İkram Kali

Rektör Prof.Dr. Sayın Hamdullah Şevli'ye açık mektup

İkram Kali

Sayın Hocam,

Bu mektubu gazeteci olmanın ötesinde, sorumluluk sahibi Vanlı kimliğimle yazarak üniversitemizin ve şehrimizin tarihine not düşmek istiyorum.

Bildiğiniz gibi Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, sadece Van'ın değil, bütün Doğu'nun kalkınmasına, Doğu'da eğitim öğretimin yaygınlaştırılmasına, büyük önem veren Mustafa Kemal Atatürk,  "Modern Van ve Van'da Üniversite Projesi" çevresinde her yönüyle modern/çağdaş bir Van kenti yaratmak üzere 1937'de şehrimize bölge üniversitesi kurulması  talimatının gereği uzun yıllar yerine getirilmemiştir. Atatürk'ün vefatı sonrası Van'ın üniversite hakkı gasp edilerek başka bir şehrimize verilmiştir. Ancak Vanlılar üniversite beklentilerinden vazgeçmemiştir. Üniversite kurulması için saygı ve minnetle andığımız Vanlı büyüklerimiz  uzun yıllar mücadele vermişler. Bu mücadele ve emekler sonucunda 1982 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) kurulmuştur. O nedenle geçmişi tarihe uzanan, Cumhuriyet  hedefi olan Van YYÜ bir günde kurulmuş sıradan bir üniversite değildir. Kuruluşundan bugüne kadar geçen 37 yıllık süre içinde üniversitemizi 7 Rektör yönetmiştir. Rektörlerimizin her biri idarecilik bilgi birikimleri, bilimsel  vizyonları ölçüsünde katkı sunmaya çalışmışlardır. Üniversitelerarası akademik başarı  yayın sıralaması ve öğrenci tercihlerinde  Van YYÜ'nün   bugünkü durumu ortadadır!

 

Sayın Hocam,

Van'ın 81 yıllık bağımsız, tarafsız, özgür gazetesi Vansesi ve sorumlu yazı işleri müdürü olarak 37 yıl sonra olsa da, Van YYÜ'nün liyakat, ehliyet, bilgi, birikim ve vizyon sahibi Vanlı Rektör tarafından yönetilmesinin zamanın geldiğini "Yeni Rektör Vanlı Olsun"  manşet haberimiz ve köşe yazılarımızla Türkiye ve Van'ın gündemine taşıdık. Korku duvarlarını yıkarak Vanlıların özlemine öncülük yaptık.  Siyasi parti temsilcileri, meslek odaları, STK'ları, iş insanlarımız da takdire şayan onurlu duruş sergileyerek gazetemize  yaptıkları  açıklamalarla  tarihi önerimize destek verdiler. Vanlıların ortak beklentisine ilgi gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) tarafından 45'e yakın Rektör adayı arasından kendisine sunulan isimler içinden  Vanlı olarak şahsınızı bu göreve layık gördü. Vanlıların güç birliğiyle Van YYÜ tarihinde bir ilk gerçekleşmiş oldu. Rektörlük atamanız  şahsınız kadar,  Vanlılar için de özel anlam ve değer taşımaktadır.

 

Sayın Hocam,

Bilim insanı olma yolunda ilk adım attığınız memleketinizin üniversitesini artık siz yöneteceksiniz. Göreviniz kutsal, sorumluluğunuz büyüktür.  Yaşınızın genç olması, çalışma azminiz, vizyonunuz, Van'a karşı duyduğunuz derin sevgi ve sorumluluğun yanı sıra liyakat ehliyet sahibi akademisyenlerden oluşturacağınız çalışma ekibinizle iz bırakan işler yapacağınıza inanıyorum. Çoğulcu, özgürlükçü, demokratik ve sosyal adalete öncelik veren yaşam geleneğine uygun evrensel akademik   atılımlar başlatacağınızı düşünüyorum. Başarılı olma dışında hiçbir seçeneği kabul etmeyeceğinizi, olumsuz beklenti içinde olanları galebe çalacağınızı biliyorum.

 Sayın Hocam,

 Atama ile geldiğiniz için hiçbir kimseye diyet borcunuz yoktur. Bu avantajınızı ve siyasi birikiminizi kullanarak üniversitemize güç katın.  Van YYÜ'ye çağ atlatmak için ulusal ve evrensel hedefler ortaya koyun. Yönetim organizasyonunu, her türlü atama ve terfilerde ehliyet, liyakati esas alın.  Yerelleşme tuzağına düşmeden dünyanın ve Türkiye'nin saygın üniversiteleri, bilim insanlarıyla, sanatçılarıyla ortak çalışmalar yürütün. Üniversitede özgür, huzur veren akademik ve idari çalışma iklimi oluşturun. Cesur, kararlı, adaletli, vicdanlı olun. Radikal kararlar almaktan  çekinmeyin. Üniversitemizi yetkin olduğu alanlarda iddialı hale getirin. Van YYÜ, köşe bucakta kalmış vasat adamların, kadro ve ünvan alarak istihdam edileceği yer olmamalıdır. Parlak fikirleri, orijinal projeleri, cazip girişimleri teşvik ederek destekleyin. Bilgi, birikimi, önerisi olan herkesten yararlanın. Tercih edilen, iş bulan öğrenciler mezun edin. Öğrenci profilini renklendirmeye sayısını artırmaya çalışın.  Nicelikten çok niteliğe önem verin. Üniversitede dengeleri bozan imtiyazlara son verin. Üniversitemizi siyasilerin, cemaatlerin, çıkar gruplarının, karanlık odakların kullanmasına izin vermeyin. Şehrimizde ve Van dışında yaşayan, gelecek vadeden donanımlı, başarılı idealist bilim insanı gençlerimize sahip çıkarak farkındalık yaratın. 

