Şahin Akçap

Dil yarası bıçak yarasından farksızdır!

Şahin Akçap

“Eline, diline, beline sahip olacaksın.” Bir hayat prensibidir.

Adana Valisi kendi deyimiyle:

“Sürçü lisan eyleyerek.” Diline hâkim olamadı ve devletin bir ildeki en üst düzey amirini halkın gözünden düşürdü. Açıkçası devletini zaafa uğrattı, kendi ayağına sıktı ve tepetaklak oldu.

Adanalıların bir özelliği küfretmeleridir. Kafalarının tası attı mı en kutsal bilinen değerlere sunturlu küfürler savururlar. O Adanalılar ki şimdi küfür yiyen konumuna düştüler. Ve bir yurttaşa kanlı bıçaklı bir kavgada bile edilmesi sakıncalı söz sarf edildi:

“Gavat!”

Dedim ya en kanlı bir kavgaya kapı aralayacak bir sözcük bu… Muhatabı da Adana Valisi.

“Kötü söz sahibinindir.” Demiş atalarımız. Ama kötü sözün sahibi devletin en üst düzey yetkilisinin ağzından çıktığında:

“Dilin kemiği yok ki!” Savunmasına geçilemez. Tek yolu görevinden istifa etmesi veya görevinden en üst mercilerin azletmesidir.

Valinin küfretmesine yol açan ağır tahrik unsurları bile olsa bir vali asla yönettiği kentin insanlarıyla çelişmez, polemiğe girmez, onur kırmaz. Günlerdir sosyal medyada dönüp duran Adana Valisi ile ilgili yorumlar ve haberler dudak ısırtan iddialarla dolup taştı. Bu durumda o valiye söylenecek tek şey güle güledir. Bu yapılmadığı takdirde o vali o kentin sokaklarında nasıl dolaşabilir? Törenlerde nasıl bulunabilir? Halka yönelik katılımlarda nasıl arzı endam eyleyebilir?

Küfretmek zayıflık işaretidir.

Küfretmek acizliktir.

Küfretmek öfkeyi kontrol etmeyi becerememektir.

Eğer bir mülkü amirin bu yetenekleri yoksa olduğu yerde durmaya da hakkı yoktur.

“Valimizi yedirmeyiz!” Diyenlerin olayı başından itibaren bir daha gözden geçirmelidir diye düşünenlerdenim. Çünkü bu kötü örnek vicdanları yaralamaya devam eder, yeni yetişen kuşakları olumsuz yönde etkiler.

Unutmayalım… Dil yarası bıçak yarasından farksız olsa da bıçak yarası geç iyileşir ama dil yarası asla iyileşmez.

 

Yazarın Diğer Yazıları