Şahin Akçap

Bisiklet

Şahin Akçap

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü kardeşim karnelerini alan öğrencilerden dört yüz evladımıza harikulade bir jest yaparak bisiklet armağan etti.
Çocuklara sunulan bisiklet töreninden basına yansıyan fotoğrafları incelerken yüreğimin çok gizli yerlinden biri sızladı. Bisikleti olan arkadaşları arasında bisikleti hiç olmayan çocukluğumu anımsadım.  
Çocukluğumun geçtiği Van'ın Cumhuriyet döneminde yapılan ilk büyük camisine giden yol üzerinde bisikletçi Hoca Efendi vardı. Hoca efendinin saatlik ve yarım saatlik kiraya verdiği bisikletlerle biz bisikleti olmayan çocuklar bisiklete olan hevesimizi giderirdik. Bisiklet kiralamanın ilk adımı üç tekerleği olan bisikletlerden geçerdi.  
Yılmaz Güney'in sayısız ödüller alan Umut filmindeki faytoncu Cebbar'ın annelerinin bakkala tuz almak için gönderdiği çocuklarının bisiklet kiralayıcısından bisiklet kiralayarak tuz parasını harcayıp eve döndüklerinde bir güzel kötek yedikleri sahne aklıma geldi.
Unutulmaz filmler arasında yer alan Hayat Güzeldir filminde de bir Yahudi baba ve ailesinin öyküsünde bisiklet vardı. 
Bisiklet her çocuğun rüyalarını süsleyen bir oyuncak… İnanın Hakan Tütüncü Başkan bisiklet armağan ettiği dört yüz çocuğun yüreğinde ve belleğinde yaşamları boyunca silinmeyecek şekilde kalacak
Oyuncak dedim ama bisiklet gelişmiş toplumlarda motorlu araçların keşmekeşinden kurtulmak amacıyla kent yöneticilerinin yurttaşlarına önerdikleri çok önemli bir binek.
Norveç'in başkenti Oslo dâhil olmak üzere birçok kentinde bisiklet istasyonları bulunur. Yurttaşlara verilen kontörlü kartlarla bu bisikletlere binilir, belli bir süre sonunda alınan bisikletler alanlar tarafından en yakın bir istasyona özenle bırakılır. Elektronik takipli bisikletler ülkenin en önemli bireysel ulaşım araçlarındandır.
Hani çocukluğumdaki Hoca Efendinin bisikletleri gibi süre bittiğinde atıp bir köşeye kaçamazsınız. Size verilen kontörlü kart zarar vermeniz ve kuralları çiğnemeniz halinde hemen uyarılmanıza ve hatanızı tekrar ettiğinizde yasa koyucudan uyarı gelir.
Hakan Tütüncü kardeşim çok sorunları olan Kepez İlçesinde çok güzel işler yapıyor. Tıpkı sevgili dostum eski Kepez Belediye Başkanı Mehmet Atay hocam gibi. İyi ekibi, akılcı planlaması ve koordinasyonu ile yurttaşlardan sempati topluyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi de bisiklet yolu ile güzel kentimizde çok güzel girişimlerde bulunmuştu. 
Dilerim Hakan Başkanın bu güzel davranışı, parası olup da nereye harcayacağını bilmeyen hayırseverler için bir örnek olur.
Hakan Tütüncü ve ekibini böyle güzel bir olayı yaratarak geçmişe dönük duygularımızı depreştirdiği için kendi adıma teşekkür ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları