Hikmet Aksoy

Yerel basının çınarları...

Hikmet Aksoy

Medyanın/basının eskiyi anımsatma gibi bir yayın anlayışı, yayın ilkesi  çok gerilerde kaldı.

 

Kafalar değişti, eskiye ait ne varsa unutuldu, dahası unutturuldu. Moda mı oldu, onu bilemem...

 

Nerede o eskinin gazeteleri?..

 

Yerel ve genel tarihin önemli günlerini okurlara anımsatmak için sayfalar düzenlenir, gazetecilik görevi yapılırdı.

 

Yayın organlarının bir görevi de; tarihin dönüp dönüp aynen yaşanmaması için aktüel bilgi ile tarihi karşılaştırıp toplumu bilgilendirmekti eskiden. Böyle bir yayın anlayışı çok eskilerde kaldı artık.

 

 

Unutkanlığımız buraya da bulaştı.

 

İnanmayan varsa, elli yıl önceki gazetelerle  bugünküleri bir karşılaştırsın isterse...

 

***

Kimileri "Anadolu Basını" tanımlaması yapıyor ama; hizmet alanı dikkate alındığında "Yerel Basın" tanımını doğru bulanlardanım.

Küçümsediğimden değil, önemsediğimden...

 

Şöyle ki, "yerel basın" tanımının içine giren, yani Anadolu'da, Trakya'da basılan yerel gazetelerimizden öyleleri var ki; yayınlandıkları illerde; İstanbul merkezli "yaygın basın" gazetelerinden daha çok satıyor/okunuyorlar.

 

 

Gidişat, gelecekte ama sanal, ama değil; "yerel basın"ın önemi daha da artacak.

 

Neyse bu konumuz değil.

 

***

Anadolu'da, Trakya'da yayımlanan gazetelerimiz arasında bugün koleksiyonlarıyla tarihe ayna tutan, birer  basın anıtı olan gazetelerimiz var.

 

Kurtuluş Savaşı'nda düşmanla cephe de vuruşma yapılırken, yerel anlamda çok büyük fedakarlıkla yayımlanan gazeteler de yayınlarıyla moral gücünü ayakta tutma görevini üstlenmişlerdi. İrade-i Milliye (Sivas), Hakimiyet-i Milliye (Ankara), Yeni Adana (Adana), Öğüt (Afyon), İstikbal (Trabzon), Albayrak (Erzurum), Açıksöz (Kastamonu), İzmir'e Doğru (Balıkesir), Ahali (Edirne), Emel (Amasya) gazetelerimiz böyle bir kutsal göreve omuz vermişlerdi. Ne yazık ki, bu gazetelerden yayınını sürdüren tek bir gazetemiz var: O da; "Yeni Adana" gazetemiz...

 

 

Yeni Adana,  25 Aralık 2018 tarihinde 100. yaşına ulaşacak. Şurada zaman da kalmadı ama, Yeni Adana gazetemizin böylesine önemli bir yıldönümüne tüm medya/basın kuruluşlarının, (gazetelerin/dergilerin, televizyonların, radyoların), Basın Yayın ve Erformasyon Genel Müdürlüğünün, Basın İlan Kurumunun, Başbakanlığın, ilgili Bakanlıkların  ödülleriyle katılarak moral vermelerini diliyoruz.

 

***

Günümüz yerel basınında; Bartın (6.09.1924), Yeşil Giresun (1925), TRAKYA Yeşilyurt (30.08.1925), Ülker (1927), Elazığ Turan (01.05.1930), Vansesi (21.07.1937), Gaziantep Sabah (1946)  gibi yarım yüzyılı geride bırakıp yüzyıla koşan  pek çok gazetemiz  var.  Basın İlan Kurumu (BİK), bu gazetelerimizi ödüllendirmeli, hele 100 yıllık "Yeni Adana" gazetesini hiç unutmamalı.

Yazarın Diğer Yazıları