İkram Kali

Van Millet Parkı nasıl olmalı?

İkram Kali

TOKİ tarafından ikinci kez satışa çıkarılan eski devlet hastanesi arazisi Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez'in bakanlıklar düzeyindeki girişimleriyle Millet Bahçesi yapılmak üzere Büyükşehir Belediyesi'ne yani kentimize kazandırıldı. Hayırlı olsun.

Vali Bey, 60 milyon değerindeki 15 bin dönümü eski hastane arazisi olmak üzere toplam 35 dönüm araziyi kentimize kazandırmakla kalmadı; araziyle ilgili Vanlılara geçmişte yalan söyleyenler ile sözleri havada kalanların ayıbını da giderdi.

Millet Bahçesi için hazırlanacak proje için yeniden dünyayı  keşfetmeye gerek yok. Dünyayı ve Türkiye'yi gezen, gören, yenlikçi bakış açısı olan, Van'ın tarihini, kültürünü, bahçe anlayışını yansıtan ve insanı esas alan proje kış aylarında hazırlanır, ilkbahar aylarından itibaren de  çalışmalara başlanılır.

Millet Bahçesi projesine bazı önerilerle katkı sunmak istiyorum:

* Öncelikle imar planında tadilat yapılarak arazi yeşil ve sosyal alan olarak plana işlenmeli.

* Bahçenin zemini iki katlı kapalı otopark olarak düşünülmeli.

* Yaz aylarında açık hava kültür ve sanat etkinlikleri için 5 bin kişilik amfi tiyatro yapılmalı.

* Kentimizin tarihini, kültürünü yansıtan, hafızasına katkı sağlayan, yerli ve yabancı turistlerin önünde hatıra fotoğraflar çekebilecekleri Van'ı simgeleyen anıt, heykel, bilgilendirici tarih şeridi, rölyefler yer almalı.

* Burada daha önce bulunan  ancak istimlak edilen Kaptaner ailesinin cumbalı Van evi bulunmaktaydı. Van oturma gecesi, söyleşiler, dinletiler, sohbetler gibi kültürel ve sanatsal etkinliklerin yapılabileceği bu ev aynı yerinde yeniden inşa edilmeli.

* Festival, şenlik, tören, sergi ve hediyelik satış reyonlarına yer verilmeli.

* Çocuklar, yaşlılar, engelliler için özel dinlenme alanları düşünülmeli.

* Bahçede yer alacak yapılarda Edremit taşı gibi çevreyle uyumlu dayanıklı doğal taşlar ve malzemeler kullanılmalı.

* Çevreci anlayışla yeşil dokuya ağırlık verilmeli. Gelecek kuşaklara aktarmak, tanıtmak amacıyla Van'a ait süs bitki çeşitleri, yerli meyve ağaçları örnek olarak peyzajda kullanılmalı.

* Van'da 33 kehriz vardı. Bunlardan Hacıbekir, Sofi, Eskiyengi ve Vakıf kehrizleri bakımla çalışabilecek durumdadır. Yıllarca Tepebaşı Mahallesi, Devlet Hastanesi, Saydan Hamamı ve çevre iş yerlerinin içme suyu ihtiyacını karşılayan, Toprakkale Kışlası sınırları içinden geçen Vakıf ve Eski Yengi Kehrizleri Millet Bahçesi içinde gün yüzüne çıkarılmalı. Van su mimarisinin eşsiz örneği olan bu kehrizler yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılmalı.

* Bisiklet, yürüyüş parkuru, su ve ışık gösteri havuzları, kullanışlı modern kent mobilyaları düşünülmeli.

* Van çocuk oyunlarının öğretilebileceği ve oynanabileceği geleneksel oyun alanı olmalı.

* Mahalle ve hastane tarihçesinin fotoğraflarla anlatıldığı Millet Bahçesi mekan hafızasına yer verilmeli.

* Yer altına gizlenmiş modern lavabolar, çocuk emzirme odaları, sosyal donatılar düşünülmeli.

Özetle...

Biz Van'a yakışan, Vanlıların özlemini duyduğu, kentimizin kimliğine değer katan, kurumsal disiplinle işletilen nitelikli yaşam alanları istiyoruz.

Arazi açıklandığı gibi Millet Bahçesi yapılarak hizmete açılırsa Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez'in kentimize kazandırdığı güzel bir eser olacak. Vanlılar kentlerine samimiyetle hizmet edenleri, huzur ve gelişmesine katkı sağlayanları asla unutmaz.

Sayın Valimize, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Ancak benzeri eserlerin devamını da  bekliyoruz. 

 

 

ABD'nin siyasi şantajı son buldu

Cin şişeden çıktı.