 

Sayın Hocam,

Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi üniversitemiz, şehrimiz ve bölge insanımız için çok büyük  öneme sahiptir. Tıp Fakültesi Hastanesinin öğretim elemanı, yardımcı sağlık personeli, fiziki  ve teknik ihtiyaçlarını gidererek sorunlarını çözün. İhtiyaç duyulan yeni bölümlerin açılmasına destek verin.  Kronikleşmiş sorunlara neşter vurun.

 

Sayın Hocam,

Birilerine kadro ve unvan sağlamak amacıyla kurulan, ancak tabelası dışında öğrencisi, hocası ve işlevi olmayan kişiye özel fakülteleri, araştırma merkezlerini düzenlemeye tabi tutarak ya işlev kazandırın veya kapatın. Bilim üretenle üretmeyeni bir tutmayın.  30 bin gencin bulunduğu üniversitede spora, sanata, kültüre özel önem vererek yeni yapılanma gerçekleştirin. Edremit, Gevaş bölgesinde gelecekte ikinci devlet üniversitesine altyapı oluşturacak  hazineye ait yerleşke arsası edinin. Kazım Karabekir Caddesi eski araştırma hastanesi yerindeki arsanızda misafirhane, toplantı ve sergi salonları, kafeterya ve restoranı olan, şehirle üniversiteyi buluşturan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Evi inşa edin. Şimdiye kadar Van'a beklenen yararı olmayan Devlet Türk Müziği Konservatuarını gerçek misyonuna kavuşturun. Üniversite de eksikliği hissedilen Van Kültürü ve Tarihi Araştırmalar Merkezi ve Türk-Ermeni Araştırmalar Merkezi gibi birimler açın. Zeve yerleşkesini ağaçlandırarak yeşille büründürün.

 

Sayın Hocam,

Tüm ihaleleri, her türlü alım- satım, kiralama işlerini ilan yoluyla şeffaf yöntemlerle yapın.  Yolsuzluk, haksızlık iddia ve şikâyetleri önemseyerek üzerine gidin. Devletimizin, milletimizin kaynaklarının israf  ve talan edilmesine fırsat  vermeyin. İhalesi ve yapımı hakkında  çeşitli  iddialar ileri sürülen, açılışı yılan hikayesine dönen Ferit Melen Merkez Kütüphanesi ile ilgili araştırma başlatarak soncunu kamuoyu ile paylaşın. Denetim ve kontrol mekanizmalarını ciddiyetle çalıştırın.

 

Sayın Hocam,

Vanlıların şahsınızda üniversitemizden beklentileri büyüktür.

Toplumsal heyecan ve  motivasyon yaratarak şehrimizin önünü açın. Bilimin gücü ve aydınlığında şehrimizi  geleceğe taşıyın. Mesaisi Zeve yerleşkesi ve lojmanlar arasında geçen,  şehirle iletişimi olmayan akademik anlayışa son verin. Şehrimizin sorunlarının tespiti ve çözümünde üniversitemizin saygın hocalarının sahada aktif olarak bulunmasını sağlayın.  Şehir ve Vanlılar ile barışık, iş dünyası ve halkın arasında olan, anlamsız kibir ve gurur takıntıdan arınan, ülkemizin ve şehrimizin dertlerini dert edinen, sevinçlerini paylaşan,  aidiyet duygusuna sahip akademik topluluğu görmeyi arzuluyoruz.

 

Sayın Hocam,

Vanlı Rektör olarak sizinle bir ilki  yaşayacağız. Vanlılar çağdaş bilim yuvası olan üniversitelerinin akademik başarısıyla gurur duymak, heyecanlanmak istiyor. Evrensel geçerliliği olan, evrensel gerçekleri araştıran misyon ve vizyona sahip, özgür ve özerk üniversite görmek en büyük arzumuzdur. Gözleri üzerinizde olan Vanlıları ve  sizleri  bu göreve layık görenleri yanıltmayarak topluma mal olacağınıza eminim.

 

Sayın Hocam,

Van YYÜ'yü; akademik ve idari personelin, öğrencilerin, Van'ı temsil edenlerin ve Vanlıların el birliğiyle; evrensel üniversiteler kuralları çerçevesinde ulusal ve uluslararası boyuta taşımak için azimle çalışmak gerekiyor. Çalışmalarınızda  sizi içtenlikle desteklerken yakın takipçiniz  olacağız. Yeri geldiğinde eleştirmekten, uyarmaktan  geri kalmayacağız. Bu duygu ve düşüncelerle görevinizin ülkemize, memleketimize ve üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum.

Yorumlar 3
Defne 15 Nisan 2023 23:36

Tam tersi oldu

Defne 15 Nisan 2023 23:36

Tam tersi oldu

Kadir 09 Ocak 2023 18:49

Kime söylüyorsun.

Yazarın Diğer Yazıları