Şahin Akçap

Dalgacı tıro vırolar!

Şahin Akçap

İçi boş, konuştuğunun nereye gideceğinin hesabını yapamayan, sığ, çiğ, sonradan görme, olduğu makama layık olmayan insanlara bizim buralarda:
“Tıro vıro!” Derler.
Tıro vırolarda kendi aralarında şıklara ayrılırlar:
Birinci şıktakiler görünüm olarak Grant tuvalet giyinirler. Cakalarından geçilmez. İçinde kalitesiz bir eşya bulunan, göz kamaştırıcı ambalaj kâğıdı gibidirler.
İkinci şıktakiler kendi beceri ve üretkenliklerini derkenar edip bulundukları aşiretten, cemaatten aldıkları güce sırlarını dayarlar.
Üçüncü şıktakiler atadan, babadan kalan mirası har vurup savurarak, hayatlarını iademe ettiririler.
Üçüncü şık en tehlikelisi, tahrik ve tahrip gücü yüksek olan tıro vıroların şıkkıdır. Onların tam adı dalgacı tıro vırolardır!
Son zamanlarda yeni bir şık daha türedi. Türediği ortam ise siyaset ortamı... Bu ortamdaki tıro vırolar, halkla, halkın değer yargılarıyla, acılarıyla, ağıtlarıyla, yaralarıyla dalga geçerler. Her sözleri salvo (yaylım ateş) ateş yapan silahlar gibidir. Bazen öyle konuşurlar ki; bir anda gündem değişip, aleyhlerine esen rüzgâr ters dönecek sanırlar. Ama rüzgâr öylesine bir biçime dönüşür ki, ayaklarının altındaki kayan toprağı fark edemezler bile. Ve tarih kayıt düşer:
“Tıro vıro!”
Elimde etkili bir güç olsaydı, tarihi bilip, kavramayanları milletin vekil adayı olarak seçtirmezdim.
İlla tarih bilecekler... İlla tarihin her dönemini yorumlayabilecekler. Böyle olmayanları zinhar siyasetin başına bela ettirmezdim...
Bakmayın adlarının önünde; Dr, Doç, Av. Prof. unvanları olduğuna. Bırakın böylelerini beş koyunlu bir sürünün başına, birini bile güdemeyeceklerini göreceksiniz.
Tıro vıroları üreten, temeldeki güçtür... Yani halk! 
“Şapkamı koysam milletvekili çıkar!” Diyenlere devlet mührünü teslim edebiliyorsa bir halk, diyecek hiçbir söz kalmamış demektir.
İşte bu nedenle dalgacı tıro vırolar çoğalmaya devam ederler... Hem de en kutsal değerlerimizi söylemlerinde karalayarak, acılarımızla alay ederek, yaralarımızı kanatarak.
Siz... Siz tanıyorsunuz onları...

Yazarın Diğer Yazıları