Şahin Akçap

Allı Turnam

Şahin Akçap

Van Gölünden başka bir önemli göl daha var Yüksek Deniz Havzası dediğimiz Van coğrafyasında. Fiziki haritada belli belirsiz görünen o gölün adı Erçek Gölüdür. Lütfen yazın bir kenara… Bu göl önümüzdeki yıllarda en az Van Denizi kadar önemsenecek ve doğal olarak ünlenecek.

Sevgili hemşerilerim güzel bir iş yapmışlar. Her yıl bu günlerde sıcak iklimlere göç eden flamingoların buluştukları doğal noktalardan biri Erçek Gölüne nazır gözetleme alanında Van Erçek Gölü Flamingo Festivali düzenleyerek doğaseverlere muhteşem bir görsel ziyafet çekmişler.

Van 100. Yıl Üniversitesi tarafından düzenlenen etkinlikleri arasında; doğa yürüyüşleri, sergiler ve konserlerle yapılan kutlamalarda gösteriyor ki önümüzdeki yıllarda Van-Erçek Gölü Flamingo Festivali uluslararası boyut kazanarak doğa bilincine katkı sağlayacaktır.

Temmuz ayından bu yana Erçek Gölü çevresinde konuk olan halkımızın Allı Turnam diye adlandırıp türkülere konu ettiği flamingolar havaların soğumasının ardından İran’ın Urmiye kentinde bulunan Urmiye Gölü’ne göç edecekler. Ve bir kez daha o güzel halk türküsü turnaların ardından söylenecek:

Allı turnam bizim ele varırsan

Şeker söyle kaymak söyle bal söyle

 

Eğer bizi sual eden olursa

Boynu bükük benzi soluk yar söyle

 

Gülüm gülüm kırıldı kolum

Tutmuyor elim turnalar ey

Ah gülüm gülüm yar gülüm

Kız gülüm gülüm turnalar ey

 

Allı turnam ne gezersin havada

Arabam kırıldı kaldım burada

 

Ne onmamış kulu muşum dünyanın

Akşam olsun allı turnam dön geri

Yazarın Diğer Yazıları