Şahbettin Uluat

HAYAT BİR GÜNSE…

Şahbettin Uluat

 “Hayat bir gündür. O da bugündür” diye bir söz var. Bu söz biraz düşünenler için hem anlamlı, hem de önemlidir.

An adlı bir teleferik kabininin içindeyiz. O kabin, zaman adlı halatın üzerinde kayıp gidiyor. Dakikalar, saatler, günler, aylar, yıllar bir daha yaşanmamak üzere geçmişe eklenip duruyor. O tükenen zamanlar, insanlar dâhil, dokunup durdukları her şeyin anlık görüntüsünü de kendileriyle birlikte götürüyor.

Bugün gezip dolaştığımız sokaklarda, çıkıp indiğimiz dağlarda, tepelerde, yüzüp durduğumuz denizlerde, nehirlerde daha dün başkaları vardı. Önceki gün başkaları, önceki ay başkaları, önceki yıllarda başkaları vardı.

O başkalarının büyük bir çoğunluğu şimdi aramızda değil.

Onlar şimdi kendi günleriyle birlikte tarihin görünen ya da görünmeyen birer parçasıdırlar. Büyük bir çoğunluğunu bugün için bilen eden yoktur. Bilinenlerin büyük bir kısmı da en inceden en kalına birer sis perdesi arkasındadırlar. Ne hatırlanan şekilleri, ne hatırlanan sesleri, ne de bilinen sözleri yaşadıkları zamandaki gibidir. Çoktan uzaklaşmış değişip soluklaşmıştır.

Bugün için en canlı, en doğru, en anlaşılır olanlar bu gün, bu an için yaşadıklarımız ve tanık olduklarımızdır.

*

Hayatı bugün penceresinden izleyip yorumlarsak ortaya sayısız yorum çıkar.

Mesela, hayat bu günse ve konu hava durumuysa biz Van’da bulunanlar şanslıyız.

Bugün yani 22 Temmuz 2020 günü Van’da cennet gibi bir hava var. Masmavi gökyüzündeki birkaç bulut sanki bir ressamın daha güzel gözüksün diye küçük fırça darbeleriyle kondurduğu zarif ayrıntılar gibi durmaktadır.  

Evimin balkonunda ben bu yazıyı yazarken hemen yanı başımdaki bahçede serçeler, alakargalar, martılar uçuşup, seslenip duruyorlar.  Evlerin pencerelerinden kendilerine atılmış olan ekmek kırıntıları onları hem doyuruyor, hem keyiflendiriyor. Bunu söyledikleri şarkılarla dışa vuruyorlar.

Utangaç bir yaz sıcağı ile hafif bir esinti kuzeye bakan balkonumda bana yoldaşlık ediyorlar.

Bugün biz Van’da bulunanlar hava sıcaklığı anlamında tüm Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nde bulunanlara göre bir sıfır öndeyiz. Onları bunaltan sıcaklardan, aşırı nemden uzaktayız. 

 *

Hayat bu günse, yakın zamanda ülkeyi kasıp kavuran Kovid-19 salgınında yeni vaka sayısı 1000 rakamının altına düşmüş. Yoğun bakım ve entübe hasta sayıları azalmıştır.

Sağlık Bakanlığı’mızın almış olduğu ciddi önlemler, sağlık personelimizin canla başla çalışmaları meyvelerini vermektedir.

Aylardır durmuş ya da en düşük seviyeye inmiş pek çok iş kolu uyanmış, ekonomi toparlanmaya başlamıştır.

Çarşıda pazarda dolaşan insanlar bugün için virüs yayılımını önleyen önlemler konusunda daha bilinçli hale gelmiştir. İnsanların büyük kısmı maske takmaya, sosyal mesafeyi korumaya, kişisel hijyenin gereklerini yapmaya özen göstermektedir.

*

Hayat bu günse, bugün hain 15 Temmuz darbe girişiminin halkın göğsünde parçalandığı tarihin yıldönümüdür.

Dünyada oynanan ve ülkemizde de oynanmak isteyen oyunların yakın takipçisi olan bilinçli ve vatanına sadık insanlarımızın zulme, sömürüye, ikiyüzlülüğe karşı ortaya koymuş oldukları doğal kahramanlığın, büyük tepkinin anımsandığı, kutlandığı gündür.

*

Hayat bir günse,  o gün ülkemiz ve ilimiz bakımından, dünyada şu an için çeşitli oyunlarla toz duman altındaki pek çok ülkeye nasip olmayan; bulunduğu coğrafyaya her anlamda ilham veren bir yönetim şekli olan Cumhuriyet sistemi, kültürü ve anlayışıyla, farklılıklarla birlikte kardeşçe yaşamanın zemininin sağlandığı günlerden biridir. 

Yazarın Diğer Yazıları