Rıdvan Can

Amatörlere Değer Verilmiyor?

Rıdvan Can

Van genelinde bir önceki sezon yaklaşık 40"a yakın Amatör Spor Kulübü faaliyet gösterirken, şimdi bu sayı 26"ya kadar düştü. Peki neden? Bu yıl 26 amatör takım mücadele edecek! Çok acı bir durum… 
Amatör spora önem verilmesi gerekir. Neden mi?  Çünkü onlar üst liglere sporcu yetiştiren birer yuvadır. Van"ın sporunu en iyi yerlerde görmek istiyorsak, bu yuvalarda yetişen, küçük yaşta spora gönül veren sporcularımıza yatırım yapılması gerekir.  Sonuç olarak tablonun tamamına baktığımızda, bugün Van"da yıldız olan tüm sporcuların yetiştiği yer Amatör Spor Kulüpleri değil mi?  Van"da Amatör Spor Kulüplerinin yapısal anlamda sağlam temeller üzerine oturtulması, kulüplerin çocuk ve gençlerin okul ve ailesi dışında, spor yaparak zamanını geçirebildiği toplumsal işlevi olan yerler olarak görülmesi de gerekmez mi?
 Binlerce çocuk bu kulüplerde spor yapıyor. Bu kapsamda Van amatör kulüplerine önem verilmelidir.  
Ama nedense Amatör Sporcularımıza destek olunmuyor Büyükşehir Belediye statüsü kazanacak olan bir şehirde amatör spor kulüplerimiz ilgi  destek bekliyor.
Geleceğin sporcularına spor yaptırmanın yanında model olma, yol gösterme ve sosyal birey olarak kimlik kazandırılmalı. Özel idare belediyelerin spor kulüplerine belli oranlarda mali yardım yapması gerekmez mi? Ama ne yazık ki, Amatör Spor Kulüplerine bu yardımlardan hiçbir pay düşmemektedir. Peki, sporu yaygınlaştırmak için bu kadar proje ve resmi açıklama yapılırken Van Amatör Spor kulüplerine ilgi gösterme oranlarının oldukça düşük olması sporun yaygınlaştırılması ilkesine ters düşmüş olmuyor mu? 
Van' da faaliyet gösteren,  Amatör Spor Kulüplerinin yöre gençleri için lokomotiftir. Ne yaparsanız yapın, futbolda başarılı değilseniz, sporun hiçbir branşında da başarılı sayılmazsınız.  Ekonomik zorluklar ve yetersizlik dolayısıyla belki de gelecekte çok ünlü bir sporcu olabilecek ve Van'ı temsil edebilecek yüzlerce gencimiz imkânsızlıklar nedeniyle harcanıyor.  
Bir Amatör takım, bir maç yapıncaya kadar pek çok zorluklarla karşılaşıyor. Haftanın ilk antrenmanını yapmak için saha ayarlanmaya çalışılıyor. Saha ayarlanırsa araba tutulup, sahaya gidiliyor. Oyuncuların hepsi gidemiyor antrenmanlara. Bazısı öğrenci, dersi var gidemiyor; bazısı çalışıyor, patrondan izin alıp gidemiyor. Bazısının parası yok gidemiyor. Sonunda antrenman yapılıyor, tabii ki, antrenman denirse.  En önemlisi ise, Van 'da saha yok.  Mevcut sahalarda yeterli değil.  Amatör kulüplerin ne zorluklar içerisinde, ne imkânsızlıklara rağmen yaşama mücadelesi verdiklerini, spor için nelere katlandıklarını bilen var mı?  Herkes amatör spora katkıda bulunmalı, unutulmamalıdır. Bir spor kulübünün alt yapısı  güçlü  değilse geçici başarılar sadece  avunmaya katkı sağlar. Van'ın her köşesinde ilgilenen olursa futbol yıldızları çıkar. Yeter ki,  değer verilsin, önem verilsin. Dışarıdan tek bir sporcuya harcanan milyarlarca kaynakla önemli işler yapar yıldız yetenekler keşfedebilirsiniz. 
Çocuklara ve  gençlere yapılan  yatırım geleceğe yatırımdır. Unutmayalım…

Yazarın Diğer Yazıları