İkram Kali

Van'da güzel şeyler oluyor

İkram Kali

Ağaç yapraklarının sararmaya, sarının farklı tonlarının doğaya tablo gibi hâkim olmaya başladığı, elvedaların yoğunlaştığı, şairlerin, ressamların, fotoğraf tutkunlarının gözlediği hazan-hüzün mevsiminin başlangıcı olan Eylül ayındayız.

 

Her mevsim farklı güzelliklere bürünen Van'ımızda Eylül ayı bir başka güzel olur. Bu yıl Eylül ayına farklı girdik.

 

Ortak öngörüler, çabalar, huzur ve güven ortamıyla birlikte güzel şeyler Eylül ayında yüzünü göstermeye başladı.

 

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Nisan ayında Van'da bulunan tüm medeniyetlerin tarihi eserleri bizimdir, insanlığın ortak malıdır yaklaşımıyla Akdamar Adası'na Van Büyükşehir Belediyesi Van Kanalizasyon ve Su İdaresi (VASKI) tarafından hazırlanan projeyle Van Gölü'nün altına 3.8 kilometre boru döşenerek içme suyu götürüleceğini açıkladı. Temmuz ayında başlayan çalışmalar devam ediyor.

Bir hatırlatma yaparak devam edelim:

 

Şimdi elinizi vicdanınıza bırakın. Van'da eski sokakların adlarını ideolojik yaklaşımla değiştiren,  buna karşılık Ermeni bulunmayan sokaklara Ermenice tabelalar asan, heyetle gittikleri Ermenistan'da bir toplantıda "Emanetlerinizin bekçisiyiz!" diyen belediye anlayışımı başarılı ve insani mi,  yoksa Ermeni kilisesinin de yer aldığı, susuzluktan kurumaya yüz tutan badem ağaçlarının bulunduğu Akdamar Adası'na özel projeyle can suyu götürecek mevcut (kayyum) belediye mi?

 

Takdir sizindir

 

Dağlık Karabağ dâhil Ermenilerin işgalindeki Azeri topraklarının iade edilmesini, 'Ermeni Soykırımı'ndan vazgeçilmesini isteyen, 1991 yılından buyana sınır kapıları kapalı olan ve diplomatik ilişki kurmayan Türkiye'ye Ermenistan'ın Başbakanı Nikol Paşinyan, Haziran ayında basın üzerinden mesaj göndererek ön koşulsuz diplomatik ilişkiler kurmaya hazır olduklarını söyledi.

 

Dün de üç yıl aradan sonra Akdamar Kilisesi'nde İstanbul ve bazı illerdeki Ermeni vatandaşlarımızın ve Ermenistan ile yurt dışından Ermenilerin katılımıyla ayin düzenledi.

 

Su projesi ve ayin ile başarılı tanıtım yapılarak Van'a dikkat çekildi. Diğer taraftan Amerika ile sıkıntılı dönem geçiren Türkiye diplomasisinin eli su projesi ve ayin ile güçlendirildi. 

 

Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan da 2 bin kişilik kardeşlik sofrası etrafında Türkleri, Ermenileri, Kürtleri toplayarak çabalara katkı sağladı.

 

Valilik, belediyeler bu işleri, organizasyonları Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin izinleri ve ulusal politika anlayışı çerçevesinde gerçekleştirmektedir.

 

Bunlar yapılırken bizlerde ortak geleceğimizi mahveden Ermeni çetelerinin ihanetlerini, dış güçlerle işbirlikçiliklerini, isyanları, 1915'te Birinci Dünya Savaşı sırasında Van'da yapılan katliamları, yakıp-yıkmaları, derin acıları, Zeve, Çavuşaoğlu Samanlığını unutmadık unutmuyoruz. Onurlu diyaloğun yararlı olduğu biliyoruz.

Eylül ayının ilk haftasında önemli bir başka organizasyona daha ev sahipliği yaptı Van.  İftiralara, yalanlara, kara propaganda kampanyalarına, algı yaratılmasına rağmen on binlerce genç farklı şehirlerden Van'a gelerek 22 ünlü sanatçının, müzik gruplarının, müzisyenlerin sahne aldığı "Gezginfest Van" festivalinde buluştu.

 

Kentimizde düzenlenen bir etkinlik için sıradan bir sanatçıyı çoğu zaman getirmekte zorlanan Van'ın festivalde 22 ünlü sanatçıyı üç gün boyunca başarıyla ağırlaması önemlidir.

 

Festival ile sanat dünyasına, farklı yerleri gezmeyi-görmeyi sevenlere, gezginlere, macera severlere ve turizm camiasına "Doğunun İncisi Van'a mutlaka gelin, Van'ı mutlaka görün" mesajları verildi. 

 

Ayrıca Van'ın klip, filim, dizi, belgesel çekimlerine uygun eşsiz doğal ve tarihi mekanlara sahip olduğunu gösterme, anlatma imkanı oldu. Van'ı bugüne kadar görmeyenlerin zihinlerinde merak yaratıldı.

 

Ulusal yazılı ve görsel basında Van ve festival ile ilgili yüzlerce tanıtıcı haber, köşe yazısı yer aldı.

 

Aylardır Van konuşuluyor.

 

Bana göre Van'ın son dönemlerdeki en etkili tanıtımı festival sayesinde yapıldı. Van'a karşı oluşan/oluşturulan önyargılar, algılar da bu festivalle bir ölçüde kırıldı.

 

Van, gençlerle yol almalıdır. Van, gençleri önemseyerek, anlayarak, kucaklayarak başarabilir. Van gençlerle el ele vererek hedeflerine ulaşabilir. Van, gençlerle toplumsal hayalleri gerçekleştirebilir.

 

Gençlerle Van başka bir güzeldir.

 

Bitmedi.

Eylül ayını heyecan, umut ayına dönüştürme çabaları devam ediyor.

 

Doğası, ceviz bahçeleri, balı ve alabalık tesisleriyle ünlü "Dağlar Arasındaki Saklı Cennet" olarak bilinen Çatak ilçemizde 12-16 Eylül tarihleri arasında Çatak Kaymakamlığı ve Belediyesi (kayyum) işbirliğiyle Türkiye Rafting Şampiyonası'nın üçüncü ayağı gerçekleştirilecek. Onlarca rafting tutkunu Van'a gelecek.

 

Van ve ilçeleri artık sanat, spor ve doğal güzelliklerle farkındalık yaratarak gündeme geliyor.

 

Dostlar...

 

Bu zorlu işler öyle içi boş popülist sözlerle, takıntılarla, ön yargılarla, ideolojik söylemlerle inanın olmuyor. Bu işler emekle, yürekle, inançla, çabalarla, birlik ve beraberliklerle oluyor.

 

Van özlemini çektiği huzur, heyecan ve umut veren günler yaşıyor. Yaşatanlara ve yaşayanlara helal olsun.

Yazarın Diğer Yazıları