İkram Kali

Vanlılar Vali Bilmez'den hizmet bekliyor!

İkram Kali

İçişleri Bakanlığı tarafından Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan'ın görevinden uzaklaştırılmasının ardından Vali Mehmet Emin Bilmez, Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili/Kayyım olarak atanarak göreve başladı. İlk aşamada daire başkanları seviyesinde görev değişimleri yapan, belediye meclisini fesheden Vali Bilmez, bazı isimleri görevden alarak yerlerine yeni isimleri atadı.  İdari yapılanmanın bir süre daha devam edeceği, yeni ekip kurulmasında mülkü idareden de atama olabileceği ileri sürülüyor.

Büyükşehir/ Bütünşehir olan bir buçuk milyona yakın nüfusa sahip bölgenin en önemli, en hareketli stratejik kentidir. Merkezden en uzaktaki mahalle eski adıyla köylere kadar kısa, orta ve uzun vadede çözüm bekleyen sorunlar, hayata geçirilmesi gereken zorunlu ve acil hizmetler var.

Sorunların çözümü ve yapılacak hizmetler Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez'i bekliyor. Bundan sonra Vanlılara hizmet yapacak ve hesap verecek olan Vali Bilmez'dir. O nedenle zaman kaybetmeden çalışmalara başlanılması gerekir, zira her koşulda sürekli kaybeden Van'ın artık kaybetmeye, beklemeye tahammülü yoktur.

Öncelikle yapılması gerekenler şunlardır:

* Van Gölü'nün kirlenmesini önlemek amacıyla temeli 2018 yılında atılan Van Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi yapımının tamamlanmasına öncelik ve ağırlık verilmeli.

* Çevre kirliliğini önleyecek Katı Atık Entegre Tesisi yapım ve iletilmesi önemsenerek zamanında tamamlanmalı.

* Kent Park alanı çok kötü bir görüntü yaratmaktadır. Kentsel Dönüşüm kapsamında 25 dönümlük bir alanda yapımı öngörülen proje hızla hayata geçirilerek endişelere ve belirsizliğe son verilmeli.

* Turizm kentine yakışmayan Afganistan, Hindistan'ı çağrıştıran ilkel sokak görüntülerine, seyyarlar tarafından caddelerin işgal edilmesine, ciğer kokusu, semaver dumanına son verilmeli. Kentte gündüz gece kentsel düzen ve görünüm sağlanmalı.

* Kent Müzesi yapımı hızla tamamlanarak hizmete açılmalı.

* Van Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi yapımı için çalışmalara başlanılmalı.

* İskele sahilinde Devlet Demiryolları tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında kaldırılan park ve yeşil alan yapımı için yeni rekreasyon projesi hazırlanarak hayata geçirilmeli.

* Van Gölü Koruma Kanunu'nun TBMM'de yasallaşması için hükümet nezdinde girişimler başlatılmalı.

* Kent imarında, yapılaşmasında mimari estetiğe, bütüncül anlayışa önem verilmeli. Bu amaçla kurulan birimler harekete geçirilmeli.

* Bakımsız, kötü görünümde olan parklar, kaldırımlar onarılarak turizm kentine ve insana yakışan kent mobilyaları ile donatılmalı.

* Van balığının akın ettiği Akköprü Deresi ve çevresi DSİ işbirliği ile hazırlanacak yeni projeyle Eskişehir Porsuk Çayı benzeri turistik görünüme kavuşturulmalı.

* Edremit Afet Konutları önünde bulunan göl manzaralı 40 dönüm arsanın beton yığını binalarla kapatılmasına izin verilmemeli. Yapılacak imar tadilatıyla bu alan genelde kentin, özelde Edremit'in park, açık hava konser, miting, spor, yaşam ve kültür sanat alanı haline dönüştürülmeli.

* Tüm spor dallarında yabancı kulüpler, Süper Lig ekipleri ile 1., 2. ve 3. Lig futbol takımlarının kamp yapacağı Van'a ve belediyeye ekonomik ve sosyal katkılar sağlayacak  Van Büyükşehir Belediyesi Kamp Merkezi  projesi hayata geçirilmeli.

* 25 bin kişilik Van Atatürk Şehir Stadyumu yapımı için girişimler başlatılarak Vanlılara verilen sözlerin gereği yapılmalı.

* Van'a yakışan modern Van Şehirlerarası Otobüs Terminali (VAŞTİ) kazandırılması için proje hazırlanarak çalışma başlatılmalı.

* Toprakkale, Edremit Tuşba sırtları, Çevre Yolu güzergahının çevresi ile yol, kenarları ağaçlandırılmalı. Van'a 3 milyon ağaç dikme kampanyası başlatılmalı.

* Vanlıları derinden yaralayan ve kronik sorun haline dönüşen mezarlık sorunu acilen çözülmeli. Yeşile bürünen, çiçeklerle donatılan, yolları ve bakımıyla İslam inancına uygun modern mezarlık bir an önce kente kazandırılmalı. Mevcut mezarlıkların bakımı yapılarak yeşillendirilmeli.

