Ömer Gündüz

Maya Takviminin kopardığı kıyametler

Ömer Gündüz

Eski bir Güney Amerika medeniyeti olan Mayalar ilk olarak, M.Ö. 12 Ağustos 3114?de Maya takvimi yapmışlardır. M.S. 100 yıllarına kadar Maya bilinen bir uygarlık olmamasına karşın, M.S. 600 ile 800 yılları arasında Altın Çağ'larını yaşamış, tıpkı Mısırlılar gibi piramitler, dev heykeller inşa etmiş ve tam bir yazı sistemi geliştirmişlerdir. Mayalıların 21 Aralık 2012 tarihinine yönelik ne bir görüşleri nede herhangi bir dönemin sonu olduğuna dair bir kehanetlerine rastlanmış değildir. Sadece takvimlerinin son bulduğu tarih 21 Aralık 2012'dir. Şu meşhur 21 Aralık 2012 konusu ve Maya takvimi ile ilgili uzun uza diye konuşmaya gerek olmadığını  düşünüyorum. Ancak bu tarihin belkide çağımız insanlarına uyarı niteliğinde, dahası bu tarihin bazı akıllı, mübarek insanların ortaya çıkacağı ve dünyaya altın çağı getirecekleri, maddiyattan maneviyata geçişte yeni bir dönemin başlangıcı olacağına dair bir hatırlatma mukabilindedir. Kesin olan bir şey var ki o da uzun bir sayım bittiğinde; yeni bir uzun sayımın başlayacağıdır.
Bu konuda asıl dikkatleri çekmemiz gereken nokta ise, 21 Aralık 2012 tarihinin dünyanın sonu olduğunu sanan bazı insanların; ülkemizde İzmir'e bağlı Şirince Köyü'ne sığınmaları ve bu köy haricindeki  yerlerde kıyametin kopacağını söylemeleridir. Bu taifenin anlamadığı ya da hiç duymadığı bir şey var! Birincisi: "Gaybe İllallah" Geleceği ancak Allah (c.c) bilir. Ondan başkası gaybı asla bilemez. İkincisi ise  "Korkunun ecele bir faydasının olmadığı" gerçeği! Siz ne kadar korkarsanız korkun gün gelecek ecel sizi mutlaka bir yerde ansızın yakalayacaktır! İnsanın ölümü ise onun küçük kıyametidir. Bu önemli hatırlatmadan sonra asıl bilmemiz gereken şey ise, elimizde Kur'an gibi bir rehber, Peygamber gibi bir örnek ve önder var iken neden yüzyıllar önce yaşamış mayalara, yada aklı ve yeteneği sınırlı ve kıt olan beşeri düşüncelere ihtiyaç duyulmakta ve onların sözleri kale alınmaktadır. Çünkü Kur'an-ı Kerim'in en büyük mucizeviliği geçmişten ve gelecekten haber vermesidir. Hep söylediğimiz gibi  "Dünya ihtiyarladıkça, Kur'an gençleşiyor."
Yine Yüce kitabımızda gerek kıyamet suresinde anlatılanlar gerekse kıyametin dünyanın acel günü olduğunu ve fani olan hayattan, ebedi bir aleme intikal edeceğimizi haber veren ayetlere baktığımızda kıyametin ne zaman kopacağına değil; kıyametin o dehşetli anına dikkat çekmekte ve bizlerin o çetin gün için hazırlıklı olmamız gerektiği anlatmaktadır. "Sana kıyameti, ne zaman gelip çatacağını soruyorlar. De ki: Onun ilmi ancak Rabbimin katındadır. Onun vaktini O'ndan başkası açıklayamaz. O göklere de yere de ağır gelmiştir. O size ansızın gelecektir. Sanki sen onu biliyormuşsun gibi sana soruyorlar. De ki: Onun bilgisi ancak Allah'ın katındadır; ama insanların çoğu bilmezler."  (A'raf/187). "Onlar, kıyamet gününün ansızın gelip çatmasını mı bekliyorlar? Şüphesiz onun alametleri belirmiştir. Kendilerine gelip çatınca ibret almaları neye yarar!" (Muhammed/18). İşte ansızın gelip çatacak kıyameti Peygamberimiz (s.a.v); kıyamet gününe yaklaşıldığı vakit vukuu bulacak bazı küçük ve büyük alemetlerin olacağına işaret etmiştir. Bunlardan bazıları:
- İnsanların bina yapmakta birbiriyle yarışmaları
- İnsanların ölümü temenni etmeleri
- Cihadın terkedilmesi ve emril bil mar'uf ve nahyi anil münkerin yapılmaması.
- Fırat nehrinin sularının çekilerek, nehir yatağından altın çıkması
- İkisi de hak iddiasında bulunan iki büyük İslâm ordusunun birbiriyle savaşması
- İslâmî ilimlerin ortadan kalkması, cehaletin artması
- Depremlerin çoğalması
- Zamanın yaklaşması, gece ile gündüzün eşit olması
- Cinâyetlerin çoğalması, fitnelerin zuhur etmesi
- Yahudilerle Müslümanların savaşmaları, Müslümanların Yahudileri öldürmesi
- Zinanın açıkça işlenmesi, içki tüketiminin artması, kadınların çoğalıp erkeklerin azalması v.b (Buhari, Müslim, Fiten) küçük alametlerden bahsedilmiştir. Büyük alametlerden bazıları ise:
1. Deccal'in ortaya çıkışı: Deccâl, kıyâmette zuhur edecek yalancı bir kişidir.
2. Duhan'ın çıkışı: Dünyayı bir duman bulutunun kaplaması.
3. Dabbetü'l-arz'ın çıkışı: Kıyâmet'ten önce çıkacağı bildirilen bir yaratıktır. Kelime anlamı "yer hayvanı" demektir.
4. Mehdi'nin zuhur etmesi ve Hz. İsa (a.s)'ın yeniden yeryüzüne inmesi.
5. Ye'cûc ve Me'cûc'ün çıkışı: Kıyâmetin vukuundan önce çıkarak, yeryüzünde bozgunculuk yapacak topluluk.
6. Doğuda, Batıda, Arap Yarımadasında olmak üzere üç bölgede yer çöküntülerinin meydana gelmesi.
7. Yemen'den çıkacak olan büyük bir ateşin insanları önüne katarak sürmesi. (Günümüz alimlerinden bazıları Ortadoğuda yaşanan Arap Baharı olaylarına işaret etmektedirler).
8. Güneşin Batıdan doğması: Güneş batıdan doğacak, insanlar topluca iman edecek, ancak daha önce iman etmemiş olanların imanları kendilerine bir yarar sağlamayacaktır. (Buhârî, Büyû, 102; Müslim, İmân, 242-247).  Ancak Allah (c.c) bilir, biz bilmeyiz.
Aslında sıralama bizi ilgilendirmemektedir, bizi ilgilendiren, kıyâmetin büyük alâmetleri olduğu ve vuku bulduğu zaman kıyâmetin kopmasının yakın olduğudur. Nitekim Allah Teâlâ kıyâmet için alâmetler yaratmıştır. Çünkü kıyâmet, çok önemli bir olaydır. İnsanlar, kıyâmetin kopmasının yakın olduğuna dâir uyarılmaya ve ikaz edilmeye muhtaçtırlar.
Selam ve dua ile...

Yazarın Diğer Yazıları