İkram Kali

Vanlılar isteyemez mi?

İkram Kali

Gerçekleri yazmak, toplumu aydınlatmak,  Van'ın ve Vanlıların sorunlarını, taleplerini, tepkilerini, sevinçlerini gündeme getirerek takipçisi olmak özgür ve bağımsız olan gazetenin ve gazetecinin asli görevidir. Biz de bunu yapmaya çalıştık ve çalışıyoruz.

Önce hafıza tazeleyelim...

Van'da üniversite kurulmasının tarihi bir asır öncesinde başlamıştır. Osmanlı Padişahı II. Abdulhamit 3 Ekim 1905 yılında "Eski Hastane adıyla bilinen Van'daki boş arsaya, bir medrese ve tekke inşası için Van Nakibüleşraf Vekili Taha Efendiye izin verildiğine dair emri" talimatında yer almaktadır. Ayrıca "Van'da açılması istenilen darülfünunun (üniversite) inşa masraflarının Evkaf-ı Hümayun Hazinesi'nden karşılanması ve padişahın adıyla anılmasına dair Sadaret'ten Evkaf-ı Hümayun ve Dâhiliye Nezareti'ne gönderilen 3 Temmuz 1913 sayılı yazı" da Van'da kurulması istenen Üniversiteye ayrı bir önem verildiği yazılırdır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı olarak Van'ı İstanbul, Ankara gibi önemsiyor. Atatürk 1927 yılında Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey'i, incelemeler yapmak üzere Van'a gönderiyor; Mustafa Necati Bey'de, Van'da üniversite kurulmasını gerekli gördüğünü rapor ediyor. 1928 yılında, öğretmen Ferit Nur (Kuran) Bey Van'a gönderiliyor ve mevcut ortaokulun liseye dönüştürülerek, kurulması tasarlanan üniversitenin çekirdeğini oluşturması isteniyor.

Atatürk 1 Kasım 1937'de, TBMM açış nutkunda, 'Doğu bölgesi için Van Gölü Sahillerinin en güzel bir yerinde ilkokulu ve nihayet üniversitesi ile modern bir kültür şehri oluşturmak yolunda şimdiden faaliyete geçilmelidir' talimatını veriyor. Bu amaçla, dönemin Milli Eğitim Bakanı Saffet Arıkan'ı, arazi tespiti için Van'a gönderiyor. 1937 yılı Kasım başında TBMM açış nutkunda, Atatürk 'İstanbul Üniversitesi'nin geliştirilmesi, Ankara Üniversitesi'nin tamamlanması ve Şark Üniversitesi'nin yapılan etütlerle tespit edilmiş olan esaslar dairesinde, Van Gölü civarında kurulması hızla ve önemle devam etmektedir' ifadelerinde bulunuyor.

11 Haziran 1951 tarihinde, Milli Eğitim Bakanlığınca, aralarında Prof. Dr. Afet İnan'ın bulunduğu, 15 kişilik bir heyet oluşturuluyor ve Doğu Üniversitesi'nin yerinin tespiti için esaslı incelemelerde bulunuluyor.

10 Kasım 1938'de Atatürk'ün vefatı ile Van sahipsiz, korumasız (1915'te Ruslar tarafından işgal edilen, Ermeni çeteleri tarafından yakılıp yıkılan, insan ve sermaye kaybı yaşayan Van'ın nüfusu 1920'lerde 2 bine kadar düşüyor) kalıyor.  Böylece Van'a kurulması öngörülen ve çalışmaları bizzat Atatürk tarafından başlatılan üniversite 12 yıl sonra Demokrat Parti ve Erzurum Lobisi'nin yoğun çalışmalarının yanı sıra Türkiye'nin eğitimini şekillendirmek üzere Demokrat Parti hükümeti tarafından o yıllarda Türkiye'ye davet edilen, Van, Elazığ, Diyarbakır daha sonra da Erzurum'da incelemelerde bulunan Amerikalı heyetin tavsiyesi! ( Doğu bölgesinin eğitimde, kalınmada geri kalması amacıyla)  üzerine Erzurum'a kuruluyor.

Bir avuç Vanlının yıllar süren yoğun girişimleri sonucu Atatürk'ün 100. doğum yıldönümünde Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından 20 Temmuz 1982'de Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) kuruluşu gerçekleştiriliyor.  Üniversitemizin adına Van eklenmesi için başlattığımız girişime duyarlılık gösteren YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'ın çabaları ve senato kararının YÖK tarafından kabul gömesi ve Meclis'te torba yasa ile birilikte yasallaşmasıyla üniversitemizin adı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) oluyor.

