Şahin Akçap

Akdamar Adasının tavşanları

Şahin Akçap

Akdamar Adası Van'ın kültürel ve doğal dokularından biridir.

Nihat Işık'ın(Nihat Hoca) sosyal medyada Bizim Eller sayfasındaki bir paylaşımından da öğreniyoruz ki Akdamar Adasındaki tarihi değerler tehdit altında.

Tehdit unsurları adanın kadim sahipleri tavşanlar.

Tavşanlar doğada en hızlı üreyen canlılardır. Tıpkı bizim sığınmacı Suriyeliler gibi dur durak bilmeden çoğalıyorlar. Çoğaldıkça da yaşam alanlarında tüketecekleri ne var ne yoksa canına okuyorlar. Eh serde tazı da olmayınca tavşan kaç, tazı tut dengesi de kurulamıyor.

Nihat'ın bu haberini sosyal medyada yorumlarken:

-Püçülük(havuç) eksinler adaya. Esprisi yaptım.

Elbette ki sorun tamamen Van 100.Yıl Üniversitesinin doğa bölümleri uzmanlık alanıyla ilgili. Bu sorunu çözecek tek yöntem de onların verecekleri bilimsel raporların sonunda yapılacak çalışmalarla sağlanacak.

Tavşanların toplanması ya da yok edici bir yöntem kullanması yerine; yaşam alanlarında onların üreyişini kontrol altında tutmak ve beslenmelerine kaynak olacak bitkiler üretmektir.

Van yönetiminde söz sahibi olanlar tam da ayaklarına kadar gelen bu turizm kısmetine sahip çıkarlarsa; adanın tarihsel ve inanç turizmine bir de tavşanların sempatik artısını eklerler. Turist kafilelerine bu kez bir adadaki tarihi doku içinde uyum içinde yaşayan tavşanları görmek için gelen çocuklu aileler de katılmış olur.

Adanın atıl konumundaki alanlarında oluşturulacak tavşan çiftliği süreç içinde ekonomik bir girdi de sağlayabilir. Tabi ki tatlı su kaynağı da bu proje içinde yaratılmalıdır. Deniz altından tüp geçit yapabilen bir teknolojiye sahip günümüz dünyasında su gereksinimini gidermenin de o kadar güç bir sorun olduğunu söyleyebilirim.

Ancak yapılacak çalışmalarda adanın tarihsel özelliği dışında, doğal ortamındaki canlı değerlerinin de göz önünde tutulması gerekiyor. O canlı türü birincisi tavşanlar, ikincisi de adanın değişmeyen rengi badem ağaçlarıdır.

Dilerim bu yazdıklarımızı Çevre ve Turizm Bakanlığı da okuyup alınacak önlemlere etkin katkı sağlarlar.

Ya da tavşanları:

"Tavşan kaç, tazı tut." Tekerlemesi içinde unutur gider, güzel bir fırsatı elimizden kaçırmış oluruz.

Yazarın Diğer Yazıları