İkram Kali

Kent Müzesi'ne niyet, Kent Kütüphanesi'ne kısmet

İkram Kali

Kentimizin kültürel hafızasını oluşturmak, kültürel değerlerini koruyarak gelecek kuşaklara aktarmak, öğrencilerin, genç nesillerin yaşadıkları kentin kültürel değerlerini tanıyarak öğrenmeleri ve yerli yabancı turistlerin gezip görmeleri amacıyla eski erkek sanat okulu tarihi binasının kent müzesi olarak değerlendirilmesine 2018 'de karar verildi.

Önce okulunun tarihi binası arsasıyla birlikte kent müzesi yapılması için kayyımla yönetilen büyükşehir belediyesine devredildi. Belediye de tarihi okul binası ve arsasına karşılık milli eğitim müdürlüğüne belediyeden arsa verdi. Bu şekilde bir takas gerçekleştirildi. 

Kentin mesleki, sivil ve resmi temsilcilerinin, eşraf ve esnafların katılımlarıyla iki çalıştay düzenlendi.  Müze projesi son şeklini alarak ihale edildi. Restorasyon teşhir salonları çalışmalarına yüklenici firma tarafından devam edilirken 2019 Mart ayında yapılan yerel seçim sonrası kent müzesi projesi sekteye uğradı. Çünkü göreve gelen büyükşehir belediyesi kent müzesini istemediğini belirtti. Belirsizlik sürünce müze inşaatı ekim ayına kadar durdu.

Vanlılar müzenin açılmasını heyecanla beklerken 19 Ağustos 2019 günü İçişleri Bakanlığı tarafından Van Büyükşehir Belediyesi'ne kayyım olarak atanan Vali Mehmet Emin Bilmez atandı. Vali Bilmez, büyükşehir belediyesi bünyesinde kurulması planlanan kent müzesiyle ilgili inceleme yaptıklarını, inceleme sonrası karar vereceklerini açıkladı.

Bu arada Valilik ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yapılan görüşmelerin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü'nden bir heyet Van'a gelerek tarihi binada incelemelerde bulundu.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) mali destekleriyle yüzde 60'ı tamamlanan müzenin geleceğiyle ilgili alınan karar ve çalışmaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısında açıklayan Vali Bilmez, Van'ın bir Van Müzesi olduğunu ve Kent Müzesi olacak binanın kütüphaneye çevrilmesine için çalışma başlattıklarını söyledi.  Müzede aylardır duran güçlendirme çalışmaları Vali Bilmez'in talimatlarıyla geçen hafta yeniden başladı.

 Kütüphane projesini Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) birlikte yürütecek. Kütüphanenin iç düzenlemesini Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü yapacak. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne bağlı hizmet verecek Van Kent Kütüphanesi inşaat çalışmalarının kısa sürede tamamlanması öngörülüyor.

 Tarihi bina Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil edildiği için binada mimari olarak herhangi bir değişiklik yapılamayacağını tahmin ediyorum.

Cumhuriyet dönemi mimari eserlerinden olan, 1949 yılında temeli atılan eski erkek sanat okulu binası  kütüphaneye dönüştürülürken müze projesinde yer alan eski Van kahvehanesi,  tandır evi,  Van çeşmesi, payton, kağnı arabası, Van'a ait çiçek ve ağaçların bulunacağı peyzaj  ve kafeteryanın aynen yer alacağı  belirtildi. Okulun mevcut iki atölyesinden biri etkinlik ve toplantı salonu, diğerinin sergi salonu olarak değerlendirilmesi bekleniyor. Okulun sınıfları kitaplık,  okuma salonu olacak. Kütüphanede Van'a ait kültürel objelerin bir kısmı  müze konseptinde birkaç sınıfta  sergilenirse yararlı olur.

Kent müzeleri her ülkede ve şehirde belediyelerce kuruluyor ve hizmet veriyor. 

Bizde seçimle göreve gelen büyükşehir belediyesi yönetimi kent müzesini istemedi. Belediyenin müzeye yaklaşımı olumsuz olunca valilik kent müzesini tamamlayarak hizmete açmak için bazı girişimlerde bulundu ancak sonuç alınamadı.