ABD Kongresi'nin üst kanadı olan Senato, 1915 Ermeni olaylarını "soykırım" olarak tanıyan yasa tasarısını onayladı.

İyi oldu.

Yıkılmadan yapılmaz. 
Her yıl siyasi tehdit ve şantaj aracına dönüştürülen, ülkemizi meşgul eden emperyalist tantana son buldu. 

100 yıl önce yaşanmış olaylar hakkında sözde soykırım kararı alarak kendilerini  mahkeme yerine koyan parlamentoların derdi Türkiye-Ermenistan yakınlaşması değil; Türkiye karşıtlığı, İslamafobya gibi sebeplerdir.

1915'in mağduru olarak biraz kendimize bakalım.

BİR: Ermeniler Talat Paşa'yı katleden suikastçı Soğoman Teyliryan'ın Talat Paşa'nın kesik başını ayağının altında alçakça, haince tasvir eden heykeli Ermenistan'ın Şirak vilayetinde dikerken biz 100 yıldır 1915'te katledilen 30 bin Müslüman Vanlı anısına saygı amacıyla kent merkezinde bir anıt dikmeyi beceremeyen korkak duruş sergiliyoruz.

İKİ: 1915'te Ermenilerin isyan ve ihanet ettiğini, 30 bin Vanlı Müslüman ahaliyi katlettiklerini, Van'ı yakıp yıktıklarını, Ruslarla işbirlikçiliği yaptıklarını kendi insanımıza anlatmaktan çekiniyoruz.

ÜÇ:  Zeve Şehitliği'ni görmezden gelen, eski Van şehrinin neden bu durumda olduğunu anlatmayan şuursuz eğitim anlayışını tercih ediyoruz.

DÖRT: Dünya tarihçileri 1915 olaylarının isyancı Ermenilerin yakıp yıktığı Van ve katlettiği Vanlı Müslümanları esas alarak tartışıyor, Ermenilerin Van isyanı ve katliamları hakkında kitaplar yazan ABD'li tarihçi Prof. Dr. Justin Mc Carthy bu gerçeği farklı ülkelerde anlatıyor. Asıl konuşması gereken ve taraf olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde "1915 Ermeni İsyanı ve Katliamları Araştırmalar Merkezi"  kurularak dünyanın dikkati Van'a çekilmesi neden düşünülmüyor?

BEŞ: Ermeniler 1915'in gerçek sebep sonuçlarını karartarak Türkiye aleyhine yalanlar ve fanteziler dolu kitaplar yazıp, filmler çekip, etkinlikler düzenlerken biz 2 Nisan kurtuluş gününün içini boşaltarak komediye dönüştürüyoruz.

ALTI:  Ermeni katliamların en yoğun yaşandığı  7 köy ve Zeve Şehitliği'nin bulunduğu tarihi ilçeye ZEVE adı verilmesi gerekirken çokbilmişler alakasızca Tuşba adını veriyor!  

Kimseye kızmayalım.

Hatalı olan biziz.

Ecdadımıza ve tarihe karşı mahcubuz.

 

 

 

Van'da tiftik keçisi yetiştirelim

Doğru, kazançlı ve  farklı hayvancılık yapmak isteyenlerin dikkatine…

Devlet-i Aliyye-i Osmaniye'nin Bin Üç Yüz On Üç Senesine Mahsus İstatistik-i Umumî'si yani Osmanlı devletinin 1897 yılına ait ilk genel istatistik yıllığına göre  Van'da, 3.826 çift mandası, 3.161 manda ineği, 1.215 manda boğası, 1.235 malak, 7.365 beygir, 205.252 koyun, 9.567 tiftik keçisi olduğunu biliyor musunuz. 

Bir asır önce koyun ve tiftik keçisi sayısı Van'da rekor düzeydeydi.

Memleketimizde 122 yıl önce tiftik keçi besiciliği yapılmışsa bugün neden yapılmasın.

 

 

 

Van Vakfı'nda tarihi seçim

Van Vakfı'nın seçimli olağan genel kuruluna 6 gün kaldı.

Vakfın 26 yıllık geçmişindeki en heyecanlı, en çekişmeli seçimine tanık olacağız.

İlk defa 3 adaylı seçim olacak.

Van Vakfı Başkanı Nizamettin Ağar, eski başkan Müjdat Çelik ve iş insanı Hasan Aydinç yarışacak. 3 yıllığına seçilecek yeni yönetim listeleri şekillenmeye başladı.

Mütevelli heyet eksikliği sorunu kurulda gündeme gelecek.

Kim seçilirse seçilsin, bundan sonra Van Vakfı'nın kurumsal kimlik kazanarak, kuruluş amacına uygun hizmetler gerçekleştireceğine inanıyorum.

 

Yazarın Diğer Yazıları