İkram Kali

Sağlık Bakanı Koca sözünün gereğini yapar mı?

İkram Kali

Koronavirüs salgının yayılmasının önlenmesinde maske takmak, sosyal mesafeye, kalabalıklara ve izolasyon kurallarına uymak büyük önem taşıyor.   

Kuralara uymayanların yanı sıra izolasyonda bulunan vatandaşların, çarşı pazarda ve aile içinde sosyal mesafe ve yasakları ihlal etmeleri vaka sayısının hızla artmasına neden oldu. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Eylül günü Twitter hesabından Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu'nu paylaşırken son hafta içinde günlük hasta sayısının en çok arttığı 6 il arasında Van’ın ilk sırda yer aldığını, artışın son aya göre neredeyse 2 katına çıktığını, son haftaya bakıldığında ise bu artışın yüzde 17 düzeylerinde olduğunu açıkladı. 

Yüksek vaka, can kayıpları artışı üzerine Bakan Koca,  durumu yerinde görmek, acil müdahale gerektiren konulara çözüm üretmek ve yerel yetkililerden bilgi almak, aksayan noktalara müdahale etmek üzere geçen hafta Van’a geldi.  

Bakan Koca, ilk açıklamasında  “Van bakanlık olarak mercek altına aldığımız merkezlerden biri oldu. Van ilimizde 65 yaş üstü nüfus yüzde 4,2. Hasta oranı ise yüzde 15,6. Yaşlılarımızın özellikle korunması çok önemli. 65 yaş üstünde nüfusa göre dört kat vaka artışı görülüyor” dedi. 

Kentimizin çözüm bekleyen sağlık sorunları ve gerçek anlamda bir türlü karşılanmayan sağlık ihtiyaçlarıyla ilgili somut gerçeği bir kez de Sağlık Bakanı Bakan Koca’nın ağzından duymak ziyaretin en önemli gelişmelerinden biri oldu bana göre.   

Sağlıkta sorunların çözümünün muhatabı Bakan Koca; tarım, ticaret ve turizmiyle büyüyen Van'ın, buna paralel olarak sağlık alanındaki ihtiyaçlarının da arttığını belirtti. İfadesi kent açısından malumun ilanı olmasına rağmen dikkate değerdir. 

Van, Bitlis, Hakkâri ve Muş illerinin sağlık müdürleri ve ilgili sağlık yetkilileriyle değerlendirme toplantısı yapan Bakan Koca’ya Van’ın sorunlarının, ihtiyaçlarının yakınındaki siyasi ve yetkililerce aktarılıp aktarılmadığını bilemiyoruz. Toplantı sonrası değerlendirme yapan Bakan Koca, Van’ın sağlık sorunları ve yapılması gerekenlerle ilgili konulara değinmedi. Umarız sorunlar, talepler tüm yönleriyle bakana aktarılmıştır.  

Göçlerle birlikte hızla artan nüfusunun yanında çevre illerden gelen hastalara hizmet veren Van’ın yükü ağırdır. Hayati önem taşıyan branşlarda uzman hekimlere, yardımcı sağlık personellerine, özellikle de kent merkezinde İpekyolu Devlet Hastanesine ihtiyaç olduğunu Vanlılar sürekli söylüyor, bizler de yazıyoruz ama sesimiz duyulmuyor, içinde bulunduğumuz sıkıntılı tablo görülmüyor, görmezden geliniyor.    

Sağlık konusu gündeme geldiğinde siyasiler, yetkililer mangalda kül bırakmıyorlar. On 15 yıl önce verilen birçok söz hala gerçekleşmiş değil. 

Konuşmaları arasında her defasında Van’dan dışarıya hasta sevki olmayacağını, farklı illerden Van’a hastaların sevk edileceğini, Van’da uzman doktor yetiştirileceğini ve sağlık turizminin başlayacağını yıllardır anlatıyorlar.  

Sonuçta neler oluyor?  

Gerçekleşmeyen popülist sözler havada kalıyor.  

Pembe tablo çizmeye kalkmasın kimse. 

Gerçek başkadır.  

Hastalarını tedavi ettirmek için Vanlılar Ankara, İstanbul’un yanı sıra sağlıkta Van’ı gerilerde bırakan Diyarbakır’a, Erzurum’a, Malatya’ya götürüyorlar.  Çünkü Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yeterli uzman doktor,  bilim insanı ve imkan yok. Olan uzman doktorların bir kısmı da çözülmeyen sorunlar ve çeşitli nedenlerle istifa ediyor veya Van’dan gidiyor.   

Van’ın sağlığı gerçekten iyi değil.  

Pansuman tedbirlerle bu iş olmaz.  

Bazı kentlere ihtiyaçlarının çok üstünde Şehir Hastanesi,  dal hastaneleri yapılırken Van’ın ihtiyacı olan hastaneler neden yapılmıyor? İhtiyaç olan dallarda uzman doktor neden atanmıyor? Sağlık ihtiyaçları neden karşılanamıyor? Bazı uzman doktorlar niçin Van’dan ayrılıyorlar? Sağlık alanında güven veren markalaşmış özel hastaneler yüksek hasta potansiyeli olmasına rağmen neden Van’ı tercih etmiyor? Liyakatsiz kişiler sağlık gibi önemli bir sektörde yürütemeyecekleri görevlere niçin atanıyorlar? Bu ve benzer sorulara yanıt bulunmalıdır. 

Bir cümlede sağlık sorunumuzu anlatan Bakan Koca, 1 milyon 200 bin yerleşik, her gün çevre illerden gelen- giden hareketli insanlarla birlikte nüfusu 1,5 milyonu aşan Van’ın sağlık sorunlarını çözmesi,  ihtiyaçlarını gidererek sözünün gereğini yerine getirmesi gerekir.  Zira sağlıkta ihtiyaçlar ve sorunlar bekletilmeye, sağlık sektörü ve vatandaşların umutları ertelenemeye gelmez.  

Bir kentin eğitim ve sağlık imkânları ve kalitesi nitelikli değilse dünyanın en yüksek maaşını da verseniz dahi nitelikli insanları kente getiremezsiniz, gelenleri de tutamazsınız.   

Siyasilerimiz, kenti yönetenler başta olmak üzere; meslek odaları, basın ve sağduyulu vatandaşlarımız “ Van’ın sağlık alanındaki ihtiyaçları artmıştır” sözünü senet kabul ederek Bakan Koca’ya “ sağlıkta ihtiyacımızı gidermelisiniz” demeleri, işi takip etmeleri gerekir. 

Teşhisi bırakan tedaviyi de yapmalıdır. Sözünün gereğini Bakan Koca’nın yerine getirip getirmeyeceğini hep birlikte bekleyip göreceğiz.   

Yazarın Diğer Yazıları