Şahin Akçap

Doğan güneşin ülkesi Japonya!

Şahin Akçap

Günün ilk ezanın okunduğu ülke Japonya’dır. Çünkü güneş Japonya’dan doğar ve yükselir. Bayraklarındaki güneş sembolü de bunu işaret eder.

Peki, ezan nereden çıktı derseniz?

Prof. Dr. Ramazan Demir “Atatürk maaşıyla cami yaptırdı” Başlıklı yazısında Tokyo Caminin öyküsünü o şirin üslubuyla anlatmıştı.

Ve Japonlar bu jesti asla unutmazlar. Her zaman Atatürk’ün anımsarlar. Bazı araştırmacılar söz konusu caminin Atatürk tarafından yaptırılmadığını anlatsalar da Sayın Demir’in yazısında Tokyo Cami tüm detaylarıyla anlatılır.

Biz bu ayrıntıyı geçip Japonların değerlerinden söz edelim.

Müthiş çalışkan bir halkın ulusudur. Değerleri onurlarıdır. Başarısızlıklarının ve yanlışlıklarının bedelini harakiri yaparak canlarıyla öderler. Bir Japon yöneticisi asla başarısızlığı, rüşveti, halkını hiçe saymayı düşünmez. Baş eğmez… Taviz vermez… Kader diyerek başına gelecek her türlü felaketleri serinkanlılıkla karşılar ve üstesinden gelmek için canını dişine takarak çalışır. İkinci Dünya Savaşlı sonrasındaki Japonya’nın diriliş öyküsünde, en son depremin yarattığı Tsunami sonunda dünyada gelecek yardımlara hayır diyebilecek kadar gururlu insanların ülkesidir. Van Depremine yardıma gelen Japon Dr. Miyazaki’yi unutmadık! O bir doğal felaketin içine canını yok sayarak başkalarının hayatlarını kurtarmak için kamikaze yapmaktan çekinmemişti.

Nereden çıktı bu yazı derseniz…

Hani bizimkiler Japonya’yı ziyaret ediyorlar ya… Japonların dünyaca saygı gören değerlerini de beraberlerindeki gazetecilerin bir yazı dizisine dönüştürmesi ne güzel olurdu değil mi?

Onur, erdemlilik, yurtseverlik olguları bir kez daha anımsanır, sevimsiz gündemin loş karanlığında aydınlık bir ışık yakılırdı.

Biliyor musunuz? Çok gariptir ki ne zaman Japon sözcüğü duysan aklıma Ömer Seyfettin’in ölümsüz öyküsü Diyet gelir.

Yani minnet etmeyenler… Yani kula kulluk etmeyenler… Yani adam gibi adam olanlar…

Bu yüzden o çekik gözlü insanları nasıl sevdiğimi anlatamam.

Yazarın Diğer Yazıları