Şahin Akçap

Fragman

Şahin Akçap

Bir filmin bütününden en alıcı sahneler alınarak tanıtımının yapılmasına sinema dilinde fragman deniyor. Türkçesi parça…
İktidar partisinin ise etkili reklâmları seçim öncesi TV kanalarında gösterilmeye başlandı. En düşündürücü olanı da:
“İkinci yarı başlıyor.” Sloganını taşıyanı.
Hal böyle olunca birinci bölümdekiler film şeridi gibi gözlerimizin önünden geçiyor.
Birinci bölüme bir göz atarsak…
İlk dört yıldaki reformlar ikinci dört yılda tükenip de yerini asker ve aydınlar üzerinde yoğunlaşan baskı, gözaltı ve tutuklanmalar olunca, ardından da ayakkabı kutularındaki paralar skandalına dönüşünce toplum gözlerini ovuşturmaya başladı.
Bireysel özgürlükler üzerine kurulan cendere sosyal medya kapatılmasına kadar varınca bu kez iktidar partisi içindeki milletvekillerinde de rahatsızlıklar oluşmaya başladı.
Ergenekon, Balyoz vs. söylenceleri asılsız çıkınca kumpasların Gülen cemaati tarafından yapıldığı gerekçesi bu kez iktidarın bulunmaz can simidine dönüştü, paralel olgusu şak diye devreye konuldu.
Gezi eylemleri ise iktidarın hiç beklemediği sosyal bir tepki oldu, olup bitenin özeleştirisinin yapılması gerekirken, devreye orantısız güç uygulaması sokuldu. İşte bu yaşananlar filmin birinci bölümüne mührünü vurdu.
İktidarın dört bakanı hırsızlık yapma ve devlet malını kötüye kullanma iddiasıyla yargılandı. Ancak bu yargılanmaların sonucunda aklanmalar olunca toplumsal vicdanında geniş yankılara yol açtı.
Filmin birinci bölümü sürerken genel seçimler devreye girdi, hain kediler trafolara yan oyuncu olarak girdi ve seçim sonuçları bir kez daha şüphe altında kaldı.
Filmin başrol oyuncusu en baş makam için atağa geçti. O sürece kadar iç politikadaki dalgalanmalar çoğaldı, dış politikada ülkemiz yüzyıllık dostlarını kaybetmeye başladı.
Paralel söylemi ise filmin kurgusu içinde nefes aldıran bahane olmaya devam etti. Yargı ve hayati önemi olan devlet kurumlarında paralel tehdidi varsayımıyla görevden almalar ve alınanların yerine yandaşların getirilmesi, iktidarın köktenci kadrolaşmalarını hızlandırdı.
Kalabalıklara her yeri geldiğinde sunulan yüzyılın projesinin arkası gelmedi onun yerine Yeni Türkiye imajı konduruldu.
Son fragmanda 7 Haziran’ın sonrası kitlelere ikinci bölüm olarak lanse edilmeye başlandı. Tabi ki senaryo iktidarın… Seyircileri ise olup bitenden bunalan halk! Halk sandığa giderek filme ya devam diyecek ya da:
“Biz bu filmi görmüştük.” Diyerek yeni bir seçeneği ülkenin gündemine takdim edecek.
Biliyorsunuz tekrarı ve devamı olan filmlerin seyircisi pek olmaz.

Yazarın Diğer Yazıları