Şahin Akçap

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Anayasa Mahkeme Başkanına açık mektup

Şahin Akçap

Emek en yüzce değerdir. Emeğin hakkını ve hukukunu korumakta kutsaldır.

Bakalım bu yazdıklarıma Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanından mı yoksa Anayasa Mahkeme Başkanından mı ivedi yanıt verilecek.
Anayasa Mahkemesi muhteşem bir karara imza attı ve:
“30 yıldan fazla çalışan emekli olanlara otuz yıl sonrası em eklerin karşılığı emekli ikramiyesini almayı hak kazanacak.” Dedi.
Daha önceleri de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik’te:
“Devletten hakkı olanın hakkını kendisine vermek boynumuzun borcudur.”     Gibisinden söylemiyle çalışanların ve emekliliği gelenlerin yüreğine serin sular serpti.
Derken Anayasa Mahkemesi kararını verdi otuz yılın üzerinde çalışanların haklarının verilebileceğine hükmetti. Bu karar 7 Ocak 2015 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yasalaştı.
Buraya kadar her şey çok güzel ve kararı alanlar, almalarını destekleyenler alkış ve övgüye değerler.
Ama çok küçük bir ayrıntı bu güzelliği gölgeledi. Anayasa Mahkemesinin aldığı kararın ileriye dönük olduğu ve geriye işleyemeyeceği belirtildi.
Böyle bir şey olamaz!
Yani 7 Ocak 2015 tarihinden önce emekli olanların otuz yıldan olan fazla çalışmaları için bir şey yapılamaz. Gerekçe de Anayasa Mahkemesinin kararlarının geriye doğru süreçlerde etkili olmayışı söz konusu.
7 Ocak 2015 öncesi emekli olanlar otuz yıldan fazla olan çalışma sürelerini alamayacaklarsa bu devletin emek üzerindeki gaspına neden olur ve adaletin terazisi hakkı ve hukuku sırf geriye işlemeyen bir yargı için yok edilmiş olur.
Otuz yıldan fazla çalışmayı SGK çalışandan kesmiş mi kesmemiş mi? Kesmiş? O halde kesilen bedelin faiziyle geri ödenmesi gerekmez mi gerekir. Siz bunu 7 Ocak 2015 den önce diye engeller ve otuz yıldan fazla çalışıp alnının ve yüzünün akıyla emekli olmuşların hakkını ödemezseniz sosyal devlet olmaktan çıkar, hak gaspına neden olur, emeğin ve alın terinin sömürülmesine olanak sağlarsınız.
Deniliyor ki 7 Ocak 2015 ten önce emekli olanlar SGK YA BAŞVURUR VE ALACAKLARI YANIT OLUMSUZ OLURSA, BÖLGE İDARE MAHKEMELERİNDE DAVA AÇARAK HAKLARINI ARAYABİLİRLER.
Değerli Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanı…
 

Değerli Anayasa Mahkemesi Başkanı…

Bu yol ve yöntem gerek SGK için gerek Bölge İdare Mahkemeleri için ve gerekse otuz yıldan fazla çalışmışlar için uzun ve çetrefilli bir yol olmaz mı? Alınacak karar basittir. Anayasa Mahkemesinin 7 Ocak 2015 tarihinde aldığı kararı emek ve alın teri hakkı için geriye doğru da işletmiş olduğunuzda hak sahiplerinin SGK ya başvurusuyla otuz yıldan fazla emeklerinin hesabı yapılır ve analarının ak sütü gibi helal olarak kendilerine sunulur.
Lütfen ömrünü devletine ve milletine harcamış emekliler için zor olan yolu değil kolay olan yolu seçiniz. 7 Ocak 2015 tarihinde alınan emeklilerin otuz yıldan fazla olan sürelerinin hak sahiplerine ödenmesi için tarihin geriye doğru işlemesini de sağlayınız. Ve bu çok ciddi yanlışlığa bir son vererek kul hakkını hak eden kullardan esirgemeyiniz…
 

Olay çok basit!

7 Ocak 2015 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan emeklilerin otuz yıldan fazla sürelerinin geçmişte hak edenlere de sunulması.
 Böyle bir karar Anayasa Mahkemesini de, Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanlığını da yanlıştan döndürür:
 

“İnsanı yaşat ki devlet yaşasın!” İlkesini yaşar kılar.

Otuz yıldan fazla çalışıp ta o fazla süreyi alamayan 7 Ocak 2015 tarihinden önce emekli olanların bu haykırışına lütfen kulak veriniz. Hak ve hukuk… Adalet ve emek için sizleri saygıyla göreve davet ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları