Şahin Akçap

Akçakale'de racon kesmek!

Şahin Akçap

Öğretmenliğe ilk başladığım yer Akçakale...
Şanlıurfa'nın kent merkezinde konuşlandırılan 11 Nisan Taksi yazıhanesinden her yarım saatte bir Harran Ovasına akıp giden düz yolun sonundaki Akçakale'ye dolmuş taksiler çalışır. Yirmi dakikalık dosdoğru yolun son noktasındaki küçük sınır ilçesinin yanı başından geçen demiryolunun bir tarafı Türkiye, diğer yanı Suriye'dir. 
Hafızalarımızı birer zorlarsak; her dini bayramda bu sınırda Suriyeli ve Türkiyeli Arap ve Kürt kökenli insanlar toplanır, getirdikleri bayram armağanlarını birbirlerine atarak sunarlar. Çünkü şair merhum Ahmet Arif'in de dediği gibi; 
Kirveyiz, kardeşiz, kanla bağlıyız 
   Karşıyaka köyleri, obalarıyla 
   Kız alıp vermişiz yüzyıllar boyu, 
   Komşuyuz yaka yakaya 
   Birbirine karışır tavuklarımız 
   Bilmezlikten değil, 
   Fıkaralıktan 
Benim görev yaptığım köyde okul paydosu sonrası aralarına karıştığım çobanlarla akşam oluncaya kadar sınır boyunda turlar atardık.
Akçakale halkı inanılmaz derecede cana yakın, içten, konukseverlerdir.
Bir zamanlar geçim derdi onları kaçakçılığa itmiş, daha sonraları kaçağın bir lokma rızkının bedelinin can olduğunu fark ettiklerinde yol değiştirmişlerdir.
Harran'da Üç Umut adlı ödüllü öykümde umutlarını anlatmaya çalışmıştım. Bir umutları yağmur, ikinci umutları kaçak ve son umutları da Fırat'a dizgin vuracak Atatürk Barajı ve dev su tünelleriydi.
Sevecen insanlı Akçakale'ye şimdi hısım topraklarından bomba atılıyor. Suriye dış politikası, biraz da dış baskıların gaza getirilmesiyle ve savaşçı bir tavır takınarak Türkiye'yi kadim sınır dostu ve komşusuna diş biliyor.
Nedense barışçı yollar yerine, hasımlaştıran ve güdümleyen savaşçı bir politikanın karanlık kuyusuna doğru itti Türkiye ve Suriye'yi. Şimdilerde tavukları birbirine karışmıyor iki dost ülkenin. Ne yazık ki füzelerinden fırlayan mermiler bin yıllık dostlukları can evinden vuruyor.
Türkiye'nin her yerinde savaşa hayır eylemleri oluşmaya başladı. Çünkü savaş akıl işi değil. Savaş silah tacirlerini palazlandırmasından yana. Çünkü savaşın bir diğer adı cinayettir! Sömüren ülkelerin Akçakale'de başkaldıranlara kanla racon kesmesidir.
Ve bende ülkemin ve tüm ülkelerin savaşçı politikalardan yana olmalarını istemiyorum.
-Savaşa hayır! Diyorum.

Yazarın Diğer Yazıları