Şahbettin Uluat

Dünyada Van

Şahbettin Uluat

"Dünyada Van, ahrette iman."

Ahrette gerçek imanla kurtuluşa ereceğine yürekten inanan insanımız, bu sözü dünyada da benzer bir kurtuluşu, özel ve güzel bir yer olan eşsiz Van şehrinin sağlayabileceği fikriyle tekrarlayıp durmuştur yıllar yılı.

Bu "kuzguna yavrusu kartal görünür," ifadesinde anlamını bulan söz gibi abartılı bir şey değildir. Memleketimiz, sahip olduğu farklı ve birbirinden değerli özellikleriyle o sözü sonuna kadar hak etmiştir, hak etmektedir. 

Tertemiz, kirlenmemiş havasıyla, deniziyle, doğasıyla, tarihi ve turistik yerleriyle, dost canlısı ve samimi insanlarıyla, dünyaca ünlü kahvaltısıyla, ulaşım kolaylıklarıyla, son yıllarda kent merkezi başta olmak üzere ilçe ve köylerdeki yeni yapılanmalarıyla, park ve bahçeleriyle bir başka varış yeridir Van.

Tarih boyunca pek çok uygarlığa yurt olmuş, duruma göre farklı kültürlerden ve inançlardan insanların birlikte yaşamasına zemin olmuş, bazen güç mücadelelerine sahne olmuş bir toprak parçasıdır Van.

Bütün bunları Van'da doğmuş, yaşamış olan herkes zaten bilir. Dışarıdan Van'a gelip gitmiş olanlarla yine dışarıdan gelip halen şu ya da bu nedenle Van'da yaşamakta olanlar da bilir.

Yine de bilmeyenleri de çoktur.

Her şeyin akıllı telefona bir tık yapılarak öğrenildiği günümüzde anlaşılması zor olacak ama uzun zaman önce, yetmişli yılların başlarında öğrencisi olduğum Van Ticaret Lisesi'ne tayini çıkmış olan matematik öğretmenimiz Hacer hanımın kulakları çınlasın, o bilmeyenlerin güzel ve canlı örneklerinden biriydi.

Göreve başladıktan bir süre sonra yaşayıp htiklerini bizimle paylaşmıştı. Anlattıkları hatırımda kaldığı kadarıyla şu şekildeydi:

"Okulumdan mezun olduktan sonra ailevi nedenlerden ötürü hemen çalışmak durumundaydım," demişti bize.

"Tayinimin Van'a çıktığını öğrenince de büyük bir şok yaşadım. Bu kadar uzak ve iyi anlatılmayan bir yere nasıl gidecektim? Bana Van'da insanlar mağarada yaşıyorlar diyorlardı. Ev numaran kaç diye sorulmaz, mağara numaran kaç diye sorulur diyorlardı. Gitmezsem sıkıntılarımı nasıl giderecektim? İşi bırakmayı düşündüm, yapamazdım. Oturdum ağladım.

Sonuçta çaresiz olduğum için çıkıp geldim. Böyle güzel bir şehirle, böyle iyi insanlarla karşılaştığım zaman da, anlatılmış olanların yanlış olduğunu bizzat gördüm ve çok mutlu oldum."

Hacer hanım, tayini çıkıp gittiğinde de ağlıyordu. Bu defa da bu şehirden ayrıldığı için akıyordu gözyaşları.

Bildiğim kadarıyla bugün bile bazı sınıf arkadaşlarımla bağlantısını kaybetmemiştir.

***

Van, dünya haritasında küçük bir noktadır.

Ülkemizin doğusunda, İran'la komşu bir serhat şehridir.

Barışın ve huzurun gölgesinde günden güne serpilip büyüyen, gelişen bir yerleşim yeridir.

Yetmişli, seksenli yıllar boyunca sayısız turistin uğrak yeri iken, bir dönem çevresinde yaşanan kimi olumsuzluklar nedeniyle yabancı ziyaretçilerinin çoğunu kaybetmiştir. Bu kayıpla iş hacmi düşen kimi turizm işletmeleri sahadan çekilmek zorunda kalmıştır. Kimileri işlerini Akdeniz ve Ege bölgelerine taşırken, bir kısım işletme de kapanmıştır. Bunda o gün için Van ile ilgili olarak yurt içinde ve dışında güvenlik konusunda yapılan kimi olumsuz propagandaların da önemli etkisi olmuştur.

Şükür ki, artık çarklar tersine dönmektedir. Sözü edilen sorunlar büyük ölçüde ortadan kalkmıştır. Van, doğusundaki İran'dan, Avrupa'dan, başka ülkelerden gelen turistleri yeniden ağırlamaya başlamıştır. Otel sayısında son yıllarda ciddi bir artış meydana gelmiştir. Doğru ve etkili çalışmalarla, kararlı hamlelerle turizm sektörümüz hak ettiği ivmeyi yeniden kazanmaya başlamıştır.

Organize sanayi bölgemiz günden güne büyümektedir. Yeni bir etapla ilgili çalışmalar sürmektedir.

Açılan ve açılmakta olan yeni bölümleriyle günden güne gelişip büyüyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi de,  yerleşkesinde kurduğu Teknokent ile bilim ve sanayi işbirliğini hayata geçirerek kent kalkınmasına katkıda bulunma konusunda önemli bir adım atmıştır. Mevcut projelerin yanında, önümüzdeki dönemde üniversitemizin değerli bilim adamlarının katkıda bulunacakları yeni projelerin de devreye girmesiyle şehrimizin kalkınma hamlesi bu anlamda daha da güçlenecektir.

Dünyada Van yeniden ışıldamaya başlamıştır. Önü açık, gücü yerindedir.

Ancak gelişip büyüyen her şey gibi, her yer gibi kimi konularda duyarlıdır ve şehrin yöneticileri ile sakinleri tarafından olumsuz her türlü etkiye karşı özenle korunmak durumundadır.

Yazarın Diğer Yazıları