Rıdvan Can

Van, Nur'u neden sahiplenmedi?

Rıdvan Can

İlimiz adına son zamanlarda çok güzel gelişmeler var. Bunlardan biri göğsümüzü kabartan Van'ın Nur'u Nur Tatar, evet şehrimiz başta olmak üzere Türkiye"yi Londra olimpiyatların da ulaşılması güç bir başarıyla temsil etti. Dünya'nın konuştuğu Nur Tatar ile hepimiz gurur duyuyoruz. Kendisini tebrik eder başarılarına yenisini eklemesini diliyoruz. İlimizin bu tür spor etkinlikleriyle dış dünyaya tanıtılması şehrimiz açısından son derece önemli olduğunu bir kez daha gördük. 
Ancak başarıdan, tanıtımdan söz edenler,  kurum kuruluşlar, meslek odaları,  spor dernekleri, siyasiler; Nur'un başarısından sonra küçük bir mesaj dahi yayınlamamaları, ilgisiz,  sessiz kalmaları dikkatimi çekti. Yani Nur Tatar'ın bu başarısını Van yeterince sahiplenmedi!  Neden acaba?  Bu ilgisizliği, bu duyarsızlığı birileri çıkıp izah etmeli. Van öz çocuğunu olimpiyat madalyası alan Nur Tatar'ı Antalya kadar sahiplenemedi, bağrına basmadı, üzücü olan bu. 
STAD ÇIKAMAZI VE EKONOMİ SORUN!
Belediye Vanspor başta olmak üzere ilimizde birçok spor faaliyeti gösteren kulüpler ne yazık ki, yönetim yetersizliğinden, sahipsizlikten ve ilgisizlikten, bitme noktasına gelmiştir. (Her zaman dile getirmişimdir Van"da en büyük eksiklik idareciliktir.) Son zamanlarda gündemde olan en önemli konu B.Van spor"un maçlarının oynandığı asırlık stat"ın yıkılacağı ve bu konuda ise, kimsenin sesinin çıkmaması bu da can sıkmaya başladı. Spor kamuoyu ve sporseverlerin merakla beklediği en önemli konu stat yetişmese, B.Vanspor maçlarını nerde oynayacağı? B.Vanspor kulübü açısından son derece önem taşıyan stat konusu ve ekonomik sıkıntı kulüp yönetimini kara kara düşündürürken, bir taraftan da son yıllarda boşa harcanan milyonların boşa gittiğinin farkında olmaları. Vanspor'dan bir yönetici açıklamasında bu takımın şampiyon olması için 'üç milyon'a yani eski para ile 'üç trilyon'a ihtiyacı olduğunu dile getirmişti.  Bu açıklamanın karşılığı benim anladığım bu yıl beklenen para gelmezse şampiyon olamayızdır. Peki, yönetim bu parayı bulmak için ne çaba gösterdi? Kulüp yönetiminin önce vatandaşa o güveni aşılaması lazım, üç yıllık başarısızlığını kabullenmesi lazım, Artık bu takıma birileri sahip çıkmalı. Bu takımın halkın takımı olduğunu birileri hatırlamalı. Bu kulübün yeri 3. lig olmamalı. Başta Sayın Valimiz olmak üzere Milletvekillerinin sivil toplum örgütlerinin Van Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nün, İş adamlarının ve takıma gönül vermiş her kesimin kulübün arkasında durması ve şehir kimliğini taşımakla paralel bir fahri görevi olduğunu ve Van'ı seven, Van'la bağı olan B.Vanspor'lu olan herkesin bu takıma sahip çıkması ve destek vermesi gereken öncelikli vazifesi olduğunu buradan dile getiriyoruz.  
NERDEYDİNİZ?
İlimizde meydana gelen yıkıcı depremler sonrası Van Atatürk Şehir stadının da bundan nasibini alarak tribünlerinde oluşan ağır hasarlardan dolayı maçlarını şehrin dışında oynamak zorunda kalan ilimizin tek profesyonel takımı Belediye Vanspor yönetiminin maçlara kısa bir zaman kala yeni sezon öncesi stadın yıkılmasını dile getirmesi şaşırtıcı olmuştur. Depremin üzerinden yaklaşık neredeyse on ay geçmesine rağmen stat konusunu ele almayan kulüp yönetimine soruyoruz neredeydiniz? Neden aylar önce stat sıkıntısını dile getirmediniz? Herkes gibi sizlerde stadın hasarlı olduğunu biliyordunuz? Mevcut yönetimden birilerini görevlendirilip stat konusunun çözümü için gerekli mercilere iletilebilirdi? Ligin başlamasına kısa bir zaman kalmışken, stat sorunu nasıl çözülecek bilemiyorum. Nasıl bir yol izlenecek.
NEDEN BU YIL BAŞARI OLMASIN?
Süper Lig"e çıkan ilçe takımı Akhisar mucizesi ve Bank Asya 1.lige çıkan Ş.Urfa ve 2. lige tekrar çıkma başarısı gösteren ilçe takımı Tarsus İdman yurdu gibi takımların altında bir gerçek yatıyor. Her şeyden önce işi bilen gözlerini para hırsı bürümeyen, şeffaf bir kulüp yönetimi ile şehir ve ilçelerde yaşayan ve İli yönetenlerin işbirliğidir. Bu işbirliği sayesinde düzenli bir gelir ve sinerji ortaya çıkmıştır. B.Vanspor'da Neden bu yıl bu başarı olmasın? Neden Van üst liglerde olamasın? Bir milyon nüfuslu Van'ın bunlardan geri kalan tarafı nedir? Kulüp yönetimi destek istiyorsa önce yapması gereken tek şey var oda ilin sporuna siyaseti karıştırmayacak ve her kese kucak açacak. Bu şehrin kalkınması için fedakârlık yapacak. Elini taşın altına koyacak. Yazık değimli üç yılda trilyonlar harcandı. Bu harcamalarla sıfırdan bir takım kurulabilirdi.  Kulüp yönetiminin temiz bir sayfa açmasının zamanı geldi. Unutulmamalıdır ki, Van'ın gelişmesinde ve tanıtımda en büyük fırsat Vanspor'dur. Bunu iyi değerlendirmek gerekir. Bu takımın bu sezon şampiyon olması için en fazla 3. milyona ve maçlarını oynaması için stadın tez elden geçirilip ligin ilk maçı olan 9-Eylül'de kendi evimizde oynayacağımız maça yetiştirilmesi lazım. 
ŞİMDİ BİRLİK ZAMANI!
Her kes bunu iyi bilsin bu takımın gerçek sahibi Van halkıdır. 7'den 70'e herkesin takıma destek vermesi ve şehir insanının söz sahibi olacağı gündür. Bu süreçte yapılacak tüm katkılar hiçbir zaman unutulmayacaktır. Bugün B.Vanspor'u sahipleneni yarın Vanlı da sahiplenecektir. Bu şehir hepimizin diyenler bu şehrin en önemli markasına sahip çıkmalıdır. Bu kentin tek takımı var. Belediye Vanspor'dur. Çünkü bu takımımızın temsil ettiği yer VAN' dır!

Yazarın Diğer Yazıları