Şahin Akçap

Çoban pazarı!

Şahin Akçap

Bahar geldi ya... Doğu ve Güneydoğunun dağlarındaki karlar erimeye, güneşin sıcağını bekleyen çiçekler toprağın üzerinde görünmeye başladı bile.
Akdamar Adasında badem ağaçları çiçek açtı. Zürriyetleri hala devam eden tavşanlar ve kaplumbağalar bu yılda Van gölünü ziyaret edecek binlerce turisti karşılamaya hazırlanıyor. Turizm Haftası etkinlikleri sırasında hemşerilerim Van gölü sularına atılan kır çiçekleriyle erken gelen baharı selamladı.
Van Sesi Gazetesi’nin değerli muhabirlerinden Serkan Aslan kardeşim önemli bir o kadar da ilginç bir haberi gazetesinin birinci sayfasına taşıdı. Haberi:
"Çoban pazarı" Başlığı altında verdi.
Geçen yıl aylığı bin liradan çalışan çobanlar bu yıl sürü sahiplerinden daha az bir maaşla anlaşmak zorunda kaldı. İşsiz sayısı artınca ve bu nedenle çobanlığa talep beklenen sayısının üzerine çıkınca sürü sahipleri aylık maaşın:
"800 YTL!" Olduğunu belirlediler. 
Bu nedenle Van'da bu yıl çobanlık yapacaklar üzgün.
Bu meslek için sadece çobanlık deyip geçmemeli. Sorumlulukları çok. Önlerine kattıkları hayvanları bütün bir gün; hatta günlerce ve aylarca yazıya sürüp, bakımlarını yaparak ve kurda kuşa yem etmeden getirip teslim etmek her babayiğidin harcı değil.
Ancak çok şey merak ediyorum.
Dilerim bu merakıma Antalya SGK Müdürümüz Sayın Selim Erol yanıt verir.
Çobanların sosyal hakları var mı?
SGK' ya kayıtları yapılıyor mu?
Örneğin bir çoban hasta olsa veya iş kazası geçirse, yaralansa, zarar görse mal sahipleri ceremesine çekecek mi? Çekmezlerse devlet onları sosyal hakları yok diye koruyacak mı?
"Yahu üç beş hayvana bakmanın sosyal hakkı mı olur?" Diyenlere de yanıtım hazır:
-Bal gibi olur! 
Van Sesi Gazetesi’nin muhabiri sevgili kardeşim Serkan Aslan bu sorulara da yanıt aramalı. Aramalı ki haberi dört dörtlük olsun, varsa emek sömürüsü yetkililerimiz çözüm       bulsun.
Ne güzel söylemişti:
"Dicle'nin kıyısında bir koyun kaybolsa sorumlusu benim!" Diye Hazreti Ömer.
Çobanlarımızı yalnız, çaresiz bırakmayalım. Onların emeklerine ve işlerinde gösterdikleri cesarete saygı gösterelim.

Yazarın Diğer Yazıları