Şahbettin Uluat

KALDIRAÇ

Şahbettin Uluat

“Bana uygun bir kaldıraç verin, dünyayı yerinden oynatayım.”

Yukarıdaki söz milattan önce 287-212 yılları arasında yaşamış olan fizikçi, matematikçi, mühendis ve filozof Arşimet'e aittir ve yaklaşık iki bin yıldır çeşitli şekillerde insanlığa ışık tutmaktadır.

Arşimet bu sözüyle yaklaşık iki bin yıl önce en sıradan insanın bile anlayabileceği şekilde bilimin dünyayı yerinden oynatmaya varıncaya kadar pek çok şeye kadir olduğuna işaret etmişti. 

Görülen o ki o aradan geçen yüzyıllar boyunca gücü yetmediği için gerçek anlamda dünyayı yerinden oynatma gibi büyük bir işi aklına bile getirmemiş olan insanoğlunda bugün artık ciddi kıpırdanmalar vardır. Birtakım güç odakları kolları sıvamış, bir süreden beri dünyanın tümü üzerinde yapmakta oldukları hesapları uygulamaya dökmeye başlamışlardır.

Güncel konularımız olan Kovid-19'da, 4. yıldönümü nedeniyle gündemde bulunan Fetullahçı darbe girişimi de bu hesapların sonucudur.

Sınırlarımızın ötesinde kirli pazarlıklarla sürmekte olan Suriye Savaşı da, Libya'da meşru hükümete karşı savaşan ayrılıkçı güçlere Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya'nın paralı asker ve lojistik desteği vermeleri de gizli - açık güç odaklarının dünyayı yerinden oynatma çabaları olarak değerlendirilebilir.

Birileri ellerindeki kaldıraçları denemekte, duruma göre değiştirip güncelleyerek yeni girişimlerde bulunmaktadırlar.

Sars ve Mers’ten sonra kendini gösteren Kovid-19 salgını da büyük olasılıkla dikkate alınması gereken bir kaldıraç projesidir.

Önceki yazılarımda da ifade etmiş olduğum gibi ve sessiz kalabalıkların da çoğunun düşündüğü gibi korona virüsünün yarasalardan ve doğal yollarla insanlara bulaşmış olduğuna inanmak ciddi anlamda saflık olur. Yüz yıllardır yarasa eti yiyen ve bugüne kadar böyle bir hastalıkla tanışmamış olan Çinlilerin, ülkelerinde bu tarz araştırmalar yapan, bir kısmı da dış kaynaklı olan laboratuvarların varlığından sonra ve kimi güçlerin dünya ile ilgili hesapları biliniyorken benzer virüsleri dünyaya bulaştırmaya başlamaları manidar bir durumdur.

Anlaşıldığı kadarıyla planlar yapılmış, uygulamaya geçilmiş ve şu an bütün dünyanın yaşadığı kontrollü geçiş dönemi ve sonrası dâhil her şey hesaplanmıştır.

Yeni dönemde dünyanın her yerinde bu virüse bağlı olarak kimi yaşam tarzı değişiklikleri olacaktır ve bu değişikliklerin bir kısmı birilerinin lehine gerçekleşecektir.

Yüz yüze işlemler yerine bilgisayar ve internet bağlantılarının ticarette, eğitimde ve başka alanlarda çok daha yoğun kullanılır hale gelmiş olmaları bu değişikliklerden sadece bir tanesidir.  Dünya ciddi anlamda sarsılıp durulmuş ama henüz risk sıfırlanmamıştır. Bazı mal ve hizmetlere talep artarken bazılarına da azalmıştır.

Çeşitli konulardaki kimi inançlar da, değişime uğramıştır.

*

Fetullahçı darbe girişimi Mısır'daki darbenin bir başka coğrafyadaki hesabı iyi yapılamamış kopyasıdır ve o da bilinen, bilinmeyen diğerleri gibi dünyadaki bazı dengelerin değiştirilmesine yöneliktir.

Doğu Akdeniz'deki şer ortaklıkları ile Kırım'da paralı askerlerle iş bitirmiş olan Rusya'nın ve aynı yöntemi kullanan BAE'nin ve onlar gibi Hafter'e destek veren Fransa'nın da çabaları dünyanın değiştirilmesine yöneliktir. Kepçeler kazanları karıştırmaktadır.  Bazı Arap ülkelerinde akmakta olan kan kısa vadede durmayacaktır.  Büyük resim onu göstermektedir.

Şimdi artık hazırda hesapları olan, biraz kendilerine güvenen ve kaldıraçlarına dört elle sarılan devletler, örgütler, kişiler dünyayı değiştirme; gidişatı kendi lehlerine dönüştürme peşindedirler.

O kaldıraçlar kimi kullanıcılar için sırtlarını dayadıkları karanlık mahfillerdir; kimileri için paralı askerlerdir, kimileri için yazılımlar, siber faaliyetlerdir, kimileri için de Kovid-19 ile benzeri biyolojik, kimyasal ve nükleer silahlardır.

Bu girişimlerin tamamı çıkar hesaplıdır ve bir kısmı bölgesel gibi görünse de eninde sonunda hepsi küreseldir.

Dünyayı yerinden oynatmak için kaldıraçlar denenip durmaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları