Şahbettin Uluat

Eğitim önemlidir – 2

Şahbettin Uluat

Eğitim insanı meslek, iş güç sahibi yaptığı için önemlidir.

Eğitim insanı meslek, iş güç sahibi kılar. İnsanların büyük bir bölümü bu dünyada daha iyi koşullarda yaşayabilmek için bir alanda uzman olmaya yönelir. Meslek liseleri ile üniversitelerin pek çok bölümü bunu sağlamak üzere faaliyettedir.

Tıp, mühendislik, eğitim, işletmecilik, kamu yönetimi, hukuk, bankacılık ve daha başka pek çok meslek erbabı eğitimlerini tamamladıktan sonra ilgili alanlarda görev alır ya da işyeri açma hakkı elde ederler.

Eğitim insanın sorunları görmesini sağladığı, sorunların çözümü için farklı seçenekleri değerlendirebilir kıldığı için önemlidir.

İnsanın kendi kişisel sorunları ile sorumlusu olduğu kişi ve kuruluşların sorunları çeşitlidir. Kimileri kolaylıkla görünen şeyler iken kimileri ancak derin bir bakışla fark edilebilirler.

Eğitimli insan sorunları eğitimsiz olandan önce fark eder ve onun sorunları çözebilme kabiliyeti ve olanakları her zaman eğitimsiz olandan daha fazladır.

Basit bir örnekle konuyu somutlaştırmamız gerekirse eğitimli insan çocuk sahibi olurken olayı çok yönlü ve geleceğe yönelik düşünerek hareket eder; bakıp eğitebileceği kadar çocuk sahibi olur. Eğitimsiz insan çoğu kez böyle bir hesabı bile yapamaz.

Eğitim insanı kendisinden daha uyanık ve kötü niyetli başkalarının kontrolüne girmekten, basit ve kötü alışkanlıklarla kirlenmekten alıkoyar.

Eğitimsiz insanlar her zaman kolaylıkla tahriklere kapılır; kışkırtmalarla hareketlenir, bir iki sloganla, bir marşla sokaklara dökülür, birilerinin kötü emellerine alet olur, farkında olmadan kendilerine ve ailelerine zarar verecek hareketlerin parçası haline gelirler.  Böylece hem kendilerine, hem çevreye, hem de kendilerinin de yararlandıkları çeşitli denge ve düzenlere zarar verirler.

Zararlı alışkanlıklara kapılma konusunda daha müsaittirler.

Gerçek eğitim bu yolları büyük ölçüde kapatır.

*

Eğitim önemlidir ancak tek başına yeterli değildir.

Eğitim, insanın içindeki gerçek cevheri ortaya çıkartabildiği, özgüvenle desteklendiği ölçüde değerlidir.

Eğer insanın içinde bir yerlerde güdük, korkak, kullanılmaya müsait, sabit fikirli, gerçeğe her türlü muhalif birisi varsa ve ona sözü geçmiyorsa pratik yaşamda eğitimli olması da işe yaramaz.  Kimi hallerde isimlerin önünde koca koca unvanların olması, bankalarda şişkin hesapların, sağda solda büyük servetlerin, altlarında geniş koltukların bulunması çok fazla bir şey ifade etmez.  Gazetelerde, magazin ve spor dergilerinde, politika programlarında, haber bültenlerinde, sık sık isimlerin, resimlerin yayınlanıyor olması da gerçek anlamda sahiplerine değer kazandırmaz.

Eğitim önemlidir ve bunu hemen herkes bilir.

İyi niyetli olanlar, toplumların gelişmesinden ve kalkınmasından yana tavır koyanlar eğitimi yaygınlaştırmak, bireyleri eğitimle değerli kılmak için ellerinden gelen her şeyi yaparlar.

Kötü niyetliler, toplumların cahil kalmasından medet bekleyenler de tam tersini yaparlar. Eğitimi her türlü, her yol ve yöntemle baltalamaya çalışırlar.

Bernard Shaw’a ya da Gothe’ye,  ekşisözlükte de Jack London’a ait olduğu söylenen bir söz bu konuda dikkate değer niteliktedir.  

“Dünyada hareket halindeki cehaletten daha tehlikeli hiçbir şey yoktur.”

Yazarın Diğer Yazıları