Rıdvan Can

Maçı mı yazalım, hakemleri mi?

Rıdvan Can

Pazar günü zirve mücadelesi veren temsilcimiz Van Büyükşehir Belediyespor ile Pazarspor'un maçı belki de sezona damga vuran maçların en önemlisiydi. Van Atatürk Şehir Stadyumu'nda puan mücadelesi veren iki takım kozlarını paylaşmak için sahaya çıktı. Temsilcimiz B.B.Vanspor, geçen hafta Turgutluspor deplasmanında aldığı farklı galibiyetin morali ile Pazarspor ise kendi evinde mağlup olmanın demoralizesyonuyla maça çıktı.

Van Büyükşehir Belediyespor taraftarının müthiş desteğiyle maça başladı. Her şey temsilcimizin lehineydi. Fakat hesaba katmadığı hakemlerdi. Hakemler diyorum çünkü alınan 4-0'lık mağlubiyetin önüne geçti 25.dakikadan itibaren Van adına skandal kararlar vermeye başladılar. Evet, maalesef hakemler tercih haklarını Pazaspor lehine kullandı. Hakemlerin yanlı tutumu tribünleri dolduran binlerce taraftarıda saha içinde mücadele veren futbolcularımızın da adeta kimyasını bozdu. Gelelim 25. Dakikada penaltı ve kırmızı kartın nasıl geri çevrildiğine ben yıllardır sporun içinde olan biri olarak birçok kez hakem hataları gördüm ama ilk kez böyle bir hakem tiyatrosu ile karşılaştım dersem yeridir. Maçın kırılma noktası 25.dakikada Emrah Tacir'in Pazarspor kalesine gönderdiği topa eliyle müdahale ederek golü önleyen pozisyondu. Kale içinde herkesin gözü önünde olan bu pozisyonu hakem nasıl görmezden gelir anlamış değilim. Filelere giden topa eliyle müdahaleden dolayı orta hakem penaltı veriyor sonra kırmızı kart gösteriyor. Burada devreye dördüncü hakem giriyor ve bizim bulunduğumuz tribünlere bakarak orta hakeme koşuyor penaltı ve kırmızı kart pozisyonunu orta hakemle ne konuştuğunu bilemiyoruz verilen bu penaltı ve kırmızı kart kararını geri çevirerek iptal ettiriyor. İşte bu dakikadan itibaren Van Büyükşehir Belediyespor olumsuz etkilendi. Pazarspor ise moral ve motivasyonunu yükseltti.

Hakemin bu kararının ardından oyundan düşen Van Büyükşehir Belediyespor'un savunmada yaptığı kademe hatası ve yediğimiz gol adeta bizim takımı bitirdi. Bu durum hakemin kötü yönetimi ve özellikle hakemlik mesleği açısından yüz karası olmuştur. Bu kötü yönetim taraftarı da çileden çıkardı. Böyle bir karar olamaz önce veriyorsun bekliyorsun sonra etki altına kalıp kararını değiştiriyorsun. Böyle hakemlik olur mu? Pazarspor lehine olacak şekilde köşe atışı veriyorsun yok böyle bir şey. Bu kararın ardından taraftarlar tribünlerde futbolcular ise sahada isyan bayrağını çekti. Kim ne derse desin bu ağır mağlubiyetin ardından söyleyeceğim tek şey var ben bu hakemleri Allah'a havale ediyorum. Maçı izleyen tüm taraftarlar ve o penaltı pozisyonunu görenler benimle hem fikirdirler.

Hakem tamam ya takım nasıl oynadı ona gelelim: Maça iyi başladık ama ilk 20 dakikalık bölümde Pazarspor özellikle sol kanattan hızlı çıkışları ile kalemize geldi. Yazımın başında da belirttiğim gibi maçın kopma noktası 25.dakikada Emrah Tacir'in pozisyonuydu. Burada hakemlerin art niyetli ve yanlı tutumu açık şekilde ortaya çıktı. Önce verilen daha sonra iptal edilen penaltı ve kırmız kart Van Büyükşehir Belediyespor futbolcularının oyun motivasyonunu bozdu. İlk yarıyı 1-0 yenik kapayan Kırmızı-siyahlılar ikinci yarıda ilk yarıya nazaran Pazarspor kalesinde daha çok görünmeye başladı. Bulduğu her pozisyonu cömertçe harcaması rakibin iştahını kabarttı savunmada yapılan bireysel hatalar kalemizde peş peşe gollere neden oldu. Futbol her ne kadar 3 ihtimalli olsa da alınan 4-0'lık farklı mağlubiyet Van'a hiç yakışmadı. Hele Ali Kuleli'nin kaçırdığı penaltı farklı mağlubiyetin diğer bir etkeni oldu.    

Van Büyükşehir Belediyespor'un elinde bulunan bu kadro daha da iyi değerlendirilebilir. İçlerinde çok değerli kaliteli ve yetenekli oyuncular var. İnanıyorum ki, devre arası yapılacak birkaç transferle ve ince bir dokunuşla bu takım çizgisini yukarılara çekerek iyi sonuçlar alacaktır. Pazarspor karşısında almış olduğu farklı mağlubiyeti unutup 1461 Trabzon maçına hazırlanıp motive olunmalı. Ligin uzun bir maraton olduğunu düşündüğümüzde, umarım bu alınan farklı mağlubiyet bize bir ders olur ve bundan sonraki maçlarda daha temkinli ve kontrollü maçlar çıkarırız. Futbolda zaman zaman böyle kötü niyetli hakemler de olacak. Yeterki, biz futbolumuzu sahaya yansıtalım inanalım bu takım isterse yenemeyeceği takım yoktur.

Hafta sonu deplasmanda oynayacağımız 1461 Trabzon maçı Van açısından son derece önem arz ediyor. İlk devrenin son maçını kayıpsız geçerek devre arasına moralli girmek tek dileğimiz bizlerde temsilcimiz Van büyükşehir Belediyespor'a zor deplasmanda başarılar diliyoruz.  

Yazarın Diğer Yazıları