Şahin Akçap

Dövüşenler ölürken

Şahin Akçap

Dövüşenler ölürken, dö-vüş-tü-ren-ler nerede?                         
Bir önceki yazımda Diyarbakır Emniyet Müdürünün yürekli çıkışını biraz da geçmişten birikenlerin savrulan külü altında kalmış ancak soğuyan ateşiyle yazdıklarıma okur yanıtları gecikmedi.
Kimi yanıtlar üzdü... 
Övgüler çok olsa da yaralayan sövgüler vardı... Onlara:
-Canınız sağ olsun! Gün olur doğruların ışığıyla sizde buluşursunuz. Diyorum.
Çünkü yazdıklarımızda etkilendikleri, kendilerince haklı olsalar da bir şeyler söyledikleri için. Akrep gibi olmadan düşüncelerimizi paylaşmalıyız. Paylaştıkça çözülecek çözümü çok zor görünen sorunlarımız.
Bir okurumun yazdıklarından çok etkilendim. Demiş ki:
"Dövüşenler dağlarda, yollarda, kırsallarda, kent varoşlarında, mahpus damlarında ve mezarlarda. Ya dövüştürenler? Onlar nerede?"
Sahi... Onlar nerede?
Genç ellere silah tutuşturanlar, kemerlerine el bombası dizenler, ilaçlayıp ölüme koşturanlar nerede?
Onlar göze görünmezdir... Onları görecek tek göz aklın gözüdür. Biraz düşünürsek görmekte gecikmeyeceğiz.
Şu sıralar savaş endüstrisine sahip ülkelerin gelir gider tabloları incelenmeli.
Ne kadar silah satmışlar?
Hangi ülkelere yasal, hangi ülkelere yasa dışı yollardan?
Dağlarda, vadilerde ele geçen silahlar hangi ülkelerin malı?
Ey devlet! Bu soruların araştırılması görevi de senin!
İlginizi çekerse lütfen en çok silah satan ülkeler ve onların silah tüccarlarıyla ilgili aşağıdaki habere bir göz atınız:
İsveç Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI tarafından hazırlanan rapora göre, Çinli şirketlerin yer almadığı listedeki dünyanın en fazla silah üreten 100 firması ve satışları ve ekonomik büyüklükleri şöyle:
Çin dışında dünyanın en fazla silah üreten 100 firması, 2009 yılında toplam 401 milyar dolar tutarında silah sattı.
İsveç Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından hazırlanan rapora göre, Çinli şirketlerin yer almadığı listedeki dünyanın en fazla silah üreten 100 firmasının toplam silah satışı 2009 yılında 401 milyar dolar (295 milyar avro) oldu. 
En çok silah satan ülkelerin başını ABD çekti.
Söz konusu 100 şirketin silah satışı 2009 yılında 2008?e göre 14,8 milyar dolar (yüzde artış gösterdi.
Toplam satışın yüzde 61,5?ini ABD'den 45 silah üreticisi gerçekleştirdi. Söz konusu 45 şirket 2009?da toplam 247 milyar dolar tutarında satış kaydetti.
Sipri'nin hazırladığı listenin ilk sırasında ABD'li savunma sanayi şirketi Lockheed Martin yer alıyor. 
Lockheed Martin, 2009 yılında toplam 33,4 milyar dolarlık satış gerçekleştirerek, 2008?in liste başı olan İngiliz BAE Systems'in yerini aldı. BAE Systems ise 2009?da toplam 33,3 milyar dolarlık satış kaydetti. Lockheed Martin ve BAE Systems şirketlerinin her birinin toplam satıştaki payları yüzde 8,3?er oldu.
BAE Systems'e bağlı ABD'deki şirket ise toplam 19,3 milyar dolarlık satış yaptı.
Avrupa listeye toplam 9 ülkeden 33 firmayla girdi. Almanya, İspanya, Finlandiya, Fransa, İtalya, Norveç, İngiltere, İsveç ve İsviçre'den 33 grup 2009?da 120 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi ve toplam satışların yüzde 30?unu oluşturdu.
Avrupa'dan listeye giren Airbus firmasının ana ortağı Avrupa Havacılık Savunma ve Uzay Şirketi (EADS), 2009?da 15,9 milyar dolarlık satış kaydederek, listenin 7?inci sırasında yer aldı. EADS'ın satışı toplam satışların yüzde 4?ünü oluşturdu.
İtalyan Finmeccanica da 13,3 milyar dolarlık satışıyla toplam satışların yüzde 3,3?ünü oluşturdu ve satışlarıyla listenin 8?inci sırasına girdi.
Listenin ilk 10?unda yer alan diğer ABD savunma şirketleri ise Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, General Dynamics, Raytheon, L-3 Communications ve United Technologies oldu.
Asya, listeye 4 Japon, 3 Hindistan, 2 Güney Kore ve 1 Singapur olmak üzere toplam 10 firmayla girerken, İsrail'den 3, Kuveyt'ten 1 ve Türkiye'den 1 firma da listede yer aldı. Bu 15 şirketin 2009 yılında toplam 24 milyar dolar tutarında satış kaydetti.
Türkiye'den Aselsan, 2009 yılında 649 milyon dolarlık satışla listenin 94?üncü sırada yer aldı. Aselsan 2008 yılında 490 milyon dolar satış yapmıştı.
Ne garip değil mi?
İki kişi yolda kavga etse yasaların pençesinden kurtulamazlar... 
Öte yanda devasa ülkeler savunma bahanesiyle açlığın, yoksulluğun, kıtlığın ve işsizliğin yok edilemediği dünyamızda açıkça insanlar birbirini öldürsünler ve savaşsınlar diye silah satıyorlar...
Barışseverler bu tablo karşısında resmen 3-0 mağlup durumdalar...

Yazarın Diğer Yazıları