Şahin Akçap

Dingilopişto (*)

Şahin Akçap

Yemin töreni bitti mi?
Bitti…
Koalisyon görüşmelerinde ufukta çözüm bulutları görünüyor mu?
Görünmüyor…
Dengeyi kuran milli irade ne yazık ki her gün yeni bir hayal kırıklığıyla uyanıyor... Öyle ya sizler seçildiniz anlaşın ve yönetin dedikleri türlü cambazlıklar peşinde. Halk ağzıyla bu duruma kıvırtma deniyor.
İlk kez sandığa gidip oy verenlerin yüzdelik oranı 7 Haziran 2015'de yüzde seksen dördü buldu. Yani halk koşarak gitti sandığa ve gönlünden geçenlere reyini sundu. Sabırsızlanıyorsa eğer hakkı var. Çünkü mırın kırın etmeden, naz yapmadan kendisini mecliste yönetenlere özgür iradesini sundu.
Seçim öncesi vaatlere geldi sıra… Ama henüz ortada hükümet yok diyorsanız yanılıyorsunuzdur. Hükümet var! Var olan hükümette tıpkı yeni hükümet kuracaklar gibi yetkilidir. Ne zamana kadar derseniz, yeni hükümet kurulup da güvenoyu alıncaya kadar derim.
Tahterevalliyi bilirsiniz. Uzun bir yassı tahtanın orta yerine denge noktası konunca ve her iki uçta eşit ağırlıklar konulunca bir o yana bir bu yana sallanıp durur. Ağır basan yan her zaman yerle buluşur.
Son seçimde halk zor bir oluşum da olsa koalisyon kararı verdi. Ve uzattı gönlünü siyasi partilerin liderlerine. Siz dengeyi öyle kurun ki terazileşsin ve bir taraf diğer tarafa ağır gelmesin dedi.
Mıymıntılık yapan partiler için olası erken seçimde seçmen:
"Neden er meydanından kaçtın?" Sorusunu yönelterek mutlaka hesap soran okkalı bir şamar patlatacaktır. Bir önceki seçimlerde barajı aşsınlar diye aklıselim partiler tarafından omuz verilen partiler barajı aştık havasına girerlerse eğer dönecekleri yer yine baraj altı olacaktır, bundan emin olsunlar.
Siyasette tahterevalli zamanı…
Ya denge unsuru ilkelerle masaya oturulacak ya da o sabır taşı çatlatan ayak oyunları başlatılacak.
Halk nihai çözümü, seçim meydanlarında vaat edilenlerin yerine getirilmesini istiyor.
Yan çizenlerin de üzerini kalın çizgilerle çizeceğinin mesajını veriyor. Söyler misiniz bundan daha açık net tavır koymak var mıdır?
(*)Dingilopişto: Van ve çevresinde tahterevalliye verilen ad.

Yazarın Diğer Yazıları