Şahbettin Uluat

Van Kitap Fuarı

Şahbettin Uluat

Doğu Anadolu'nun en büyük kitap fuarı 3. yılında Van'da kapılarını 300 yayınevi ile okurlarına açtı.

Açıklamalara göre geçen yıl 250 bin kişinin katıldığı fuara bu yıl katılımın çok daha yüksek olması bekleniyor.

***

Henüz güz mevsiminin etkisinden sıyrılamamış bir kış sabahında, bir Cumartesi günü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yerleşkesindeki evimden beni çıkartıp yola düşüren şey bu oldu.

Hemen arkamdan geliyorken daha hızlı olduğu için bir süre sonra beni geçen gençle aynı yöne yürüyorduk. Sonradan onun da kitap fuarına gittiğini fark ettim.  Elindeki göğüs hizasına kaldırmış olduğu akıllı telefona bakarak yürüyordu.

Yerleşke alanında bulunan ağaçların kaldırım kenarlarına düşmüş yaprakları çekti dikkatimi. Kimisi çeşitli tonlarıyla kahverengi, kimisi sarı, kimisi hala yeşildi.

Küresel ısınmayla birlikte boy gösteren iklim değişiklikleri yaşadığım şehir Van'ı da etkilemişti. Bildiğim o eski kışların14 Aralık'ları yoğun kış koşullarının yaşandığı zamanlar iken şimdi hala güz gidememiş; kış da gelememişti. Sonbahar direniyordu.

Isınmanın iklim üzerindeki etkisi ve sonuçları bana gelişen teknolojilerin kitap üzerine etkisini düşündürdü.

İnternet ve her türlü haberleşmenin giderek hızlandığı, yeni kuşakların daha hızlı ve daha renkli kaynaklara yöneldiği günümüzde, yüzyıllar boyunca baharını ve yazını doya doya yaşamış olan basılı kitap sanki Van'ın sonbaharı gibi kışa karşı direniyor gibi geldi.

Elbette ki kışın bir kez geldiğinde sonbaharı silip süpürdüğü gibi yeni gelişmeler basılı kitap türünü öyle kolay silip süpüremezdi. Ancak giderek yaygınlaşan e-kitaplar, sesli kitaplar ve genç insanların daha hızlıya olan eğilimi uzun vadede bir şeyleri değiştirecekti. Bu, yaşadığımız dünyadaki değişim ve dönüşümün kaçınılmaz sonucuydu.

Gelişmiş ve kalabalık anakentlerde giderek artan konut maliyetleri insanları daha küçük evlerde yaşamaya zorlarken pek çok kişi için kütüphane odaları, hatta kitap rafları bile daha maliyetli hale gelecek;  insanlar bir tablette, bilgisayarda, telefonda öteki depolama araçlarında çok sayıda elektronik kitap bulundurmanın kolaylığını tercih edeceklerdi.

Ancak şükür ki, gün henüz o gün değildi.

Basılı kitap üzerinde onca baskıya neden olan teknolojik araçlar, aynı zamanda kitap yazmayı, basmayı, dağıtmayı da kolaylaştırmıştı. Bu durum, gittikçe artan, eskiye göre daha iyi hale gelen refah ve kültür düzeyi ile birlikte hem okur, hem yazar hem de yayıncı sayısını ciddi anlamda arttırmıştı. 

***

Kitap fuarına sakin bir zamanda gitmek isteyenlere tavsiyem sabah saatlerini tercih etmeleridir. Öğlen olmadan oraya ulaştığımda henüz o alıştığımız kalabalık oluşmamıştı.

Van Organize Sanayi Bölgesi Fuar Kongre Merkezi oldukça genişti ve yayınevleri alanda düzgün bir şekilde yerini almıştı. Fuara gelmesi beklenen okur sayısının çokluğu göz önünde tutularak yayınevleri arasına geniş yürüme alanları konmuştu.

Türkiye'nin belli başlı yayınevleri de çoğumuzun ilk kez gördüğü yayınevleri de, Vanlı yazarlarımız da, Van Büyükşehir Belediyesi'nde oradaydı.

Kitaplarda fuara özel indirimler olduğunu söylememe gerek var mı bilmiyorum.

Fuarı gezerken Van Büyükşehir Belediyesi'ne ayrılmış bölümde Van'ın ve bütün Türkiye'nin tanıdığı şair ve yazar dostumuz Müştehir Karakaya'yı gördüm. İlk saatlerin sakinliğini fırsat bilerek yanına oturdum. Medyatik olmamaya özen gösteren bu önemli ve kıymetli kültür sanat insanının çayını içip sohbetinden yararlandım.

Kendisiyle bir yıla yakın süredir görüşememiştik, çok iyi geldi.

Yayınlanmış çok sayıdaki eserinin bir kısmının baskısının tükenmiş, bir kısmının da yayınevleri kapatıldığı için artık basılmamıştı. Yine de karşısında hatırı sayılır sayıda kitabı bulunuyordu. Çalışmalarından ötürü çok sayıda dergi ve internet okurunun tanıdığı biriydi.

Memleketimizin birbirinden kıymetli şair ve yazarları da kitaplarıyla birlikte hemen Van Büyükşehir Belediyesi'nin yanında, fuardaki yerlerini almışlardı. Kendileriyle selamlaşma fırsatı buldum. Aralarında bulunan ve oğlumun öğretmeni olduğu dönemden tanıdığım örnek öğretmen, örnek şair ve yazar, alçakgönüllü arkadaşım Mustafa Işık'la da kısa bir görüşme yaptım.

Fuardan çıktığımda Van Büyükşehir Belediyesi'ne ait toplu taşıma aracı ziyaretçileri şehir merkezine taşımak için hazır bekliyordu. Vakit henüz erken olduğu için o da kalabalık değildi.

Bu araçlar kitapseverleri her saat Van'ın belli merkezlerinden fuar alanına taşımakla görevlendirilmişlerdi.

Van büyüyor, değişiyor ve gelişiyordu. Van okuyordu ve bu güzel bir şeydi.

Yazarın Diğer Yazıları