Şahin Akçap

Gerçek bir öğretmeni saygıyla anarken

Şahin Akçap

Bugün geldi kötü haber, te İzmirlerden…

Öyledir… Kötü haber tez duyulurmuş. Haber, bir zamanlar Van Atatürk Lisesi’nde müzik öğretmenimiz olan ama insancı davranışlarıyla, hayata iyimser bakışıyla rehberlerimizden olan Aydın Şanal’ın hakkın yoluna yürüdüğünün haberiydi.

Sakin, dupduruydu. En delikanlı tavırlarımızda bir baba ve bir arkadaş gibi yol gösterendi. Kavga yerine kitapları, öfke yerine notaların dilini öğretendi.

Van Atatürk Lisesinde başlayan tanışıklığımız sonrası yollarımız Antalya’da kesişti. O da tüm emekliler gibi yeni evini Antalya Işıklar Semtindeki öğretmen evinin yakınlarından almıştı. Kendisi gibi değerli emekçi öğretmen arkadaşlarıyla buluşurlardı. Hoş söyleşilerinin odak noktası insan olmaya giden yollardı. Tıpkı okulda bize anlattığı gibi tek yolun kardeşlik olduğunu işaret etmeye devam ediyordu.

Antalya’da yaşıyordu ama son noktayı İzmir’de koydu. Mutlaka kendisi gibi müziği seçen oğlunun yanında olmalıydı. Opera sanatçısı olmuştu oğlu Fatih. Bir görüşme anında yazdığım Ah Tamara öyküsündeki betimlemelere dikkat çekerek olası zaman aralığında bu öyküyü operaya dönüştürebiliriz demişti.

Aydın Şanal Hocam sözleriyle siyaset yapmazdı. Hayat tarzı ile yol gösterendi.

 “Dürüstlük ve ahlak ilkesini ömründe adı ve soyadı gibi taşıyanlar asla yenilmez. Belki acı çekerler, yalnız kalırlar ama hep kazanan onlar olur.” derdi.

 Lisede gençlik evrimimizin iki önemli isimlerinden biriydi. Diğeri de rahmet ve saygıyla anacağım Balkanlar Çekiç Atma Şampiyonu olmuş Mersinli Beden Öğretmenimiz Nurullah İvak’tı. Diğer öğretmenlerden farkları öğrencilerinin yüreklerine dokunabilmeleriydi.

80 öncesi yılların sağ ve sol kavgası içinde Aydın Hocamız adeta bir denge unsuruydu. En lümpen arkadaşlarımızı sözleriyle ikna eder, yanlışta olduklarını onları incitmeden anlatırdı. Okulun yanı başındaki kırsal kesimden gelen öğrenci kardeşlerimizin sorunlarını gözlemler, çözümü için okul idaresine öneriler sunardı.

Sessiz ama pırıl pırıl akan bir ırmak gibiydi.

Eşine, çocuklarına, yakınlarına başsağlığı diliyor; rahmet ve saygıyla anıyorum. Ruhu şad, mekânı cennet olsun. 

Yazarın Diğer Yazıları