Burhan İçgüleç

Van'ın Gençlik Merkezleri

Burhan İçgüleç

Değerli okurlarım, bu hafta sizlere şehrimizde başta gençlerimiz olmak üzere çeşitli yaş gruplarına da hitap eden gençlik merkezlerinden bahsetmek istiyorum.

Gençlik merkezleri gençlerin serbest zamanlarını; sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerle değerlendirmek, bilgi ve beceri sahibi olmalarına yardımcı olmak ve bu çalışmaları planlayıp yönetmek amacıyla kurulan, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı resmi kurumlardır.

Van’ın merkez ilçelerinden İpekyolu ilçesinde İpekyolu Gençlik Merkezi, Tuşba ilçesinde Tuşba Gençlik Merkezi, Edremit ilçesinde ise Edremit Gençlik Merkezi ve Süphan Gençlik Merkezi olmak üzere dört gençlik merkezi bulunmaktadır. Bununla beraber Erciş, Gürpınar, Gevaş ve Çaldıran ilçelerinde birer Gençlik Merkezi olmak üzere Van genelinde toplamda 8 Gençlik Merkezi bulunmaktadır.

Gençlik merkezleri, Van'da on binlerce genç üyesi bulunan ve her gün binlerce gence, kendilerini güvende hmelerini sağlayacak şekilde ev sahipliği yapan (ikinci eviniz diyebileceğimiz) büyük bir potansiyeli barındırmaktadır.

Gençlerin, yukarıda saydığımız potansiyellerini ortaya çıkarmak amacıyla Müzik Dallarında; Bağlama, Gitar, Piyano, Ney, Eman, Görsel Sanatlar kapsamında; Karikatür, Karakalem, Yağlı Boya çalışmaları, Dil eğitimlerinde; Arapça, İngilizce, Farsça, İşaret dili, Kişisel Gelişim atölyesi kapsamında; Hitabet, Diksiyon, İnovasyon atölyesi alanında; Bilgisayar, Kod Adı 023, Robotik Kodlama eğitimleri verilmektedir. Bununla beraber El Sanatları, Halk Oyunları gibi burada sayamadığım birçok alanda da eğitimler vermektedir.  Ayrıca Gençlik Merkezlerinde verilen bütün eğitimler ücretsizdir.

Yaz aylarında, gençlerin yaş grupları dikkate alınarak farklı illere doğa, deniz kampları ve zaman zaman da geziler düzenlemektedir. Böylelikle yaşadığı toplumun dışına çıkmış olan gençler farklı toplumların kültürlerini, coğrafyalarını, iklim koşullarını yaşayarak tecrübe etmekle beraber birlikte yaşama kültürünü de kazanmış oluyorlar. Ayrıca gençler yolculuk süresince sorumluluk alabilmeyi, bireysel kararlar verebilmeyi, özgüvenle hareket edebilmeyi, arkadaşlarına saygı duymayı, birlikte yaşayacakları sorunlara tahammül edebilmeyi ve grup içerisinde hareket edebilmeyi öğrenmektedirler. Gençlerimiz için yurt içi geziler olduğu gibi sınırlı sayıda da olsa zaman zaman yurt dışı geziler de düzenlenmektedir. 

Yine gençlik merkezleri, gençlerin eğitim süreçlerine destek olmak amacıyla mekânlarını açarak gençlere etüt yapma imkânı da sağlamış durumdadır. Gençlerimize okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla 5 ile 10 arası gençlerden oluşan okuma grupları oluşturarak kitap tahlili çalışmaları yapmaktadır.

Gençlerin hem bilgi hem de sanatsal yönlerini ortaya çıkarmak ve geliştirmek amacıyla her yıl gençler arasında ödüllü kültür-sanat yarışmaları yapılmaktadır. Tiyatro, ses, şiir ve bilgi yarışmaları gibi farklı kategorilerde yarışmalar yapılıp il birincileri belirlendikten sonra bölge yarışmalarına katılım sağlanmaktadır. Bölge birincileri ise bu defa kendi aralarında ülke birincilerini seçmek için bir kez daha yarışmaktadırlar.

Gençlik merkezlerine gelen gençlerin ilgiyle takip ettikleri bir çalışma da gönüllülük faaliyetleridir. Gençler gönüllü olarak yeterli imkânlara sahip olamayan köy okullarına gidip duvarları boyamakta, kitaplık kurmakta ve çocuklarla eğitsel oyunlar oynamaktadırlar. Rehabilitasyon merkezlerinin, hastanelerdeki hastaların ve mezarlıkların ziyaret edilmesi, merkezi sınav sonrası kalem kutularının toplanarak ihtiyacı olan öğrencilere dağıtılması gibi daha sayamayacağımız onlarca gönüllülük çalışmaları yapılmaktadır.

İlimizde; mahallesi, gelir durumu, eğitim ve kültür seviyesi ne olursa olsun her gencin uğrak yeri olan gençlik merkezlerinde aynı zamanda ücretsiz çay ikramı da yapılmaktadır.

Gençlik merkezlerinde görevli gençlik çalışanı ve eğitimciler, gençlerle sürekli iletişim halinde bulunarak karşılaştıkları sorunlar ile ilgili rehberlik yapmaktadırlar. Gençler, gençlik merkezlerinde aldıkları sanatsal eğitimler aracılığıyla her yıl üniversitelerin müzik ve resim bölümleri gibi beceri ve yetenek gerektiren alanlara yerleşmektedirler.

Değerli okurlarım, yapılan çalışmaların hepsinin buraya sığmayacağını belirtmem gerekiyor. Pandemi sürecinde olmamız sebebiyle çalışmalar asgari düzeyde yapılmaktadır. Hayatın normale döndüğü günlerde gençlerimizi, gençlik merkezlerine uğramaları konusunda tavsiyede bulunabilirim.                                                                                  

        

Yazarın Diğer Yazıları