişmiş, yenileri serilmiş, bayramlık masa ve sedirlerin örtüsü çekilmiş ve her bayram nerede sakladığını bilemediğimiz naylon rengârenk çiçeklerin vazosu salonun orta yerine konulmuş olurdu.

Mutfakta ve kilerde ise etli etsiz dolmalar, kuşhaneler dolusu kuru fasulye ve pilav, komposto, sütlaç, Van kuru pastası, bol cevizli kadayıf ve baklava hem ev halkı için hem de öğle ya da akşam yemek saatini denk getirmiş misafirlere sunulmak üzere hazır bulundurulurdu.

Çocuklar bayramda özel bir yere sahipti. Onlar için şekerler, kuru yemiş ve illa fındık alınırdı. Fındığın özgeliği bayramlarda kazılan milavlarda fındık oyunu oynanmasıydı.

Ve gezmeler yapılırdı. Önce komşu kapıları çalınır eller öpülür armağanlar alınırdı. Çocukların yanlarında taşıdıkları naylon torbalar her gezilen evde biraz daha ağırlaşırdı. Hiçbir çocuk bayram kutlamak için çaldığı kapıdan boş çevrilmezdi.

Mahallemizin aynalı evleri çocuklar için önemsenen yerlerdi. Aynalı derken çatısı sacdan zengin evleriydi. O kapılar çocuklara açılırken mendil içinde kâğıt iki buçuk liralıklar, çikolatalar verilirdi.

Bayramlar hassas günlerdi. Küsler barıştırılır, bayram öncesinde yakınlarını rahmete uğurlamış insanlar öncelikli ziyaret yerleri olarak görülürdü.

Şimdi artık bayramlar uzun tatil günleri olarak anılmaya başladı. Uzun bugünleri fırsat bilip evinden uzak başka yerlere gidenlerin, tatil yapanların sayısı hızla çoğaldı.

Bayram öncesi yazılan kartvizitler ve kartpostalların yerini de cep telefonu mesajları aldı. Olağanüstü değere sahip bayram geleneği ne yazık ki erozyona uğradı.

Oysa bir hamle yapmalı, eski bayram günlerin tadında bayramlar yaşamak için kararlar alınmalı ve yeni yetişen kuşaklara bayramların amaçlarının en önemlisinin birlik ve beraberlik olduğu bilinci verilmelidir.

Yazarın Diğer Yazıları