Şahin Akçap

4+4+4 Okul idarecilerin ve öğretmenlerin omuzlarında

Şahin Akçap

2012-2013 Eğitim yılına yetiştirilmek üzere Milli Eğitim Bakanlığında yoğun iş günleri yaşanıyor. Ve her zaman ki gibi ve her yoğun planlamalarda olduğu gibi yeni eğitim sistemi 4+4+4 okul idarecilerinin ve öğretmenlerinin sorumluluğunda.
Bakanlık geçtiğimiz günlerde önce İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürleriyle yardımcılarını ve şube müdürlerini 4+4+4 eğitim sistemi için bilinçlendirme çalışmasına aldı ve ardından ivedilikle okul müdür ve yardımcılarını... Haziran ayında söz konusu sistemle ilgili eğitim çalışmaları tüm öğretmenlere de sunulacak.
66 Aydan gün alan ve hatta bir iki haftası kalan çocuklar bile ilk 4 grup içine kayıt edilecek. 66 Ayını dolduran çocukları gelişimleriyle ilgili sağlık raporları yoksa eğer kayıt edilmemeleri takdirde yasal olarak okula gelmedikleri her gün için 15.lira para cezası verilecek, ısrar sürerse ceza 500 liraya çıkarılacak.
Yeni sistem gereği okulun fiziki yapılarına göre eğitim planlamasını okul idareleri yapacak. Uygunluğu bulunan İlköğretim Okulları için ilk dört yani 1.2.3.4 sınıflar öğleci olurken, 5.6.7.8.sınıflar sabahçı olacak. 1'den 4'e kadar ilköğretim derslerine yalnızca sınıf öğretmenleri girecek. Yeni sistemde ikinci 4 sistemi yani ortaokul dediğimiz alanda bundan böyle 5.sınıfta olacak ve derslerine şube(branş)  öğretmenleri girecek. Bu örnekteki okul tiplerinde tek bir müdür olacak ve ilk 4 ile ikinci 4'ün müdürlüğünü tek bir müdür yapacak. Yerleşim alanlarının uygunluğuna göre İmam Hatip Ortaokulları açılacak.
Bakanlık eğitme, yönlendirme ve bilinçlendirme çalışmalarında okul idarecileri ve öğretmenlerden istenilen ana tavır, velilere sistemin uygun biçimde anlatılması ve ikna edilmesi yönünde olacak.
Yetkililer bu sistem gereği oluşacak öğretmen eksikliği için önümüzdeki haftalarda yeni öğretmen atamaları yapılacağı düşüncesinde.
Öğretmen ve velilerdeki kaygılara gelince...
Veliler 66 aylık (5,5 yaş) çocuklarının fiziksel ve ruhsal gelişiminin yeni sisteme hazır olup olmadığı telaşını yaşıyor.
Öğretmenler ise sistemle ilgili yer görev yeri değişimleri halinde ne yapacaklarının düşüncesinde.
Ancak yetkililer gerek veliler ve gerekse öğretmenlerin kaygılarının yersiz olduğunu belirtmekte; veli, öğretmen, okul idaresi üçgeninde hiçbir sorun yaşanmayacağını söylemlerinde sıkça dile getirmektedirler.
Mayıs ayında başlayan eğitim seminer çalışmalarının karnelerin verileceği 8 Haziran'dan sonra öğretmen özeline indirgendiğinde; ortaya çıkacak eleştiri ve gözlemleri bir başka yazımda okurlarımla paylaşacağım.
Kısacası, 4+4+4 eğitim sisteminde dur durak bilmeyen çalışmalar devam ediyor.

Yazarın Diğer Yazıları