İkram Kali

İskele'nin gizemi

İkram Kali

Denizi, iskelesi, sahili olan şehrin insanı olmak ayrıcalıktır. İskele; büyük ve derin suyla  iç içe dostça yaşamak, mavi renge  yakın olmak, enginlere yelken açmak, geleni karşılamak gideni uğurlamak, hüzün ve sevinci rıhtımda tatmaktır.

Her Vanlı için çok şey ifade eder İskele.

İskele deyince...

1915’te teknelerle ve gemilerle Van’dan hicret etmek zorunda kalan Vanlıların dönüşü olmayan hüzünlü  ayrılıklarının  tanığıdır İskele.

Karayolu ulaşımının olmadığı 1940’lu yıllara kadar Van'ın  ulaşımını sağlayan  kayıkların, gemilerin sığınağıdır İskele.

Geçmişte iki yanı kavak ağaçlarıyla bezenen, kenarındaki su kanallarından billur gibi kehriz suları akan, şehrimizi ve   insanları  Van Gölü ile buluşturan 7 Km’lik caddenin adıdır İskele.

İkinisan, Erek, Tatvan gemilerinin tahta iskeleye yanaşarak demir attı,  garibanların, oduncuların, şık erkek ve kadın yolcuların anılarıdır İskele.

Gölde eğlenceli göl buluşmaları sonrası Toprak Mahsulleri Ofisi siloları  önüne serili doğal kumsalda güneşlenmeye duyulan  özlemdir  İskele.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, yağlı direk, yüzme yarışları,  günün şerefine gemilerle bedava göl turuna ve kavaklık sahilinde piknik yapmaya akın eden aileleri yeridir İskele.

Yaz tatillerinde gün boyu gölün sodalı sularında doya doya yüzerek saçları altın sarısına dönen sevimli çılgın  çocukların mekânıdır  İskele.

Söğüt ağacının  yanındaki çeşmeden kana kana su içmek, duraktaki kerpiç kahvede tahta masa ve sandalyede  çay içilip otobüs, minibüs  beklemek paran cepten çalınmışsa yaya yola düşmektir İskele.

Van Kalesi’ni, Erek Dağı’nı, Toprakkale'yi  tek fotoğraf karesinde buluşturmaktır İskele.  

Karadenizli Hasan Dayı’nın sahile nazır çay bahçesi, balıkçı tekneleri, sahil gazinosu, Van  amatör futbolunda yeşil-mavi sevdanın adıdır  İskele.

Van şehrini önünüze seren eskinin sahil kasabası bugünün mahallesidir İskele.

Van Denizi’nin ön sözüdür İskele.

Van denizinin kimi zaman taşıp coşarak karayla kopardığı, kimi zaman da çekilerek yapa yalnız bıraktığı adrestir İskele.

Âşıkların ele ele olduğu, gelinleri ve damatların sahilinde mutluluk huzur andı içtiği,  yaşlıların huzur bulduğu, insanların doluştuğu, görkemiyle güneşin vedalaştığı gün batımdır İskele.

Türkiye ile İran'ı yüksek deniz üzerinden birbirine bağlayarak yakınlaştıran,   tren vagonlarıyla hasretle feribotlarla kucaklaşmasıdır İskele.

Manidir, şarkıdır, türküdür, şiirdir,  acı tatlı anılardır İskele.

Özetle, İskele yalnız iskele  değildir.

Aziz şehrimizin  değerdir İskele.
 

 

 

İskele’de neler oluyor?!

1994-95 yıllarında Van Gölü yüzeyinde meydana gelen  yükselme sonucu kıyılar, sahiller, yollar, yerleşim yerleri gibi feribot iskelesi, rıhtım ve çevresi de sular altında kaldı.  Yükselen suları engellemek üzere feribot iskelesi ve sahiline dev kayalar dökülerek set çekildi. Bu arada iskele seviyesi ve iskele demiryolu bağlantısı 80  cm yükseltildi. Yükselme sonrası  İskele sahili de doğal görünümünü kaybetti.  Göl suyu normal seviyesine çekilince kayalar ortada kaldı.  Valilik öncülüğünde Çevre ve Koruma Vakfı, İl Özel İdaresi, belediye ve kamu kurumlarının ortak çalışmasıyla kayaların üstü doldurularak kayalık alan sahil yoluna ve ağaçlandırılarak oturuma bankları, kamelyalar ve çocuk oyun bölümüyle  ilgi gören  parka dönüştürüldü.  

