Şahbettin Uluat

Uzun ince bir yolda 82. yıl

Şahbettin Uluat

"Uzun ince bir yoldayım. / Gidiyorum gündüz gece" diyen ünlü halk ozanımız Âşık Veysel Şatıroğlu, bu dizeleri kendi yaşam sürecini tanımlamak için sazın telleriyle buluştururken, aslında pek çok başka şey için de kullanılabilecek bir anahtar ifadeye dikkat çekmiştir.

Uzun ince yolu yürüyen tek insan Âşık Veysel olmadığı gibi, o yoldaki tek varlık da insan değildir.

Ticari kuruluşlar, dernekler, siyasal partiler, görsel, işitsel ve yazılı basın yayın organları da işe başlarken o uzun ince yola düşüyorlar. Akıp gitmekte olan zamanın getirdiği dönemsel dalgalanmalar ile kimi diğer iç ve dış olumsuz koşullar, tıpkı biz insanları salladığı gibi, o kuruluşları da dem be dem sallıyor. Sonuçta ya savurup, silip süpürüyor;  ya da sağlamlaştırıp kökleri güçlü birer çınar haline getiriyor.

Diğer her türlü görsel işitsel türdeşleriyle birlikte yerel gazeteler de, kısıtlı olanaklarla zorlu işlerini yaparken sorumluluklarını yerine getirirken; bağrından çıktıkları toplumun gözü, kulağı, dili olurken duyarlı, kırılgan yapılarıyla aynı uzun ince yola düşüyorlar.

Adı geçen kuruluşların kimisi yolun bir yerinde gerçekten kırılıp, pes edip sahneden çekiliyor ki, onların adlarını say say bitmez;  kimisi de inatla, aşkla, şevkle yoluna devam ediyor ki, onların sayıları bir elin parmakları kadar bile değildir.

Şu anda okumakta olduğunuz Vansesi Gazetesi işte o ikinci olanlardan, yani 82 yıldır çizgisinden ve ilkelerinden taviz vermeden yürümekte olduğu yolda azim ve kararlılıkla devam etmeyi başarabilen sayılı yerel gazetelerdendir.

*

Van çeşitli kültürlerin bir arada yaşadığı önemli bir merkez iken Birinci Dünya Savaşı'nın ve o süreçteki ağır ihanetin,  silindir gibi ezip geçmesiyle tamamen harabe bir şehir haline gelmişti. 

Bu güzel serhat şehri, o savaş esnasında sadece insanlarını ve mallarını yitirmemiş, aynı zamanda o güne kadar yerel basın kuruluşları tarafından üretilmiş yerel zengin birikimlerini de yangınlara, yıkımlara teslim etmişti. Şimdi yeniden küllerinden doğması gerekiyordu. 

Genç Türkiye Cumhuriyeti bütün vatan sathında ve bu arada Van'da da her anlamda yeni dokunuşlara, yeni kurum ve kuruluşlara gereksinim duyuyordu.

Bu ihtiyaçların önemlilerinden biri de gittikçe büyüyüp gelişmekte olan Van'ın ve Vanlının sesi olacak bir yerel gazeteydi.

İşte o yerel gazete 21 Temmuz 1937 tarihinde Yeni Yurd Van adıyla, kendine ait Van Matbaası'nda basılarak okuyucusuyla buluştu. Bu buluşma geleceğin Van'ı için bir milat niteliğindeydi.

Gazetenin adı 1943 tarihinde "Van," 1948 tarihinde de Vansesi olarak değiştirildi.

İlk kurulduğu gündeki çizgisini bozmadan, toplumun bütün kesimlerinin taleplerini dikkate alarak ilkeli bir yayın politikasıyla faaliyet gösteren gazete bugün, 82. Yayım yılında da uzun ince yoldaki yürüyüşünü gururla sürdürüyor.

*

Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve Baş Yazarı İkram Kali, 2017 yılında basına yaptığı bir açıklamada gazete ile ilgili olarak bugün de geçerliliğini koruyan şu bilgilere yer vermişti.

"Vansesi, geçen zaman içinde ne bir siyasetçiyle ne bir finansörle ne bir ideolojik zümreyle ne de çıkar sağlayan kişilerle göbek bağı olmadan bugünlere ulaşmıştır. Vansesi tamamıyla halk adına gazetecilik yapmıştır. Vansesi'nin 80 yıllık geçmişinde Van ve Vanlılar için çaba ve mücadele var. Vansesi için ülkemizin barışı, huzuru, kalkınması birinci öncelliği olmuştur. Vansesi yerel siyasetçiler, iş adamları, yazarlar, şairler, araştırmacılar için aynı zamanda akademidir. Vansesi, Van halkının sesidir. Vansesi; kentimizde demokrasinin, hoşgörünün, toplumsal gelişmenin yılmaz savunucusudur. Vansesi okuru olmak Van'a sevdalanmaktır.

