Şahin Akçap

Bisiklet

Şahin Akçap

Biliyorum. …Birçok yazımda yinelemeler oluyor. Geçmişe sıkça dönerek okurumu üzüyorum. Ne var ki hayatın felsefesi içinde Dejavu (Geçmişte yaşamış gibi bir hisse kapılmak) hep vardır ve var olamaya devam edecektir.
Antalya'da Bugün sitesinde yazan ve yazılarını zevkle okuduğum değerli bir araştırmacı arkadaşımızın bisiklet konulu yazısından müthiş etkilenmiş:
"Benim hiç bisikletim olmadı…" Başlıklı bir yazı yazamama neden olmuştu.
Geçen günlerin birinde saygıdeğer bir kuruluş Van'ın, Gürpınar İlçesindeki köy okulundaki öğrencileri bisiklet armağan ederek ödüllendirmişti. Elbette ki bunu hazırlayan o köydeki öğretmenlerdi ve onların çok etkileyici projeleriydi.
Daha önce Antalya Kepez Belediye Başkanı Sayın Hakan Tütüncü'nün de çocuklara bisiklet armağan etme jesti olmuştu. Benim gibi çocukluğunda bisikleti sadece rüyalarında görenler için bu güzel davranışları saygımızı çoğaltmış ve duygulandırmıştı.
Öğretmenlik sadece sınıf içinde, okulun duvarları arasına yapılan bir meslek değildir. Öğretmenlik okulun ve sınıfın duvarlarını zorlayan, öğrencilerinin ülkelerine ve dünyaya açılan pencerelerini alabildiğine büyütmek mesleğidir. Be nedenle Van'da öğrencilerine bisiklet kazandıran bir proje yaratmayı başaran o güzel öğretmenlerimizi kutluyorum. Bilsinler ki onlar, bundan böyle o köy çocuklarının yüreğinde sadece bir öğretmen sözcüğü olarak kalmayacaklardır.
Bisiklet çocuklar için erişilmesi en değerli oyuncak gibidir.
Doğunun o küçük ama şipşirin kentinde Hoca'nın bisiklet dükkânından on beş dakikalığına, yarım saatliğine ve harçlığımız kavi ise bir saatliğine bisiklet kiralar, hevesimizi alırdık. Bazen Hocanın oğulları öfkeyle etrafa koşuşturur:
"Nerede kaldı yarım saatliğine bisiklet kiralayan? Yoksa kaçtı mı?" Telaşını yaşarlar sonradan anlaşılırdı ki bisiklet kiralayana yarım saatlik süre yetmediği ve aşan sürenin parasını ödeyemediği için bisikleti yakın bir yere atıp kaçmıştır. Bu yüzden bisiklet kiraya veren bisikletçiler, kiralamak isteyenlerden mutlaka nüfus cüzdanı isterlerdi.
Yani diyeceğim o ki… Hazır tatil zamanı da yaklaşıyor… Siz siz olun çocuklarınızı bisikletsiz büyütmeyin.

Yazarın Diğer Yazıları