Şahin Akçap

Baharı selamlarken

Şahin Akçap

Dışarıda çıldırtan bir bahar… Renk cümbüşü sarmalında doğa. Rızk yükü taşıyor yuvalarına kuşlar. Börtü böcek sere serpe.

 

Tek bir beyaz nokta yokken gökyüzünde, çok uzak diyarlara rotasını çevirmiş bir jet geçiyor geride bembeyaz bir çizgi bırakarak. İçinde olmak vardı diyorsunuz o rüzgârla yarışan çelik kuşun. Gönlünüz hafifse bilin ki kanatlarınız saklıdır koltuk altlarınızda.

 

Denizleri severim. Deniz kadar büyük bir gölün kıyılarında boy verdim. Kimi dalgalandım köpük köpük. Kimi duruldum, karıncanın su içtiği berraklık oldum.

 

Ya dağlar?

 

Suphan Dağı gibi ak tutmuş dorukları sevdim… Erek dağı oldum hayatları izledim kuş bakışı. Artosların yamaçlarında bembeyaz bir atın üzerinde yarpuz kokulu derelere doğru dörtnala geçtim. Selam verdim ovalarda yemlik, çatlan kuş, devetabanı, helivan toplayan burnu hızmalı, ayağında halhal taşıyan bacılara. Dokunmadım uşkuna dolanmış toprağımın yılanına.

 

Şimdi serin suların deltalarında kaynaşır İncili Kefal… Bilir misiniz uçarak çoğalır Van deryasının içindeki balık. Bir yanı kar suyudur diğer yanı sodalı, kekremsi Van gölü suyu.

 

Yüce dağların inatçı erimeyen beyazına karşı çoktan tek tek patlatmaya başlamıştır pembe ve beyaz tomurcuklarını Akdamar Adasındaki badem ağaçları. Tavşanlar adım başı seksek oynar olmuştur. Ve bir siyah ve beyaz kartal sonsuz maviliklerin içinde çoktan hükmünü vermiştir özgürlüğün.

 

Ah bir uzansam karı buzu gitmiş üzerinde güneş sıcaklığı tarlalarına yurdumun. Varsın ayrık otları, çakırdikenleri batsın her yanıma. Ve hatta kıvrıla kıvrıla kara bir yılan girsin köyneyimin içine. Hişt dersem dört bir yanımı kuşatan boynunda çelik tasması olan kurtboğan köpeklere adım namert olsun.

 

Ve dokunsa bir sabah vaktinde anacığım omuz başıma. Mavi bocuklu leçeğinin içinde gülen yüzüyle:

 

“Semaveri ateşledim. Murtuğa hazır tavada. Otlu peynirde var sahanda. Hadi kalk tembelleşme.” Dese.

 

Duysam son kez Tatvan’dan, Van’a ve bizim derenin yamacından geçerek İran’a doğru yol alan trenin elveda diyen düdüğünü.

 

Merhaba bahar!

 

Hoş geldiniz gönül dostu Allı Turnalar başımız gözümüz üstüne.

 

Merhaba hasretim, hasretlilerim…

Yazarın Diğer Yazıları