Rıdvan Can

Kongre gelip-çattı

Rıdvan Can

Günahıyla, sevabıyla bir yönetim dönemini daha geride bırakıyoruz. Geride kalan 17 haftalık döneme baktığımızda ligin ilk devresinde yönetim hatalarının, başarısızlıkların yaşandığı açık ve net ortada  neticede yapılan harcamalara ve desteklere karşın Van Büyükşehir Belediyespor kulüp yönetimi geçen süre içinde bir arpa boyu yol alamamıştır. Aslında söyleyecek fazla bir şey yok. Her şey gün ışığı gibi ortada her sezon başında gerek futbolcu gerekse hoca transferlerinde adeta rekor kıran yönetimler başarısız oldular.

 

Mevcut Yönetim Başarısız Oldu

Yönetimin büyük oranda yenileneceği bu kongrede bu yenilenme ile beraber hedefi de yenilenecek mi? Profesyonel ligde Van'ı temsil eden temsilcimiz Van büyükşehir Belediyespor'un yarın yapılacak kongresi merakla bekleniyor. Sezon başında kayyumun, iş adamlarının Van halkının, taraftarların ve basının büyük desteğini arkasına alan Abdullah Çalım başkanlığındaki kulüp yönetimi maalesef beklentilerin altında kalarak kendilerine güvenenleri hayal kırıklığına uğrattılar.

 

Vansesi Gazetesi yazı işleri müdürümüz ve geçmişte Vanspor kulübünde basın sözcülüğü görevinde bulunarak, başarılı bir yönetim sergileyen İkram Kali, ile birlikte Vansesi Gazetesinin spor sayfasında Vanspor kulübünün nasıl yönetileceğini ve nasıl idare edilebileceğini defalarca dile getirdik. Ama söylediklerimiz ve yazdıklarımızı dikkate almayan kulüp yöneticileri kafalarına göre sistematik bir şablon ve evrensel kulüp değerlerinden dem vurup hiç bir şey yapmadan başarısız bir yönetim sergilediler. Vanspor'u profesyonelce ve kurumsal mantık içerisin de yönetmek; elbette potansiyeli ve donanımları yüksek kişilerle olabilecek bir olgudur. Bu kulübü patron mantığıyla yöneteceğim derseniz, çok hata yaparsınız. Profesyonelleşmek sadece saha da yeteneklerini sergileyenlerin önüne konulan bir sıfat demek değildir.

 

Kolay Değil Vanspor'u Yönetmek

Kolay değil, Vanspor'u yönetmek. 'Ateşten gömlektir' dersek yeridir. Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan vekili Sayın Murat Zorluoğlu'nun Van için büyük bir şans olduğunu her daim dile getiriyoruz. Özellikle Van Şehir stadyumu konusunda önemli bir başarıya imza atarak Van halkının takdirini kazanmış oldu. Tek dileğimiz Sayın Zorluoğlu'dan Van Büyükşehir Belediyespor'un geleceğine yön verecek olan isimleri profesyonel kişilerden oluşturması. Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sayın Murat Zorluoğlu'nun öncülüğünde Van'a yakışır bir kongre olacağına inanıyorum.

 

Geçmişte bu kulüpte yönetim kurulu başkanlığı ve yöneticilik yapmış önemli bir isimden örnek vereyim. Van sporun 2'nci lig den 1'nci lige(süper lig) çıkma başarısı gösteren ekibin başında bulunan bu başarı da çok emeği olan eski (VATBO) başkanı iş adamı Feridun Irak, Vanspor'un üst liglere çıkmasında önemli işler yaparak yönetim anlamında inanmış bir ekip oluşturarak Van halkına tarihi zafer yaşatarak Vanspor'u düştüğü sezonun hemen ardından tekrar 1'nci lige çıkarma başarısı gösterdi.

 

Siyaseti futbolla uzak tutmak lazım

Van Büyükşehir Belediyespor kulübünün yapılacak kongresin de, eğer yeni bir yönetim kurulu oluşturulacaksa bu yönetim, siyaseti dışarıda tutarak; taraftarı, basını ve en önemlisi halkı yanına almalıdır. Bütün çalışmalarını doğru adımlar atarak yapmalıdır. Kongrenin başarılı olmasını yürekten diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları