Şahin Akçap

Çanakkale 1915!

Şahin Akçap

Tarih araştırmacısı ve büyük yazar Turgut Özakman'ın ölümsüz yapıtı Diriliş büyük emekler harcanarak sinema filmine konu edildi. Şimdi de tüm sinemalarda "Çanakkale 1915" adıyla gösterimde.
Çanakkale zaferi var olmanın eşsiz bir destanı! 
Tarihin dipsiz karanlıklarına gönderilmeye çalışılan bir ulusun dirilişi!
Çanakkale 1915 filminde; yapımcı, yönetmen ve oyuncuların özverili çalışmalarıyla 1915'de Çanakkale'de yaşananlar sinema diliyle perdeye yansıtılıyor. Yaşamlarını seve seve vatan uğruna armağan eden binlerce delikanlının:
"Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum!" Diyen komutanlarına bağlılıkları filmin örgüsü içinde izleyenleri gözyaşına boğuyor.
Filmi izleyenlere dev bir yapımı üstlenen teknik kadronun vermek istediği tek mesaj bugünleri yaratanların asla unutulmaması saygı ve sevgiyle yâd edilmeleridir.
Çanakkale 1915'de filmini soluksuz izlerken bunu başardıklarını görüyoruz.  
Çanakkale ile ilgili toplumumuz çeşitli etkinliklerle, gezilerle bilgilendirildi, Çanakkale'ye sahip çıkma bilinci verildi. 

 
 

Çanakkale 1915 filmiyle bu bilinç pekiştirilebilir. 
Okullara bir yazı gönderilerek filmin izlenmesi önerilebilir. Hafta sonlarını aileler çoluk çocuk bu filmi izlemeye gidebilir. İş yerlerindeki personeline işverenleri bu görkemli filmin biletlerini armağan edebilir.
Çünkü Çanakkale dünümüzdür. Bugün sağlam adımlar atmamızın şaşmaz pusulası geçmişimizdir. Bilinçlendirme uğraşlarımız geçmişiyle övünen evlatlarımızı ülkemize ve ulusumuza kopmaz bağlarla bağlar. Çağımızın en büyük illeti aymazlık takıntısını yok eder.
Öğretmenlerimize öğrencileriyle; anne ve babalarımıza çocuklarıyla bu filmi seyretmelerini öneriyorum.
Çanakkale 1915 sadece bir film değil… Özgürlük ve bağımsızlığımız için gurur duyacağımız dünümüzün sinemaya yansıtılmış görsel destanıdır.

Yazarın Diğer Yazıları