Şahin Akçap

Değerlere saygı

Şahin Akçap

Bize alfabeyi öğretmeden önce saygıyı öğretmişlerdi.

Büyüğe saygı, küçüğe sevgi, bayrağa saygı, ekmeğe saygı, kutsal kitaplara saygı, cenazeye saygı, ezana saygıyı…

...

Hiç unutamadığım bir andı…

Van Gençlik ile Şengençler futbol maçında topu on sekiz çizgisinde yakalayan Pele lakaplı rahmetli İhsan ağabey tam gol pozisyonuna girdiğinde eski sahanın hemen yakınlarındaki askeri garnizonda İstiklal Marşı söylenmeye başlamıştı. Pele ayağını topa basmış ve hemen kenara çekilerek esas duruşa geçmiş, bunu fark eden hakem de düdüğünü çalarak hepimizi İstiklal Marşımızı dinlemeye davet etmişti.

Ve yine bir maç esnasında ezan okunduğunda maça kısa bir ara verilmiş sahayı tıklım tıklım dolduran seyirciler ve oyuncular huşu içinde ezanın bitişini beklemişti.

Bizim zamanımızda Milli Güvenlik Derslerinde bayrağa, sancağa saygı da öğretilmişti. Bayrak ve sancak geçerken hazır olda durulurdu. Çünkü onlar bir milletin ve bir millete göğsünü siper etmiş ordunun şeref ve namus simgesiydi.

Okullarımızda andımız ve İstiklal Marşında çıt çıkarmayı, lakayt davranmayı öğretmenlerimiz asla affetmezdi. Tam bir sessizlik ve saygı ilkemizdi.

Ekmek kutsaldı. Yere düşürülmez, yerdeki ekmek parçası kaldırılıp en yüksek yere bırakılırdı. Bu yapılırken de o ekmek üç kez öpülüp alına konurdu.

Evlerimizdeki, iş yerlerimizdeki kelamı kadimin yeri tertemiz bir muhafaza içinde olduğu yerin en yüksek yerinde tutulurdu.

Ezan-ı Muhammedi okunduğunda konuşulmaz, çalan radyolar ya kapatılır ya da sesi kısılırdı.

Yolda ve sokakta yürürken geçiş anında yol büyüklere, hanımlara verilirdi. Otobüslerde yaşlılar ve hanımlar ve de küçük çocuklar ayakta tutulmaz gençler tarafından oturulan yerlere buyur edilirdi.

Bu sabah sosyal medyada paylaşılan Gaziantepli simitçinin fotoğrafını görünce yukarıdaki yazdıklarım geldi aklıma.

Bir simitçi, tablasında onlarca simit… Ve tam o sırada İstiklal Marşı duyuluyor. Simitçi başının üzerindeki simit tablasını dengeleyerek esas duruşa geçiyor. İşte o an her zaman beklediğimiz saygının ruhu fotoğraf karesi olarak yüreklerimize kayıt olarak geçiyor.

Hani hep sözünü ettiğimiz birlik ve beraberlik dileği var ya… Bence o dilek bu fotoğrafın içinde. Ve kocaman yürekli, şuurlu simitçi kardeşimiz rızk arayışına bir anlık nokta koyup hepimize müthiş bir mesaj veriyor.

Saygı diyor… Ulusal değerlerimize sımsıkı sarılın diyor.

Yazarın Diğer Yazıları