Şahin Akçap

Çanakkale!

Şahin Akçap

Mehmet Akif Ersoy “Çanakkale Şehitlerine” Adlı destansı şiirinde geçen:

“Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor, 
Bir hilâl uğruna, yâ rab, ne güneşler batıyor! 
Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker! 
Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer.”
Mısralarında hayatlarını vatanlarına seve seve adayan kahramanları anlatır.

O kahramanlar ki bir karış vatan toprağı ve ay yıldızlı bayrak uğruna yürekli bir komutan olan Mustafa Kemal’in:

“Size ölmeyi emrediyorum!” Komutunu şahadet olarak belleyerek savaşırlar.

Anadolu’nun dört bir yanından gönüllü olarak sevk edilen Mehmetçikler Çanakkale’yi geçilmez kılarlar.

Gelibolu Yarımadasını kana bulayan ve dünyanın güçlü donanmaları karşısında etten duvar olan binlerce yiğit canı pahasına Çanakkale Boğazına dev savaş gemilerini gömmeyi başarırlar.

Önderleri Mustafa Kemal zaferle sonuçlanan direnişin ve yurt savunmasının ardından o tarihi sözü de kayıtlara geçer:

“Truva’nın da öcünü almış olduk.”Der.

Anadolu’nun dört bir yanından Türkü, Kürdü, Laz’ı, Çerkez’i ile yapılan amansız bu kara ve deniz savaşını gün gelir Mustafa Kemal’in devrimlerini din karşıtıymışçasına gösterenler tarafından hafife alınır.

“Çanakkale’de yeşiller içinde gökten inen melekler savaştı.” Hurafelerine sığınılarak Mustafa Kemal’in savaş dehası göz ardı edilmeye, yiğit silah arkadaşlarının cesur direniş ve savunmaları küçümsenmeye çalışılır. O meczuplara verilecek yanıt Mehmet Akif Ersoy’un ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNE şiirinin içindedir.

İddia ediyorum ki Çanakkale şehitliği Müslümanların Kâbe’si kadar mübarek ve kutsaldır. Ve iddia ediyorum ki Çanakkale Şehitliği ziyaret edilmeden gidilen Hac ve Umre de inanç katında kabul görmemektir. Ve iddia ediyorum ki Çanakkale Savaşını gökten gelen melekler gelerek kazandı diyenler büyük bir günah ve vebal altındadır.

Atatürk’ün Çanakkale’de can veren Anzak askerleri için söylediği şu sözler savaş alanlarının kartalı, barışın güvercini Mustafa Kemal’in hayata bakış felsefesi bakımından çok önemlidir.

"Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar! Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır, huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır."

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını bu bilgiler ışığında bir kez daha yürekten; saygı, minnet ve rahmetle anıyorum.

 Anıları yürüdüğümüz yollara ışık tutmaya devam edecektir.

Yazarın Diğer Yazıları