Şahin Akçap

Demokrasiyi canlı tutmak

Şahin Akçap

Basın İlan Kurumunun (BİK) Marka Şehirler ana başlığı altında toplandığı Medya ve İletişimde Tecrübe Paylaşım Günleri seri konferanslarından biri 3 Aralık 2013 Salı Günü (bugün) Van’da yapılacak.

Yeni iletişim çağında medyanın önemli bir işlevinin demokrasiyi canlı tutmak olduğu gerçeğinden yola çıkılacak. Seminere RTÜK Başkanı Davut Dursun, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Kazancı, Televizyon Sunucusu ve Program Yapımcısı İnci Ertuğrul, Gazeteci ve Program Sunucusu Özge Uzun, Gazeteci Spor Spikeri Orhan Ayhan, Gazeteci Yazar Aykut Işıklar ve diğer konuklar katılacaklar.

Seminer konukları yerel medya çalışanları ve geleceğin gazetecileri üniversite öğrencileriyle tecrübelerini paylaşacaklar.

Büyükşehir olan Van’da böylesine bir seminer çalışması yapılması yerinde ve güzel olmuştur. Ancak bu çalışmalar sürerken öğrencilerin RTÜK Başkanı olmak üzere deneyimli gazetecilere soracakları sorular karşısında ne yanıtlar vereceklerini düşünenlerdenim.

Örneğin medyanın demokrasi açılımında nerede durduğunun... Yandaş medya veya objektif medyayı nasıl değerlendiriyorsunuz diye sorduklarında alacakları tavrı, verecekleri yanıtı çok merak ediyorum.

Üniversite gençliği bu… RTÜK tarafından aklanmasına rağmen işinden dolayısıyla rızkından olan açık giysili sunucunun kendisine yol veren şirketine tazminat davası açabilecek mi? Kul hakkını geriye ödetecek bir mahkeme kararı verilecek mi?

Ülkede olup biteni, sadece tek açıdan değerlendiren medya demokrasimize ne kadar yarar ne kadar zarar sağlamış olacak bunun değerlendirmesi büyüteç altına alınacak mı?

Yani Marka Şehir diye Van Kahvaltısı, Akdamar Adası Gezi Turu, geleneksel keledoş yemeğine Eski Van Evinde kaşık sallama ve Van Müzik Geceleri dışında etkinlikler dışına taşıp medyanın gerçek amacının halka tarafsız, yansız doğru ve objektif haber götürme ruhundan söz edilecek mi?

Yani diyeceğim o ki! Bunca emek ve çaba sonunda; inşallah ve maşallah; “Körler, sağırlar birbirini ağırlar.” Teması çıkmaz da bizler de sevinir:

-Vay be! Medyamız demokrasiyi amma da canlı tutabilmiş! Diye seviniriz.

Dilerim Van Sesi Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni bu etkinliği bize en küçük ayrıntısını bile kaçırmadan yazıp anlatır.

Etkinliği hazırlayanlara, emek verenlere, ev sahibine kolay gelsin diyorum.

Yazarın Diğer Yazıları