 Van YYÜ' nün kurtuluşundan bu yana geçen 37 yıl içinde üniversitemizde 7 rektör görev yapıyor.  Mevcut Rektör Prof. Dr. Peyami Battal iki dönem yani 8 yıl görevde bunuyor.

Şimdi de tarihe not düşelim.

Türkiye'nin önemli üniversiteleri arasında yer alan Van YYÜ'ye Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 31 Mart yerel seçimler öncesi yeni rektör atamasının yapılacağı tahmin ediliyor.

 Atama öncesi rektör atamasıyla ilgili " Yeni Rektör Vanlı Osun" manşet haber yaparak Vanlıları bilgilendirme sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalıştık.

AK Parti, CHP, MHP, SP, meslek odaları, STK temsilcileri ve iş adamları , "Cumhurbaşkanı tarafından Van YYÜ'ye idarecilik deneyimi olan, liyakat ehliyet ve vizyon sahibi aynı zamanda toplumda karşılığı bulunan, idealist, üniversitenin başarı grafiğini yükseltebilecek, Van'ın derdini dert edinen, kentle üniversite ilişkisini sağlıklı kurgulayabilecek, topluma heyecan ve yön verebilecek Vanlı bir akademisyenin rektör atanmasını istiyoruz. Üniversitemizde Vanlı bir rektörün olması bizleri onurlandırır ve Van'ımıza katkı sağlar" açıklamasında bulundular. Açıklamalarda görev yapan tüm rektörlere ve mevcut Rektör Prof. Dr. Peyami Battal'a hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz ifadesine de yer verildi. Haberimiz 9 şiddetinde deprem etkisi yarattı adeta.

Üç maymunları oynayan bazı meslek odaları ve STK temsilcileri rektör atamasıyla ilgili açıklama yapmaktan çekinerek toplumun beklentisine tercüman olma cesareti gösteremediler maalesef! Unutmayalım, tarih herkesi hak ettiği şekilde yargılayacaktır.

Van'ın gündemini oluşturan büyük bir ilgi, destek gören haberimiz okunma ve paylaşım rekoru kırdı.  Haberimize Van'dan ve Türkiye'nin dört bir yanından telefonlar, mesajlar geldi,  sağlıklı değerlendirmeler yapıldı.

Değerlendirmelerden  bazıları;

Avukat Cengiz Akıncı: "Van'ın gerçek değerlerine ve kültürüne sahip çıkacak akademik liyakat ve ahlak sahibi bir Vanlı akademisyenin rektör olarak atanması gerekmektedir. Ayrıca atanan rektörün Vanlı entelektüeller ile dayanışma halinde olması çevresinde kifayetsiz muhterislere ve yalakalara yer vermemesi zorunlu bulunmaktadır.  Gerek 100.Yıl Üniversitesinin layık olduğu düzeye gelmesi gerekse Van kentinin 1930’lu yıllarda Ulu Önder'miz tarafından Arzu edilen ve planlanan işbu ayrıcalıklı konumu elde etmesi için bunlar şarttır."

Sabahaddin Gülengül AVSU Mühendislik Yön.Kur.Bşk.: Kesinlikle YYÜ rektörünün Vanlı olması gerekir. YYÜ öğretim kadrosuna bakın kişiye özel kadrolar açılmakta nokta atışı ile kendi çevrelerinden elaman getirmişlerdir akrabalarını çocuklarını şu an ise torunlarını getirmektedirler. İstiyorlarsa ispata hazırız."

Fesih Kaya İş Adamı : "Van'a Vanlı bir Rektör atanması bizim en büyük hayalimiz ve idealimizdir. Vanlı Rektörün çok daha başarılı olacağı inancındayım."

Abdulhekim Karabıyık İş Adamı: "Bir Vanlı olarak elbette ki Van YYÜ ye bir Vanlı rektörün atanmasını yürekten isterim. Kuruluşundan bu güne kadar Vanlı rektör atanmayan Van YYÜ de bu dönem Vanlı akademisyene görev verileceği ümidini taşımaktayım. Rektör Prof. Dr. Peyami Battal hocaya özellikle deprem ve sonrasındaki YYÜ ye kazanımlarından dolayı da teşekkür ederim. Van YYÜ şimdiden hazır.  Güçlü bir kamuoyu ile desteklersek, bölünmezsek, ayrışmazsak niçin bir Vanlı rektör olmasın ki!"

