Şahin Akçap

Gelecek biriktirmek

Şahin Akçap

Kim olursa olsun?

Elinde kan, vicdanında kir yoksa eğer onu sadece düşüncelerinden dolayı özgürlüğünden etmek günahların en ağırı, insanlık suçlarının en büyüğüdür.

Beş yıldan bu yana Silivri ve Sincan’da tutuklu bulunan gazeteci yazar Mustafa Balbay’ın cezaevinden çıkarken coşkulu karşılaması ve yaptığı konuşma hem müthişti hem de düşündürücüydü.

Dile kolay beş yıl!

İçinde;

Gün olarak 1737 gün…

Ay olarak 58 ay…

Hafta olarak 248 hafta!

Yani bir ömürde yeri asla doldurulamayacak zaman dilimi.

Çocuklarından, eşinden, anne ve babasından, tüm sevdiği arkadaş ve dostlarından ayrı geçen beş yıl!

Tek suçu düşünceleri…

Yazdıklarının farklı olarak kurgulandığını ve montajlanarak Ergenekon Davası içine alındığını savundu. Yaşananlar Mustafa Balbay’ın haklılığını somutlaştırırken avukatı tarafından 13. Ağır Ceza Mahkemesine yapılan son başvuru sonrası Anayasa Mahkemesi kararına uyularak özgürlüğüne kavuşturuldu.

Sincan Tutukevi önünde sevenlerinin karşıladığı Mustafa Balbay yaşananların hiç de içe sindirilecek bir süreç olmadığını. Ancak bu süreçten kin ve garezle çıkmadığını… Geçen süre içinde zaman biriktirdiğini vurgulayarak Yunus Emre’nin:

“Gelin tanış olalım/İşi kolay kılalım/Sevelim sevilelim/Dünya kimseye kalmaz.” Ünlü dizeleriyle mesaj verdi.

Ve özgürlüğüne kavuştuğu ertesi günün adı da) İnsan Hakları Günü…

Aynı zamanda milletvekili Olan Mustafa Balbay İnsan Hakları Gününe denk gelen dün hapisteyken seçildiği milletvekilliğinin yemini için Türkiye Büyük Millet Meclisinde yemin etti. Yemin ettiği günün anlamı da büyük… Dünya İnsan Hakları Günü!

Mustafa Balbay her siyasi tutuklu gibi içerideki günlerini ziyan etmedi. Okudu, spor yaptı, umudunun dalını yeşil tuttu ve elle yazdıklarını Silivri Toplama Kampı Zulümhane, Düşünüyorum Öyleyse Sanığım Zulümname, Demokrasi Tanrısı Zulümdar, Gülümsemek Direnmektir gibi kitaplarda toplayarak okurlarından asla kopmadı.

Ve bir kez daha insanlık onurunun ve özgürlüğünün yok olunmayacağının kanıtı oldu. Sevenleriyle, okurlarıyla birlikte:

“Hey özgürlük!” Dedi.

İnsan Hakları Günü demiştim… Ve dün Mustafa Balbay genel seçimlerde İzmir’den milletvekili seçildiği için Mecliste yemin etti.

İnsan Hakları Gününün Türkiye’deki manasını düşünmek ve sorgulamak için işte tam zamanı…

İnsan hakları gerçekten gözbebeği gibi korunuyor mu, yoksa insanlar haklanmaya devam ediliyor mu?

Yazarın Diğer Yazıları