Şahin Akçap

Fotoğraftaki Kadın

Şahin Akçap

Silivri'de mahkeme salonuna girmek için direnenlere güvenlik güçleri tarafından tazyikli su sıkılınca, olay yerinde bir kadının çakıllı su yüzünden neredeyse gözünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalması yürek burkucuydu.
Bir kadın... Ve yırtılan göz retinasından yanağına doğru süzülüp akan kan!
Adaletin terazisini bir elinde ve gücün simgesi kılıcı diğer elinde taşıyan Themis'in gözlerinin bağlı görüntüsü... Gözünden kan akan kadınla, adaletin simgesi kadını bir araya getirdiğinizde ortaya çıkan yaman çelişki! Demokratlaşan Türkiye yaygaralarının koparıldığı bir süreçte ülkemizin fotoğrafı bu mu olmalı?
Türkiye'den dünyaya sanal âlemde yansıyan sadece bu görüntüler değil. Çığırından çıkan kavgalar, yerlerde sürüklenen ya da paramparça edilen kadınlar. Sanık iddiası ile yargılanan gözaltındakilerin mahkeme salonlarındaki duruşmalarına giremeyen; yakınları, arkadaşları ve dostları... Bütün bu resimlerden sonra Avrupa'ya: " Biz neden AB'ye alınmıyoruz?" Sorusunu sorabilir miyiz?
Adalet ve dolayısıyla özgürlükler; tazyikli suyun, biber gazının altında, cop gölgesinde tutuldukça, Türkiye'nin görüntüsü dünyanın aynasına sevimsiz yansımaya devam edecektir.
Türkiye özgürlük, demokrasi ve adalet olgularında sürekli sınıf tekrarı yapan tembel, huysuz ve yaramaz bir çocuğa benzemekten kendini kurtarmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları