Rıdvan Can

Atatürk Şehir Stadı'nın yeri değiştirilmemeli

Rıdvan Can

B.Vanspor ve Van amatör spor kulüplerinin futbol oynayacakları bir statları yok. Daha doğrusu taraftar olarak gönül verdikleri takımlarını izleyebilecekleri stada sahip değiller. B.Vanspor camiası olarak başarı B.Vanspor'un yakınından geçmedi. Sportif alanda resmen dibe vurdu.  Yaşanan depremler sonrası Atatürk Şehir Stadı, ağır hasar raporu verilmesine rağmen taraftarlar için köhne, bakımsız ve sorunlu bile olsa sımsıcak bir yuvaydı. Taraftarları maçlarda takımlarını ağır hasarlı bir stadyumda,  spor kriterlerine,  güvenliğine uymayan ortamda bile 90 dakika destekliyorlardı. Stadın geleceğine yön verenlere sesleniyorum. Tamam, şuna sonuna katılıyoruz ve samimiyetinize inanıyoruz. Bu stat artık miadını doldurmuş, betonları dökülmüş kolunlar incelmiş, zemini de bozuk olabilir fakat yenilenebilir. 
Yöneticiler olarak sizler de iyi niyetlisiniz ve daha iyisini, daha modernini halka sunmak istiyorsunuz da fakat stat için belirlenen yerin bugünkü sosyal gerçekler göz önüne alındığında doğru olduğuna inanmıyorum. Yer doğru bir tercih mi acaba? Atatürk stadının şimdiki yeri tribünleri yıkılıp İnaönü stadı gibi yenilenemez miydi?  Ama bunun yolu böyle olmamalı. Şimdi ne olacak? Köklü takımımızın taraftarı nereye sığınacaklar? Bostaniçi'ne gidip gelmek tek kelimeyle "zulüm" olacak. İnsanların oraya her hafta sonu gitmesini beklemek hayalciliktir. Bu insanlar şimdiki stada zar zor gelirken, şehir merkezinden uzakta yapılacak yeni stada hangi imkanlarla, nasıl gidecekler?
Atatürk stadı yıkılacak ve yenisi yapılacak. Bunlar kısa vadede olacak işler değil. Nereden bakarsanız bakın, yıllarca sürecek işler. O yüzden Atatürk Şehir Stadı'na alternatif bir stat olmadan, asla bu işlere girilmemeli.  Neden ikinci stadımız olmasın? Vanlı futbolseverler spor adamaları imar planında söz sahibi ve ortak sorumluluğu olan Van belediyesi bu yanlışa karşı çıkmalılar. Eğer eldeki imkânlar kaybedilirse, bir daha asla geri alınamayabilir. Ben şuna inanıyorum bugün asıl sorun bu ilin sporunu bitiren spor adına bir yerleri işgal eden, üretmeyen, sadece kendi koltuklarını, çevrelerini bir yerlerde tutmaya çalışan yöneticileridir. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın misali. 
Evet, yıllarca Vanspor ve Van'daki Amatör futbol takımlarına hizmet veren ve mülkiyeti Gençlik ve Spor'a ait olan Atatürk Şehir Stadı ve stadının arkasında bulunan amatör lig maçlarının oynandığı çim saha yaşanan deprem sonrası kullanılması nedeniyle hizmet dışı kalmıştır. Van gibi Büyükşehir unvanı almış bir kentin futbolunu Sanayi Sitesi ve İŞGEM olmak üzere sadece iki amatör sahaya mahkûm edenlerin vicdanı rahat mı? Belediyenin, Özel İdare'nin asli görevleri arasında şehrin farklı yerlerine gençlerin, çocukların ihtiyacı olan spor alanları, spor sahaları ve spor kompleksleri yapmak yok mudur?  Bütçeler hazırlanırken bu ihtiyaç neden göz ardı edilir ki?  Ama spor dernekleri de bunu neden sormaz? Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün ise sadece kendi bünyesindeki spor dallarına önem vermesi nasıl izah edilebilir?
Bugün koca Van genelinde B.Vanspor başta olmak üzere amatör spor kulüplerinin sayısı 
toplam 21'dir.  Bu takımlarımız yokluklar, ilgisizlik içinde futbol oynamaya ayakta durmaya çalışmaktadırlar. 
B.Vanspor'un halen maçlarını oynadığı ağır hasarlı Atatürk stadı ise yakın bir zamanda yıkılacağı ve yerine Hükümet Konağı, park yapılacağı söyleniyor.
Büyükşehir unvanını kazanan ilimizde ne yazık ki yeterli futbol tesis yok. 
Çok ilginçtir ki, spor kulüpleri, dernekleri de başlarını kuma gönmüş.  Bir dernek yetkilisi ve en önemlisi bu stadın yerini niye değişiyorsunuz demiyor? 
Spor dernekleri,  spor adına ahkam kesenler,  dernekleri babalarının malı gibi görenler, futbol denilince ben her şeyi bilirim diyenler, futbolu sadece kişisel rant aracı görenler nerdesiniz?  Sizin görüşünüz, düşünceniz, sormluluğunuz yok mu? 

Yazarın Diğer Yazıları