Geçen hafta İskele sahilindeki bu parkta…

Yetkililer tarafından  aydınlatıcı ve bilgilendirici tek bir açıklama yapmadan, ağaçları söküldü, oturma bankları, barka iş yerleri kaldırılarak dozerlerle hafriyat çalışması başlatıldı.  Görenler  şaşırdı. Üzüntü yaratarak tepkilere neden olan çalışma Vanlıların kafasında soru işaretleri doğurdu.

Bizde tepki gösterdik.

Vanlıların soluklandığı İskele sahil yolu ve parkında yapılan çalışmalar hakkında yetkilileri acilen açıklama yapmaya davet ettik. Sosyal medya hesabımızdan yaptığımız  çağrımıza yanıt veren AK Parti MKYK Üyesi ve Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar,” …Lojistik alan genişletmesi kapsamında sahil kapatılmıyor, aksine genişletiliyor ve güzelleştiriliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız bu eksiği kapatmak adına ciddi bir proje yaptı ve denize dolgu yapılarak yeni alanlar kazandırılacak. Proje uygulanırken bu esnada çevreye ciddi risk arz eden ve iskele sahilini resmen işgal etmiş olan kaçak yapılarda temizlenmiş olacak. Halkımız endişe etmesin bu mekânlar bozulmayacak aksine daha da güzelleştirilecek” dedi.

Bu açıklamayla yetinmedik.

TCDD Malatya 5. Bölge Müdürlüğü ve Tatvan Gar Müdürlüğü yetkilileriyle telefonda görüşerek Vanlıların endişelerini aktararak başlatılan çalışmalar hakkında bilgi alarak  halkı aydınlatacak bilgilendirmenin neden yapılmadığını sorduk.

Herkesin projeden,  başlayan çalışmalardan bilgisinin olduğunu kaydeden yetkililer şunları söyledi: “Tatvan’da 4 bin ton kapasiteli Türkiye’nin en büyük iki feribotu yapıldı. Feribotların yüksekliğine göre gölde derinlik olması gerekiyor yoksa karaya oturur. Feribotlara Van iskelesinde yanaşma iskelelerinin biri daha önce yapıldı. İkincisi bu yıl yapılacak. Proje bu yıl bitebilir. Proje kapsamında giden- gelen yolculara hizmet verecek iki katlı modern bekleme salonları da olacak. Bu proje feribotların yapımıyla birilikte 2011 yılında genel müdürlüğümüzce ihale edildi. Yüklenici ÖZATA Tersanecilik firması iskele, rıhtım yenilemesi ve iskele bağlantılı 4 yeni demiryolunun dolgu çalışmalarına başladı. Van Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü de proje alandaki parktaki ağaçları, bankları sökerek değerlendirmek üzere taşıdı. Belediye proje bittikten sonra aynı yerde daha güzel yeni park düzenlemesi yapabilir. Çalışmalar nedeniyle sözleşmelerini feshederek kaldırdığımız ve mahkemelik olduğumuz sahilde çirkin görünüm yaratan baraka sahipleri algı yaratarak kamuoyunu yanlış bilgilendiriyor. Projeyle İskele sahili daha güzel görünüme kavuşacak. Bütün yetkililerin projeden,  başlayan çalışmadan bilgisi var.”

Anlatılanlar ışığında ortaya çıkacak İskele sahilini birlikte  göreceğiz.

 

 

Çalışmalar öncesi bilgilendirme neden yapılmadı!

İskele sahil ve parkında  kara propagandaya, spekülasyonlara açık olan  çalışma öncesi bilgi sahibi olduğu belirtilen yetkililerin bilgilendirmeye önem vermemesi  düşündürücüdür.  

Van'ın gezi ve dinlenme alanlarından İskele sahilinde tepki yaratan çalışmalar öncesi Van Valiliği, TCDD Basın Müşavirliği, Van Büyükşehir yetkilileri   vatandaşları zamanında  bilgilendirerek aydınlatması gerekirdi. Zira vatandaşın  bilgi edinmek yasal hakkıdır. Ancak Vanlılar yok sayılarak açıklama gereği duyulmadı! Vanlılar da gördüklerine, duyduklarına itibar etti.

Yapılacak iş, proje ne denli önemli, önemli olursa olsun, halkla ilişkiler, bilgilendirme es geçilmemesi gerekirdi. Demokratik yaşama düzenine sahip ülkelerde kamu kuruluşları topluma karşı sorumlu ve saygılı bir yönetsel davranış içinde olmanın gereği  halkla ilişkilere önem verirler. Yaptıkları çalışmalara ve  insanlara değer veren ciddi kurumlar dünyanın her yerinde böyle yapıyorlar.

İskele de yaşanan  kusur ve eksiklik budur.

Yazarın Diğer Yazıları