Rıdvan Kadeş emekli: "Açıklama yapan siyasi, mesleki ve STK temsilcilerinin haklı önerilerini destekliyorum. Van YYÜ de bu göreve laik liyakat ve kariyer sahibi öğretim üyemizde mevcuttur. Neden olmasın?"

İlginç girişimler, paylaşımlar da oldu.

Bazı rektör adayları büyük bir özgüvenle açıklama yapan isimleri arayarak, " Siz nasıl böyle bir açıklama yaparsınız" diyerek alınganlık ötesinde tepki gösterdiler. Açıklama sahipleri de gereken cevabı vermişler tabi ki.

Vansesi Gazetesi Yazı İşleri, Müdürü ve köşe yazarı olarak beni telefonla arayan bazı rektör adayları haberimize dolaysıyla açıklama yapanlara tepki göstermekle kalmayıp anlaşılmaz şekilde sitemde bulundular.

Bende kendilerine, "Haberimiz ve adaylığınız ile ilgili bir açıklamanız olacaksa virgülüne dokunmadan gazetemizde yayınlayabiliriz" dedim. Ve ekledim, "Van'ın değerli temsilcilerinin liyakat ehliyet, vizyon sahibi Vanlı bir isimi Van YYÜ'de rektör görmek istemelerinin neresi yanlıştır. Sorumluluk anlayışıyla çağrı yapanlar açıklamalarında kimseyi kötülemiyor, eleştirmiyor, yargılamıyor.  Aksine toplumun vicdanına, sesine tercümanlık yapıyorlar. Anadolu'nun her hangi bir kentinde o kenti temsil edenlerin ve insanlarının üniversiteleriyle ilgili dile getirdikleri yasal ve haklı bir talebi Van'ı temsil edenler neden dile getirmesinler? Ayrıca bugün olmayacaksa ne zaman olacak? Eyyamcılık yaparak haberimizi, açıklamaları saptıran, kamuoyunu yanıltmaya kalkan çokbilmişler, ikiyüzlüler çıkabilir. Ancak kim ne yaparsa yapsın biz haberimizin sonuna kadar arkasındayız ve takipçisiyiz" dedim.

Rektör olmak isteyen akademisyenlerin müracaatları 25 Şubat Cuma günü son buldu. Geçen hafta yaklaşık 45 aday YÖK tarafından mülakata tabi tutuldu.  YÖK tarafından hazırlanacak aday listesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın takdirine sunulacak. Adaylardan veya dışarıdan bir isimi Cumhurbaşkanı Erdoğan rektör atayacak.

Sevgili okurlar, aziz Vanlılar…

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Van Milletvekillerine seslenen siyasi parti, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları temsilcileri ve Vanlılar, 31 Mart 2019 yerel seçimler öncesi Van YYÜ Rektörlüğüne idarecilik deneyimi olan, liyakat ehliyet sahibi, toplumda karşılığı bulunan, geniş görüşlülük sahibi Vanlı bir akademisyenin atanmasını istiyor.

Vanlılar sahipsiz, etkisiz olabilirler; ama onurludurlar, şereflidirler, merttirler, cesur ve namusludurlar.

Van'da hiçbir kimse yerel milliyetçilik duygularıyla "Rektör Vanlı olsun da çamurdan olsun" demedi demiyor demezde. Bunu iddia edenler ikiyüzlü ve bu kentin düşmanlarıdırlar.  Açıklama yapanlara haksızlık ve saygısızlık yapanlar bu iddialarını ispatlamazlar ise müfteridirler.

Okullarda çocuklarımızın, gençlerimizin karşısına rol model olarak başarılı isimler çıkarılıyor.  Rol model olarak Vanlı bir rektörü Van'ın çocuklarının, gençlerinin önüne çıkarmak yeni liderler yetiştirmek Van’ın hakkı değil mi?

Vanlılar aidiyet duygusu, Vanlılık ruhuyla üniversitelerine nitelikli, çalışkan her yönüyle hak eden Vanlı rektör atanmasını istiyorlar.

Biz de Van'ın ve Vanlıların kabuklarını kırmalarını istiyoruz. Korku duvarlarını yıkmak, uygulanan mobinge son vermek,  kadim ve aziz kentin insanlarının özüne dönmesini ve memleketlerine sahip çıkmasını arzuluyoruz. Bu yolda görev hepimize düşüyor.

Rektör atamasıyla ilgili gelişmeleri takip etmeye, yazmaya devam edeceğiz.

Yazarın Diğer Yazıları