Kayyımla yönetilen belediye müzeyi tamamlayarak hizmete açmış olsaydı müzenin geleceği yine de belirsizliklerle dolu olacaktı. Açılsa dahi istenmeyen kent müzesi kuruluş amacı doğrultusunda hizmet veremeyeceği gibi  kentimizin kültüre ve turizmine de yararı olmayacaktı. 

Özetle…

Van Kent Müzesi kent kültürüne yabancı, ön yargılı anlayışa kurban gitti. Kent müzesinde yaşanan sorun birçok hizmet ve proje çalışmasında yaşanmış ve yaşanmaktadır. Olan Van'a oluyor.

 

 

 

Endişeleniyorum!

Herkesin bildiği gibi kütüphanemiz 2011 depremlerinde yıkıldı.

Yeni kütüphane yapılacağı sözü verildi.

8 yıl geçti. 

Van'ın şimdi 1 milyon esere sahip modern bir kütüphaneye acil ihtiyacı var. Vanlılar kütüphanenin en kısa sürede yapılmasını bekliyor.

Kent kütüphanesi gerekçe gösterilerek modern kütüphane yapımı rafa kaldırılırsa veya ertelenerek gelecek yıllara bırakılırsa…  Modern kütüphane talebimize karşılık birileri "Kent müzesi olacak binayı size kütüphane yaptık daha ne istiyorsunuz" demeye kalkarsa çok ayıp eder. Umarım böyle bir şey yaşanmaz.

İdarecilerimizin, milletvekillerimizin ve siyasilerin girişimleriyle…

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Van'a önce Kültür Merkezi yapılması gerekir. Kültür merkezi bünyesinde Erzurum, Sivas, Sakarya'ya illerine yapılan 1 milyon eseri bünyesinde barındıran, toplantı, sergi, atölye ve galerisi olan kütüphaneler gibi modern kütüphane yer almalıdır. Van'ın ihtiyacı, hakkı, beklentisi olan kütüphane budur.

Diyelim yapılmadı…

Vanlılar kendilerini aldatılmış, yanıltılmış hissederek gerekli tepkiyi gösterir.

Benden söylemesi.

 

 

 

Tekel yağmalanmış!

Eski erkek sanat okulu ile aynı yıllarda yapılan Cumhuriyet dönemi eserlerinden Tekel binasının Van Kent Kütüphanesi olarak değerlendirilmesini sürekli gündeme getirdik.

Binanın kurtarılması için yılmadan, bıkmadan mücadele ettik.

Yanlış bir anlaşılama olmadıysa…

Tekel binasının da kütüphane olarak değerlendirileceğini söyledi Vali Bilmez.

Kentimizin orta yerinde sahipsiz duran Tekel binası kültürel amaçla değerlendirilirse yıkılmaktan kurtulur, Vanlılar da bundan mutlu olur.

Yeri gelmişken…

Tekel ile ilgili bir iddiayı, söylentiyi siz değerli okurlarımla paylaşmak istiyorum.

Tekel Müdürlüğü 2004 yılında özelleştirilip kapatıldı.Personelleri farklı kurumlara dağıtılarak kapısına kilit vuruldu.

Tekel depolarında birçok şey öylece kaldı.  Depolardaki 10 milyon tutarındaki tütün ve tütün ürünlerinin, 3-4 adet müzayede değeri olan tablonun, müdürlüğe ait tapuların, bazı belgelerin ve daha birçok şeyin bazı kişi ya da kişilerce çalındığı iddia ediliyor.

Kim çalmış, nasıl çalmış orası muamma.

Memleketiniz hakkında bilgi sahibi olun istedim.

 

 

Yararlı olur

Eski erkek sanat okulunun tarihi binası kent müzesi yerine kent kütüphanesi oldu.

Hayırlısı olsun.

Sevindirici olan tarihi bina talancıların eline geçmedi.

Kütüphanenin alacağı kitap kapasitesi,  yararlanacak okur sayısı kesinlikle sınırlı olacak.

Bilinen anlamda buranın  kütüphane olması mümkün değil. 

Van'a ait yazılı, sözlü, görsel tüm eserler kütüphanede bir araya toplanabilirse Van üzerine araştırma yapanlar ve kent hafızası için çok yararlı bir hizmet olur.

Yazarın Diğer Yazıları