Şahin Akçap

Akvaryumdaki çöpçü balıkları

Şahin Akçap

Bilirsiniz… Akvaryumlarda yaşayan süs balıkları arasında ve en dipte sürekli çalışan çöpçü balıklar bulunur. Siz ne kadar akvaryumunuzu özenle temizlerseniz temizleyin dip balıklarının günlük temizleme işlerini yapamazsınız.

 

Mutlaka sizler de fark etmişsinizdir. Bizim ülkemizde devlet organlarını en çok sağ hükümetler yönetmiştir. Sol ne kadar güçlü olarak muhalefet etse de ve arada bir kısa süreli devlet yönetimine gelmiş; ancak plan ve projeler üretip yaşamlaştırmaya fırsat bulamamıştır. Çünkü her iktidar olduklarında sağ eğilimli hükümetlerin geride bıraktıkları tahribatları onarmaya, bozulan devlet düzenini düzeltmeye çalışmıştır. Yani tıpkı akvaryumların çöpçü balıkları gibi. Onlar kirletmiş, sosyal demokratlar temizlemeye devam etmiştir.

 

Peki, bugünün dünden bir farkı var mı?

 

Niçin sokaktaki, tribünlerdeki insanlar:

 

“Hırsız var!” İddiasını çığlıklıyor.

 

Neden her gün dinleme kasetleri sosyal medyada dillendiriliyor.

 

Toplumsal hayattaki kaygı ve güvensizlik niçin?

 

Elbette bunlar da geçecek.

 

Ama neye yanarım biliyor musunuz?

 

Yarın yanlış yapanlar yerlerini yeni bir yönetime bıraktıklarında var olan iddialardan ve suçlamalardan tereyağından kıl çekercesine hesap kitapları sorulmadan sıyrılacaklar. Yaptıkları yanlarına kâr kalacak. Ve yeni gelenler tıpkı akvaryumdaki dip balıkları gibi kirliliği temizleyecekler. Ak ile kara bir olacak.

 

İşte asıl yıkıntı ve çöküş bu noktada başlayacak. Haksızlık ve talan yaratıcıları çalıp çırptıklarıyla sırra kadem basıp halkımızın kronikleşmiş belleğinde hiç olmamış gibi silinip gidecekler.

 

Sürü psikolojisinin kıskacındaki kitleler sadece:

 

“Cehennemin dibine gitsinler.” Avuntusuyla yaşamaya devam edecekler.

 

Ve bu ülkenin dağı, taşı, ovası, vadisi, yaylası:

 

“Hesap sorulsun!” Yakarışı yerine muhteşem suskunluğunu korumaya devam edecek.

 

Yazarın Diğer Yazıları