Ülkemizin kalkınmasını, milletimizin birlik beraberliğini, milli manevi değerlerini ve kardeşliğini, Van'ın gelişmesini, toplumun menfaatlerini her zaman ön planda tutan Vansesi Gazetesi; özel yerel haberleri, güncel köşe yazıları, ulusal haberleriyle dolu dolu okuyucularına ulaşmaktadır. Van'ın nabzını tutan Vansesi, ilimizin sorunlarını, gelişmesini, kalkınmasını ele alan, ilgi çekici röportajları, Van kültürünü önemseyen günlük bulmaca köşesi, güncel, spor haberleri ve spor sayfası, sağlık, ilan ve taziye ve vefat köşesi, kent rehberi, dini bilgilerin yer aldığı yazılarla okuyucularına okunabilir bilgi ve haber dolu bir gazete sunmaktadır. Bağımsız, tarafsız, özgür, doğru, güncel haber ve yorumlarıyla okuyucularına günlük gazeteyle eş zamanlı internet sitesi, Facebook ve Twitter üzerinden haber ve kültür hizmeti veren Vansesi, 80. yılına ulaşmanın mutluluğu ve heyecanını yaşamaktadır.

Türkiye birinciliği, ikinciliği ve sayısız ödüller alan, yaptığı haberlerle ilin kültürüne, sosyal yapısına ve ekonomisine katkı sağlayan, yanlışları önleyen, gelişmeleri, kalkınmayı destekleyen, çevreye, toplum değerlerine saygılı din, dil, ırk, siyasi görüş gözetmeden sayfalarında her görüşe ve her kesime yer veren Vansesi'nin etkili, karşılık bulan haberleri sayesinde birçok sorun çözülmüş, anlamlı gelişmeler yaşanmıştır. Yalana, iftiraya, şantaja ve çıkar ilişkilerine bulaşmadan gazetecilik hayatını sürdüren Vansesi Gazetesi, gücünü okurlarından almaktadır. Gazetemiz daha kaliteli, daha başarılı gazetecilik için çağın gerekenlerini yerine getirmekte azami gayret göstermektedir.

*

Gazetecilikle ilgili bir internet sitesinde yerel basının işlevleri şu şekilde sıralanmıştır;

- Yayımlandığı bölgenin sorunlarını gündeme getirerek yöneticilere aktarılmasına aracı olur.

- Bölgeye ait yerel kültürün zenginleşmesine ve korunmasına katkı sağlar.

- Yerel yönetimlerin toplumla sağlıklı ilişkiler kurmasında aracı olur.

- O bölgede yaşayanlara bölgede olanları aktarır.

- Yerel ekonomiyi, yerel firmaların tanıtımını yaparak, reklamlarını yayınlayarak destek verir.

- O bölgedeki sosyal ilişkilerin gelişmesini sağlayarak toplumsallaşmaya katkı yapar.

- Yerel problemlerin merkezi yönetime ulaşmasını sağlar.

- Yerel siyasetin yapılmasını sağlar.

- Toplumda yaşadıkları bölgeye sahip çıkma bilincini kazandırır.

Vansesi gazetesinin bir asra yaklaşan tarihsel geçmişini dikkatle incelersek yukarıda sayılan bütün işlevleri her zaman layıkıyla ve fazlasıyla yerine getiren bir gazete olduğunu görürüz. Onu bu kadar kalıcı, dayanıklı, etkili kılan en önemli özelliklerinden biri budur.

Gazetenin yine bir başka önemli özelliği de, yayın hayatında olduğu süre içinde meydana gelen teknolojik gelişmelere ayak uydurabilmiş olmasıdır. O elle yapılan dizgilerin, ayak pedalıyla yapılan baskıların zamanının gazetesi olmasına rağmen bugün modern baskı makinelerinde bilgisayar destekli olarak basılmaktadır.

Geçmişte sadece basılı olarak sınırlı okuyucuya ulaşabilirken günümüzde internet aracılığıyla dünyanın dört bucağına ulaşabilmektedir.

İçeriği ve yazar kadrosu ciddi anlamda zenginleşmiştir.

Ve elbette üzerine lisansüstü tez yazılan, çeşitli ödüllerle ödüllendirilmiş olan nadir gazetelerdendir.

*

Yaşlandıkça yenilenen, gençleşen Vansesi'ne 82. doğum gününde ne dersin diye sorarsanız; söylenecek sözüm ancak şu olabilir.

Ey Vansesi, yolun ve bahtın açık olsun.

İyi ki varsın.

http://gazeteciolmak.blogspot.com/2011/12/blog-post_24.html 

https://www.yeniakit.com.tr/haber/vansesi-gazetesi-80-yasinda-358673.html

Yazarın Diğer Yazıları