Rıdvan Can

Şeffaf yönetim anlayışı bu mu?

Rıdvan Can

B.Vanspor kulüp yönetimi yapılan! Transfer çalışmalarını adeta bir sır gibi saklıyor.  Yakın kaynaklardan aldığımız duyumlara göre, kulüp yönetiminin,  ilk etapta 3-4 futbolcuyla anlaştığı ve yaklaşık 9 futbolcuyla daha anlaşılacağı yönünde.    Eğer bunlar gerçekse ki, yakında göreceğiz. B.Vanspor büyük oranda yenilenecek,  Bu yenilenme ile beraber hedefi de yenilenecek mi? hep beraber bekleyip göreceğiz.
 Profesyonel 3.  ligde Van'ı temsil eden tek bir takımımız olmasına rağmen Belediye Vanspor'un yeni sezon çalışmalarının taraftarlardan ve spor kamuoyundan saklanarak yapılması manidar bir durum?  Yöneticiler bilmezler mi ki,  taraftar sezona yeni transfer heyecanı ile ısınır hazırlanır. 
Sayın kulüp yöneticileri Van halkının malı olan Belediye Vanspor"u yani marka değeri olan bir kulübü yönetiyorsunuz! Bir kurum takımına yakışan disiplin ve düzen içinde çalışmalarınızı, harcamalarınızı hedefinizi zamanında bu halkla ve taraftarla şeffaf bir biçimde paylaşmak zorundasınız.  Tabi taraftara ihtiyacınız varsa! Ha biz canımız isterse paylaşırız istemese paylaşmayız diyorsanız o zaman da eleştirilere,  yazılan ve söylenenlere de kızma gibi bir hakkınızda olmasın!
  Evet, sayın yönetim kurulu nerde kaldı sizin  " Şeffaf yönetim anlayışınız? "  Mesela taraftar merak ediyor, bana soruyor. Bende size soruyorum; geçen sezon B. Vanspor'un harcaması ne kadardı? Borcu ne kadar, En pahalı transfer kimdi?  Dışarıdan B.Vanspor'a kimler maddi katkı sundu? TFF, Spor Toto'dan ne gelir elde edildi ve en önemlisi stadın durumu ne? 
Her sezon başı bir takım futbolculara harcanan trilyonlar ve hüsranla biten sezonlar… Bunun sorgulanması, hesabı, özeleştirisi olmayacak mı? Büyük depremler yaşamış bir kent ve sofrasında kuru ekmek dahi bulamayan halk ve halen suyu kanalizasyonu alt yapısı dahi olmayan birçok semt varken, B. Vanspor harcamalarının hesabı başarısızlıklara rağmen taraftarla paylaşılarak sorulmayacak mı? Şeffaf yönetim bunu gerektirmez mi?
Taraftar büyük beklenti içinde!
Bu halk tarafından seçilmişler, sizlere de soruyorum: Her yıl trilyonlar harcanarak yapılan transferlere bu yıl kaç trilyon daha harcayacaksınız?  Son üç sezonda yaşanan kaoslar, sıkıntılar ve endişeler bu sezonda yaşanacak mı?  Madem Vanlı çocuklara önem verilecek, altyapıdan gelen başarılı yeteneklere şans verilecek, neden 9-10 futbolcu transferi yapılıyor.  Neden tesisleşmeye gidilmiyor? Anadolu'nun onlarca kentinde belediyeler tarafından yapılan yüzlerce semt sahaları,  spor kompleksleri yanında 20-30 bin seyirci kapasiteli stadyum TOKİ ile görüşülerek Van için neden planlanmaz, düşünülmez? 
Bulunduğumuz lig ortada. Rakipler belli,  topu topu grupta 5-6 şehir takımı var. Çoğunluğu ilçe ya da kasaba takımı geldiğiniz durduğunuz yeri beğeniyorsanız bizde beğenelim.  Bu gruptan daha geçen sezon başı yapılan kadroyla, rahatça çıkmamız gerekirken bir şehrin marka değeri olan bir kulübe yakışmayacak bir sezon kapanışı yaşandı ve bitti.  "Siz size oynadınız. " Hiç olmazsa bu sezon hedef koyun, kulüp olun, kurum olun, şeffaf olun! Ve o başarıyı kucaklayalım, hep beraber el ele bir üst lige çıkma sevincini yaşayalım.  Yeter ki, sağlam adımlar atılsın sırf adı transfer olsun diye oyuncular alınmasın. Alınacak oyuncuların kaliteli ve ayakta durabilen kapasitede olmasına dikkat edin yeter!
"Aynı senaryo,  aynı            nakaratlar"
Yıllardır vampir menajerlerin elinde, kukla olmuş oyuncuların B.Vanspor'a birilerinin aracılığıyla getirilmesi başarısızlığın en büyük sebebi değil mi? Yanlış futbolcu tercihleri ve yanlış mantaliteler sonucu kendi evimizde 100 taraftarı bile olmayan bir ilçe takımına mağlup olarak küme düşmedik mi? Yıllardır Vanspor'u yakından takip edenler den biri olarak bir tek "B.Vanspor yöneticileri değil, geçmiş yıllarda da Vanspor"u yönetenlerin dahi" başta olmak üzere her sezon aynı senaryolar aynı nakaratlar farklı ağızlardan defalarca şampiyonluk sözlerini duyduk. Duymaya da devam ediyoruz!. 
Sayın kulüp yöneticileri unutulmamalıdır ki,  Futbolda En önemli faktör siyasi soslu spor"un itici olmasıdır ve sürekli irtifa kaybetmesidir.  Haberiniz olsun. Yıllarca İlgisizlik yüzünden beceriksiz yönetimlerin kucağına itilen tarihinin en kötü dönemini dahi yaşayan Vanspor'un şimdilerde gündemden düşmesi bir yana her şeyi paraya ranta odaklayan spor ve kültürü sahipsiz bir şehir yaşamıyor muyuz?
Kısacası, B.Vanspor yönetiminde şuana kadar kimin nerde oynadığı meçhul tek bir gerçek var oda kulüp yönetimindeki, belirsizlikler bu da yönetimin neredeyse yaşam tarzı oldu. Taraftar neye kime inanacağı, kime itibar edeceğini şaşırdı. Görebildiğimiz, yapılan transferleri ve kulüpteki gelişmeleri ve stad konusunu yorumlamakta ve açıklamakta aciz kalan yönetim. Yine de her şeye rağmen kulüp yönetiminde geleceğe umutla bakabilecek sonucunun çıkmasını 'temenni' ediyor olmamız, bizim için sadece umuda yolculuk… Diyorum!

Yazarın Diğer Yazıları