* Kente yakın uygun (Örneğin Şamranaltı, Bostaniçi, Edremit, Alaköy) bölgelerde Belediye Hobi Bahçeleri kurarak kent sakinlerinin toprakla buluşma ihtiyacı ve bahçe özlemi giderilmeli.

* Kültür, sanat faaliyetlerine önem verilmeli, Van Kitap Fuarı mutlaka düzenlenmeli.

* Kentteki sahipsizliğinin, ilgisizliğin simgesi olarak duran tarihi Tekel binası Van konulu kitap, belge ve tüm eserlerin bir arada olduğu Van Kent Kütüphanesi olarak kentimize kazandırılmalı.

* Büyükşehir Belediyesi bünyesinde belediyenin ve kentin yerel hafızasını oluşturacak Büyükşehir Belediye Kütüphane ve Müzesi kurulmalı.

* Eski Devlet Hastanesi yeri ile ilgili belirsizlik giderilmeli. Söz konusu alan geçici de olsa otopark, kültür etkinlik alanı olarak değerlendirilmeli.

* Büyükşehir Mesleki Beceri Eğitim Merkezi ve Bilim Merkezi, Emekliler Sosyal Merkezi kurulmalı.

* Kırsal mahallelerde tarımsal kalkınmayı,  üretimi destekleyecek, insanlara gelir sağlayacak istihdama yönelik projeler hayata geçirilmeli. 

* Kent Konseyi gerçek işlevine kavuşturulmalı.

* Yapılaşmada yerel mimari teşvik edilerek kentin kimliğinin korunması önemsenmeli.

* Park, bahçe, site ve açık alanlarda güneş enerjisi kullanılması teşvik edilmeli.

* Elektrikli otomobil şarj istasyonu açılması için çalışma başlatılmalı.

* Van Kültürü ve Ekolojik Çocuk Aktivite Köyü kurulmalı.

* Çocuk Belediyesi ve Gençlik Meclisi hayata geçirmeli.

* Mahallelerde amatör spor tesisleri kurulmalı. Amatör spor kulüpleri ve başarılı sporcular desteklenmeli.

* Sağlıklı toplum için kitlesel spor alanları açılmalı, etkinlikler yapılmalı.

* Nevruz Bayramı süresince konserlerin, çeşitli etkinliklerin, gösterilerin yer alacağı Van- İran Kültür ve Sanat Festivali düzenlenmeli.

* İşsiz gençleri, kadınları istihdam edecek yerel üretim projeleri hayata geçirilmeli.

* İpekyolu Kaymakamlık hizmet binası için tahsis edilen eski Bayındırlık İl Müdürlüğü arsası geçici olarak toplu taşıma minibüsleri transfer alanı veya halka açık otopark olarak değerlendirilmeli.

* Kente soluk aldıracak, gelişmesini hızlandıracak Çevre Yolu projesi çalışmaları hızlandırılmalı.

* Kent Ulaşım Ana Planı ile İmar Planı eşleştirilerek yeni alternatif yollar açılmalı.

* Kentimizde korsan minibüsler hariç 270'e yakın sarı minibüs, 250'yi aşkın merkez ilçelere çalışan V plaka minibüs, 100'e yakın Belediye Otobüsü, 100'ü aşkın halk otobüsü var. Hiçbir kural tanımayan toplu taşıma araçları trafiği işlemez hale getiriyor. Sürekli halının altına süpürülen toplu taşıma ve trafik sorununa çözüm bulunmalı.

* Cesur, girişimci, kararlı olunmalı. Kalıcı hizmetler yapmaktan, eser kazandırmaktan ve bu hizmetleri gerçekleştirmek için de borçlanmaktan çekinilmemeli. Hizmet yapmak amacıyla büyük borçlanmalar yaparak eserler bırakan hiçbir belediye başkanlarının soruşturma dahi geçirmediği unutulmamalı. Belediyelerin borç konusu toplumu yanıltan, tembellerin işine gelen algı yaratmadır. Çalışanın, iş yapanın borcu tabi ki olacak ve olmalı. Van'a hizmet edilsin, varsın belediyenin borcu olsun. Esas olan dürüst, ahlaklı ve güvenilir olmaktır. Dolaysısıyla "Çalıyor ama iş yapıyor"  yanlışı yerine "Borçlanıyor ama güzel hizmetler yapıyor" anlayışı hayata geçirilmeli.

Özetlersek…

Van'a hizmet yapmak, eser kazandırmak ve Vanlıları mutlu etmek hiç de zor değil. Bunun için vizyon, liyakat sahibi çalışkan ve dürüst bir ekip, kurumsal hizmet anlayışı,  şeffaflık, güven, heyecan ve kentin derdini dert edinen anlayış yeterlidir.

Vanlılar artık bahane, mazeret  "mış", "muş", "cak", "cek" ifadeleri duymak istemiyor. Vanlılar; temiz, bakımlı, düzenli, bir kentte huzurlu ve mutlu yaşamak istiyor. Hepsi bu.

Yazarın Diğer Yazıları